Organizaţiile pentru combaterea antisemitismului îi cer lui Joe Biden să ia măsuri după o serie de atacuri la adresa evreilor. Reacţia preşedintelui american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţii la New York după izbucnirea ostilităţilor între Hamas şi Israel FOTO SHUTTERSTOCK
Manifestaţii la New York după izbucnirea ostilităţilor între Hamas şi Israel FOTO SHUTTERSTOCK

Un număr de organizaţii proeminente de combatere a antisemitismului au semnat o scrisoare către preşedintele american Joe Biden prin care îi cer acestuia să ia măsuri contra atacurilor motivate de ură la adresa evreilor americani, atacuri ce s-au înteţit de la reaprinderea conflictului palestiniano-israelian, relatează Washington Post.

Semnatarii printre care se numără Liga Anti-Defăimare, Comitetul Evreilor americani şi Federaţiile Evreieşti din America de Nord au făcut referire la o serie de atacuri asupra evreilor în New York City, Los Angeles şi sudul Floridei, printre alte incidente care au avut loc pe parcursul celor 11 zile de ostilităţi în Fâşia Gaza.

Un evreu a fost spitalizat după ce a fost atacat de un grup de bărbaţi în Times Square unde aveau loc manifestaţii legate de conflictul dintre Hamas şi Israel, iar aceştia i-au adresat şi insulte antisemite.  Evreii au fost hărţuiţi sau înjuraţi pe stradă de oameni în maşini fluturând steaguri palestiniene şi strigând „Eliberaţi Palestina”.

„Ne temem că acest conflict a fost utilizat pentru amplificarea retoricii antisemite şi ar putea încuraja actori periculoşi astfel încât atacurile asupra evreilor şi comunităţilor evreieşti să aibă  ramificaţii dincolo de aceste două săptămâni. Solicitarea noastră este să vă pronunţaţi puternic împotriva acestui trend periculos şi să fiţi alături de comunitatea evreiască în faţa acestui val de ură înainte să devină şi mai dur”, se arată în scrisoarea trimisă vineri, săptămâna trecută, preşedintelui american, potrivit Washington Post.

Semnatarii au indicat că incidentele antisemite din Londra au crescut de cinci ori din 8 mai încoace şi că ADL a numărat 17.000 de postări pe Twitter într-o singură săptămână ce făceau referire la ideea „Hitler avea dreptate”.

Un sondaj realizat de Pew Research la începutul lunii, înainte de izbucnirea ostilităţilor, a arătat că 75% dintre evreii americani sunt de părere că sentimentele antisemite sunt mai puternice în prezent faţă de acum cinci ani şi că mai mulţi americani se simt liberi să le exprime.

„Unii oameni cu convingeri pro-palestiniene din SUA au decis că îşi pot vărsa în mod adecvat furia şi frustrările cu privire la conflictul  dintre Israel şi Hamas atacându-i pe evreii americani şi a-i face pe ei oarecum responsabili de ce se petrece în Israel. Este dureros că până acum liderii aleşi par să întârzie să recunoască şi să denunţe violenţa anti-evrei la fel de prompt cum o fac când e vorba de violenţa la adresa celorlalte minorităţi”, spune Nathan Diament  de la Uniunea Ortodoxă.

„Discursul folosit pentru caracterizarea Israelului ne duce pe calea argumentelor privind delegitimarea, că statul Israel nu ar trebui să existe, că problema care se pune este dacă există. Se folosesc cuvinte extrem de tulburătoare la adresa comunităţii evreieşti, care merg în adâncime şi se îndreaptă într-o direcţie care face comunitatea să se simtă foarte vulnerabilă”, spune directorul executiv al Congresului Everilor Americani.

 O familie de evrei a fost atacată în apropiere de Miami de un grup de oameni aflat într-o maşină. Aceştia au strigat „O să-ţi violăm soţia” şi au aruncat cu gunoaie în ei. 

Poliţia din Los Angeles anchetează drept potenţiale infracţiuni motivate de ură două incidente recente în care un evreu ortodox a fost urmărit pe stradă de oameni aflaţi într-o maşină, care fluturau steaguri palestiniene şi strigau insulte antisemite. Marţi, un alt grup a adresat injurii unor evrei care luau masa la un restaurant.

„Atacurile recente împotriva comunităţii evreieşti sunt abjecte şi ele trebuie să înceteze. Condamn aceste comportamente detestabile, în Statele Unite şi în alte părţi. Ne revine tuturor să facem în aşa fel încât să nu existe vreun loc pentru ură (în societăţile noastre)” a transmis marţi Joe Biden într-un scurt comunicat, potrivit AFP citat de news.ro.

Momentul în care un grup de bărbaţi urmăreşte şi atacă un evreu în Times Square, în cursul protestelor privind conflictul din Gaza VIDEO

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite