Soldaţii SUA şi cei ai Rusiei, faţă în faţă în Balcani VIDEO

0
0
Serbia, deşi este membru al programului NATO de Parteneriat pentru pace şi doreşte în mod oficial aderarea la Uniunea Europeană, continuă să stabilească legături militare, economice şi politice strânse cu Rusia
Serbia, deşi este membru al programului NATO de Parteneriat pentru pace şi doreşte în mod oficial aderarea la Uniunea Europeană, continuă să stabilească legături militare, economice şi politice strânse cu Rusia

Serbia şi Rusia au început, de joi, exerciţii militare comune în apropierea Belgradului, în timp ce forţele conduse de SUA desfăşoară exerciţii masive în statele balcanice vecine Serbiei.

Ministerul sârb al Apărării a informat că pregătirea comună a celor aproximativ 200 de militari din Forţele pentru operaţii speciale ale Serbiei şi Federaţiei Ruse va include „distrugerea unor formaţiuni militare ilegale, trageri cu muniţie reală şi acţiuni antiteroriste”.Exerciţiile vor dura până pe 25 mai şi vor avea loc într-un poligon de antrenament din apropierea Belgradului.

În acelaşi timp, în toată Europa, inclusiv în majoritatea statelor vecine cu Serbiei, au loc exerciţiile multinaţionale la scară largă conduse de armata SUA, Defender Europe 2021, cu o participare de aproximativ 28.000 de militari şi care au ca scop asigurarea interoperabilităţii între forţele SUA, NATO şi ale statelor partenere. Exerciţiile Defender Europe 2021 „demonstrează capacitatea noastră de a servi ca partener strategic de securitate în regiunile Balcanilor de Vest şi Marea Neagră, susţinând în acelaşi timp abilităţile noastre din nordul Europei, Caucaz, Ucraina şi Africa”, se precizează într-un comunicat de presă al Pentagonului, care lasă să se înţeleagă că principalul adversar vizat de scenariile exerciţiilor este chiar Federaţia Rusă.

Serbia, deşi este membru al programului NATO de Parteneriat pentru pace şi doreşte în mod oficial aderarea la Uniunea Europeană, continuă să stabilească legături militare, economice şi politice strânse atât cu Rusia, cât şi cu China.

Ministrul sârb de interne, Aleksandar Vulin, a declarat joi că Rusia este „un mare partener de securitate”. „Ne gândim împreună la cum să ne păstrăm ţările, deoarece Serbia şi Rusia pot fi sparte numai din interior, nu din exterior”, a subliniat Vulin din perspectiva ministerului pe care îl conduce.

Anul trecut, în septembrie, Serbia a decis suspendarea pentru şase luni a oricăror activităţi de cooperare militară internaţională. Guvernul sârb şi-a explicat decizia prin presiunea la care a fost supus de către Occident pentru intenţia armatei sârbe de a participa la exerciţiul “Frăţia Slavă 2020” din Belarus.

Ulterior Serbia nu a mai participat la exerciţiu alături de Belarus şi Rusia, iar Aleksandar Vulin, care la acel moment era ministrul apărării, a declarat că Serbia îşi va menţine politica de neutralitate militară şi nu va participa timp de şase luni „la exerciţii sau activităţi militare cu NATO, OTSC, Rusia, Statele Unite, China, Uniunea Europeană, Estul sau Vestul”.

La începutul lunii martie 2021, cu câteva zile înainte să expire cele şase luni de “neutralitate militară”, Serbia şi-a reluat activităţile comune chiar cu partenerul american, odată cu sosirea „Beretelor verzi” americane la baza Unităţii Speciale Antiteroriste de lângă Batajnica pentru a participa la exerciţiu comun “Joint Combined Exchange Exercise”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri