Oficial american: SUA intenţionează să-şi consolideze prezenţa militară în Europa de Est, în cazul în care Rusia atacă Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari americani şi ucraineni în cadrul exerciţiului Combined Resolve XIV FOTO EPA-EFE
Militari americani şi ucraineni în cadrul exerciţiului Combined Resolve XIV FOTO EPA-EFE

SUA vor răspunde favorabil dacă aliaţii lor din Europa de Est le vor cere să-şi consolideze prezenţa militară în teritoriile lor, în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, avertizează un oficial de Casa Albă înaintea summitului online de marţi dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin face vreo mişcare, va exista o cerere sporită a aliaţilor noştri” din Europa de Est în vederea „mai multor militari, capacităţi şi exerciţii”, iar „Statele Unite vor răspunde favorabil”, a declarat luni un oficial de la Casa Albă, citat sub rezerva anonimatului.

Însă, subliniază el, SUA nu iau în calcul, pentru moment, o ripostă militară directă.

„SUA nu caută să ajungă într-o poziţie în care folosirea directă a forţelor să se afle în centrul reflecţiilor noastre”, a declarat oficialul american.

Washingtonul intenţionează să privilegieze, în cazul unei invazii a Ucrainei, „o combinaţie” de mai multe elemente de la „susţinerea armatei ucrainene” şi „sancţiuni economice puternice” până la „creşterea substanţială a sprijinului şi capacităţilor aliaţilor noştri din cadrul NATO”.

Administraţia federală americană dă asigurări de câteva zile încoace că va recurge la măsuri punitive draconice împotriva Rusiei, fără precedent.

„Este vorba despre măsuri de la folosirea cărora ne-am abţinut foarte intenţionat în trecut”, tocmai „din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Rusiei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, fără să le detalieze.

În paralel cu acest avertisment, Washingtonul s-a coordonat cu principalii săi aliaţi occidentali, prin apeluri telefonice, şi anume Germania, Franţa, Italia şi Regatul Unit.

În urma acestor convorbiri, Parisul Londra, Roma, Berlinul şi Washingtonul şi-au exprimat hotărârea ca suvernitatea Ucrainei să fie respectată, a anunţat luni într-un comunicat Palatul Élysée.

Secretarul de stat Antony Blinken, angajat în această ofensivă diplomatică, a discutat totodată la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am convenit să ne continuăm acţiunile comune şi concertate”, a dat asigurări, într-un mesaj postat pe Twitter, Zelenski, care s-a dus luni în tranşee, purtând cască şi vestă antiglonţ, pe linia frontului cu separatiştii proruşi, în estul Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden urmează să-l sune pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski „în zilele următoare”, după summitul cu Vladimir Putin, a anunţat Casa Albă.

SUA mizează pe diplomaţie

Ned Price a evocat „o fereastră de timp în vederea rezolvării acestei situaţii prin diplomaţie”, însă Kremlinul a anunţat luni că nu se aşteaptă la „progrese majore” de la summitul virtual Putin-Biden.

Kievul şi aliaţii săi acuză Moscova de faptul că a comasat trupe şi blindate la frontieră, în vederea unui eventual atac.

„Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat o decizie cu privire la eventuală escaladare militară în Ucraina. Însă ştim că creează capacităţile de a lansa o asemenea escaladare”, a declarat oficialul american de rang înalt citat de AFP.

Rusia, la rândul său, dezminte orice intenţie belicoasă, însă prezintă anumite solicitări - mai ales un angajament potrivit căruia Ucraina să nu adere la NATO, aşa cum au făcut numeroase ţări din fostul bloc sovietic.

Ori nici Kievul şi nici Washngtonul nu intenţionează să-şi asume un asemenea angajament, chiar dacă, în realitate, procedura de aderare a Ucrainei la NATO, care a fost deschisă în mod oficial, pare „îngheţată”.

Rusia se vrea putere mondială

Cel de-al 46-lea preşedinte al SUA nu şi-a reţinut niciodată vorbele în privinţa lui Putin, cu care s-a întâlnit faţă în faţă în iunie, la Geneva, după ce l-a catalogat în mod public drept „un criminal”.

Însă democratul în vârstă de 79 de ani încă mai speră până să ajungă la o relaţie „stabilă şi previzibilă” cu Rusia.

Vladimir Putin ţine să afirme Rusia ca putere în jocul geopolitic mondial, dominat în prezent de rivalitatea dintre SUA şi China.

Ucraina este sfâşiată, din 2014, de un război care s-a soldat cu peste 13 milioane de morţi între trupele guvernamentale şi separatişti proruşi din Donbas (est) susţinuţi puternic de Rusia. Acest război a izbucnit după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea, considerată de Ucraina ca fiind „temporar ocupată”.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri