Obama salută încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan. Preşedintele american vorbeşte de principala ameninţare din această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Barack Obama. FOTO AP
Preşedintele SUA, Barack Obama. FOTO AP

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a salutat duminică încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan şi, dar a atras atenţia şi asupra pericolelor prezente în continuare în ţară, relatează AFP şi BBC.

„În momentul de faţă, datorită extraordinarului sacrificiu al bărbaţilor şi femeilor în uniformă putem pune capăt misiunii noastre de luptă, cea mai lungă din istoria Statelor Unite, care se încheie în mod responsabil”, a precizat liderul american într-un comunicat.

Anterior în cursul zilei de duminică, forţele de luptă ale NATO (ISAF) şi-au coborât drapelul, în cursul unei ceremonii oficiale desfăşurate în capitala Afganistanului.

„Noi suntem mult mai în siguranţă şi ţara noastră se află mult mai în siguranţă datorită serviciului lor”, a mai spus Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă a punctat şi faptul că prezenţa militară americană a permis „afganilor să îşi reconstruiască ţară, să ţină primele alegeri şi să încheie prima tranziţie democratică din istoria ţării lor”.

Cu toate acestea, „Afganistanul rămâne un loc periculos". Astfel, „la invitaţia guvernului afgan (...), Statele Unite şi aliaţii lor îşi vor menţine o prezenţă militară limitată în Afganistan, cu scopul de a asista şi antrena forţele afgane, precum şi pentru a desfăşura operaţiuni antiteroriste împotriva a ceea ce a mai rămas din Al-Qaida”, potrivit BBC.

Forţele de securitate afgane, cu un efectiv de 350.000 de oameni, vor asigura pe viitor singure securitatea ţării în faţa talibanilor. Aceste forţe vor fi ajutate de o misiune a NATO cu un efectiv de 12.500 de militari, în special americani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite