NATO îşi încheie misiunea în Afganistan după 13 ani, cu toate că insurecţia talibanilor continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţa Internaţională de Asistenţă şi Securitate în Afganistan (ISAF) îşi încheie duminică oficial misiunea în Afganistan printr-o ceremonie destinată să marcheze sfârşitul a 13 ani de lupte într-o ţară afectată în continuare de o insurecţie violentă, scrie AFP.

Drapelul ISAF a fost coborât duminică, la Kabul, dar talibanii nu depun armele. Ceremonia a fost condusă de către generalul american John Campbell, comandantul ISAF, în incinta fortificată a cartierului general al forţei din Kabul. ISAF a avut un efectiv de până la 130.000 de soldaţi din 50 de ţări în 2011, cel mai puternic angajament al NATO.
 

Comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF) a făcut  un bilanţ pozitiv al acţiunii trupelor de luptă străine în această ţară, în momentul în care ele urmează să se retragă după 13 ani de conflict şi în pofida unei insurecţii în continuare active a talibanilor.

"Împreună i-am ridicat pe afgani din tenebre şi din disperare şi le-am dat speranţă pentru viitor", a spus generalul american John Campbell, duminică, la Kabul, în cursul unei ceremonii de încheiere a misiunii, potrivit declaraţiilor postate pe contul Twitter al ISAF, citat de AFP.

Generalul Campbell, care se adresa soldaţilor NATO reuniţi duminică la cartierul general al ISAF pentru ceremonie, a adăugat:"Voi aţi făcut Afganistanul mai puternic şi ţările noastre mai sigure".

"Sper că sunteţi mândri de impactul pozitiv pe care l-aţi putut avea şi veţi continua să îl aveţi asupra afganilor şi a viitorului lor", a mai spus el.

"Drumul de parcurs rămâne dificil, dar vom triumfa", a spus generalul Campbell. "Cu misiunea 'Sprijin hotărât', vom continua să îi susţinem pe afgani", a adăugat el.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris într-un comunicat:"În acest sfârşit de an, ne terminăm misiunea de luptă în Afganistan şi vom deschide un nou capitol în relaţiile noastre cu această ţară".

"Datorită eforturilor remarcabile ale forţelor noastre, ne-am atins obiectivul pe care ni-l fixaserăm. Noi am făcut ţările noastre mai sigure, privându-i pe teroriştii internaţionali de un sanctuar", a mai scris el. "Am făcut Afganistanul mai puternic, lăsând în loc forţe solide de securitate, inexistente anterior", a concluzionat el.

"În câteva zile, misiunea noastră de luptă în Afganistan se va încheia", a declarat preşedintele Barack Obama în discursul pe care l-a susţinut de Crăciun. "Cel mai lung război pe care l-am purtat se va încheia în mod responsabil", a adăugat el.

Însă violenţele recente, mai ales la Kabul, au subliniat imposibilitatea ca forţa internaţională să pună capăt insurecţiei talibanilor.

Potrivit ONU, numărul victimele civile a crescut cu 19% în 2014, la sfârşitul lui noiembrie înregistrându-se 3.188 de morţi.

Poliţia şi armata afgane au suferit pierderi grele, de peste 4.600 de morţi, în cursul primelor zece luni din 2014, pierderi mai mari decât au suferit împreună ţările contributoare NATO din 2001.

Din 2001, ajutoare în valoare de miliarde de dolari au fost cheltuite de către comunitatea internaţională în Afganistan, dar cu o eficienţă relativă, având în vedere corupţia endemică din ţară.

În 2014, alegerile prezidenţiale - care ar fi urmat să prezinte o ţară reconciliată, cu o tranziţie democratică fără fisură - au fost marcate de acuzaţii de fraudă şi o confruntare periculoasă între cei doi candidaţi din turul doi şi susţinătorii lor.

Ashraf Ghani a obţinut până la urmă victoria împotriva rivalului său Abdullah Abdullah, dar cei doi, care urmau să formeze un Guvern "de uniune naţională", nu au ajuns încă la un acord prin care să numească noi miniştri, la trei luni de la învestirea preşedintelui.

La rândul lor, talibanii speră să profite de acest vid politic pentru a rămâne pe o poziţie de forţă, în cazul unor eventuale negocieri cu noul Guvern.

Atacurile talibanilor comise în ultime săptămâni la Kabul au vizat domicilii ale unor rezidenţi străini, convoaie diplomatice, autobuze ale armatei afgane şi Centrul Cultural Francez.

Fostul preşedinte Hamid Karzai (2001-2014) a deschis negocieri preliminare cu talibanii, dar acestea au eşuat anul trecut.

Până la sfârşitul lui 2015, trupele americane din Afganistan vor fi reduse la jumătate. La sfârşitul lui 2014, va mai exista doar o "forţă reziduală" pentru a proteja Ambasada de la Kabul.

Însă Statele Unite vor continua să furnizeze o susţinere aeriană afganilor şi ar putea să intervină în mod direct în cazul unei avansări rapide a talibanilor.

La 1 ianuarie, misiunea "Sprijin hotărât " pentru ajutarea şi formarea armatei afgane va lua locul misiunii de luptă a ISAF, care a pierdut 3.485 soldaţi din 2001.

Aproximativ 12.500 de militari vor rămâne în Afganistan pentru a ajuta forţele afgane de securitate, cu un efectiv de 350.000 membri, ce vor asigura de acum singuri securitatea în faţa talibanilor, care au guvernat ţara între 1996 şi 2001.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite