Drona americană avariată de avioanele rusești a decolat din România. Au mai existat și alte interceptări în ultimele săptămâni, spune un oficial american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drona americană MQ-9 „Reaper”, care ar fi fost interceptată marți de două avioane de vânătoare rusești și lovită de unul din acestea a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american.

Dronă MQ-9 Reaper Foto Getty Images (arhivă)
Dronă MQ-9 Reaper Foto Getty Images (arhivă)

Întâlnirea dintre două avioane rusești și o dronă americană, care a dus la prăbușirea aparatului fără pilot în Marea Neagră, pare a fi cea mai semnificativă confruntare dintre SUA și Rusia, recunoscută public de la invazia totală a Ucrainei de către Rusia în urmă cu mai bine de un an.

Ca atare, ridică o mulțime de întrebări și reprezintă un moment plin de pericol, scrie BBC.

John Kirby de la Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite (NSC) spune că au existat alte interceptări „chiar și în ultimele săptămâni”, dar că aceasta a fost diferită.

Ar fi putut fi un accident?

„În baza acțiunilor piloților ruși, este clar că a fost nesigur, neprofesionist”, a fost verdictul secretarului de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder.

„Cred că acțiunile vorbesc de la sine”.

Comportamentul piloților Rusiei – care se presupune că au aruncat combustibil în calea dronei și apoi s-au ciocnit cu aceasta – reprezintă o escaladare semnificativă?

Potrivit Pentagonului, întregul incident a durat aproximativ 30-40 de minute.

În acea perioadă, generalul Ryder a spus că nu a existat o comunicare directă între armatele ruse și americane.

Oficialii americani spun că cred că avioanele rusești Su-27 implicate au suferit „probabil” anumite avarii, ceea ce indică faptul că o coliziune nu a fost deliberată.

„Știu că departamentul de stat și-a expus îngrijorările cu privire la incident direct guvernului rus”, a adăugat el.

Ce înseamnă, incidentul pentru viitorul operațiunilor americane cu drone peste Marea Neagră și pentru supravegherea vitală pe care o asigură astfel de operațiuni Ucrainei?

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să nu mai zburăm sau să nu mai operam în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, a spus Kirby pentru radiodifuzorul VOA, „atunci acel mesaj va eșua pentru că asta nu se va întâmpla”.

Nu este surprinzător că Rusia dorește să le fie cât mai greu posibil aliaților Ucrainei să desfășoare o astfel de muncă.

După ciocnire, piloții americani de la distanță au fost forțați să o doboare în Marea Neagră.

Generalul Ryder nu a spus unde a aterizat sau dacă marina rusă încearcă să o recupereze.

Operațiune de recuperare a Rusiei

Înregistrările audio care circulă pe rețelele de socializare par să indice că un fel de operațiune de recuperare a Rusiei a fost în desfășurare. Dar acest lucru nu a fost confirmat.

În mod clar, Washingtonul nu ar fi fericit dacă o astfel de tehnologie de supraveghere sensibilă ar cădea în mâinile Rusiei.

Pentru Joe Biden, hotărât să sprijine Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, acesta este un moment delicat.

Nu doar armele occidentale ajută Ucraina să reziste invaziei Rusiei.

Este, de asemenea, o cantitate mare de informații în timp real cu privire la fiecare aspect al operațiunilor militare ale Rusiei, inclusiv mișcarea navelor în Marea Neagră și lansarea de rachete care vizează ținte în toată Ucraina.

De la apărarea infrastructurii naționale critice a Ucrainei până la planificarea propriilor operațiuni ofensive, Kievul depinde foarte mult de fluxul constant de informații.

Din motive evidente, oficialii americani nu vor fi atrași de măsurile de precauție suplimentare pe care operațiunile sale de supraveghere le vor implica acum.

Washingtonul vrea să-i mențină în continuare, dar dorește să evite utilizarea forței și riscă să fie atras într-o confruntare mai directă cu Moscova.

Oficial american: Drona interceptată de avioanele rusești a decolat din România

Drona americană MQ-9 „Reaper”, care ar fi fost interceptată marți de două avioane de vânătoare rusești și doborâtă de unul din acestea a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american.

Drona a decolat dimineața de la baza aeriană din România, pornind într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9-10 ore, a mai precizat oficialul.

Chiar dacă acest tip de drone pot transporta rachete, cea avariată marți deasupra Mării Negre nu era înarmată, iar misiunea de supraveghere se desfășura la aproximativ 75 de mile sud-vest de Peninsula Crimeea în momentul interceptării, a mai spus oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit însă de publicație.

Incidentul i-a șocat pe oficialii militari americani care urmăreau de la baza militară americană de la Ramstein, Germania, imaginile transmise chiar din drona atacată. Oficialii americani se tem de mai multe luni că un incident deasupra Mării Negre ar putea duce la o confruntare.

Chiar dacă nici numele bazei din România nu a fost precizat, este cel mai probabil vorba de baza aeriană Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, modernizată masiv în ultimii ani cu sprijinul NATO și unde forțele militare ale alianței nord-atlantice desfășoară constant misiuni și exerciții comune.

Începând cu 2020, la baza aeriană din județul Cluj au avut loc exercițiile bilaterale Dacian Reaper, în care sunt incluse și aeronavele fără pilot MQ-9 Reaper.

În 2021, un detașament format din vehicule aeriene MQ-9 Reaper și aproape 90 de soldați din armata SUA au fost relocați la baza aeriană din România, pentru misiuni de intelligence, supraveghere și recunoaștere, sub stindardul NATO, urmând ca partea română să asigure suportul tehnic și logistic necesar.

O dronă americană care s-a ridicat la sol din România s-a prăbușit marți după ce s-a ciocnit cu un avion rusesc deasupra Mării Negre. Pentagonul a dat vina pe Rusia, în timp ce Moscova neagă orice coliziune.

Două avioane rusești de vânătoare Su-27 au făcut ceea ce armata americană a descris ca fiind o interceptare „nesăbuită” a dronei MQ-9 „Reaper” în spațiul aerian internațional, înainte ca unul dintre ele să se ciocnească de ea intenționat pentru a o forța să se prăbușească în mare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite