Noua carte a lui Hillary Clinton, rampa de lansare a campaniei sale pentru prezidenţialele din 2016?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hillary Clinton ar putea deveni prima preşedint-femeie din istoria SUA
Hillary Clinton ar putea deveni prima preşedint-femeie din istoria SUA

Fostul secretar american de stat şi-a lansat al doilea volum de memorii sub titlul „Alegeri Dificile”. Turneul de promovare în care a pornit seamănă însă mai degrabă cu o precampanie pentru prezidenţialele din 2016.

În 2003, atunci când şi-a lansat primul volum de memorii, „Trăind Istoria”, Hillary Clinton era senator american, iar imaginea cea mai asociată cu ea era cea a soţiei fidele care a decis să rămână alături de soţul ei, Bill, pe parcursul celui mai mediatizat scandal sexual din istorie. Acum, Hillary Clinton a lansat „Alegeri Dificile”, iar primul lucru care se spune despre ea se leagă de alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite, care vor avea loc în 2016. Fostul secretar de stat a reuşit să facă trecerea de la soţie la politician în mentalul colectiv, acolo unde contează cel mai mult, iar acum dezbaterea privind candidatura ei eclipsează orice scandal în care a fost implicat numele ei. 

Pe lângă poveştile inedite cu şi despre lideri mondiali precum Nicolas Sarkozy şi Vladimir Putin, Hillary Clinton vorbeşte în noua carte despre mandatul său ca secretar de stat, cu accent pe relaţiile dintre Washington şi Moscova, atât de des invocate în contextul conflictului ucrainean. Într-o mişcare controversată, Hillary recunoaşte că regretă faptul că a autorizat războiul din Irak, numind decizia una „greşită”. Pasul este însă exact cel aşteptat de la un posibil candidat la preşedinţia SUA, în contextul nemulţumirii în creştere în interiorul societăţii americane faţă de războaiele americanilor. 

Folosind reţeta clasică pentru scena politică americană, Hillary a intercalat cu grijă istorioare personale între discuţiile despre politică, vorbind astfel despre primul dans al fostului preşedinte Bill Clinton cu fiica lor, Chelsea. 

Putin, irascibil şi autocrat

Hillary descrie şi întâlnirile pe care le-a avut cu omul descris drept cel mai puternic din lume, Vladimir Putin. Ea îl descrie drept „autocrat şi irascibil, care nu suportă să fie criticat şi care, în ultimă instanţă, respinge opoziţia şi dezbaterile”. Liderul de la Kremlin a fost şi primul care i-a dat replica fostului secretar american de stat, reducând-o simplu la statutul de „femeie”. „Este mai bine să nu te cerţi cu femeile. Dar doamna Clinton n-a fost niciodată prea graţioasă în declaraţiile pe care le-a făcut”, a declarat Putin luni, într-un interviu. 

În momentul de faţă, candidatura fostei prime doamne este principalul subiect cu privire la prezidenţiale. Ea este considerată ca având cele mai mari şanse pentru a câştiga mandat din partea democraţilor pentru a candida în 2016. Singurul punct care ar putea s-o descalifice este rolul pe care l-a jucat în operaţiunile militare, în special avizarea războiului din Irak. Cel mai controversat episod care planează asupra ei este, însă, atacul din 11 septembrie 2012 asupra ambasadei SUA din Benghazi, unde au fost ucişi patru cetăţeni americani – printre care şi ambasadorul american.

CITEŞTE MAI MULT

Hillary Clinton s-a răstit la senatorul republican care a acuzat-o de muşamalizarea atacului de la Benghazi

Secretarul de stat Hillary Clinton l-a atacat verbal pe un senator care a acuzat administraţia Obama că ar fi Indus în eroare opinia publică cu privire la atacul terorist asupra consulatului american de la Benghazi.

LIVE VIDEO Hillary Clinton este audiată de Senat asupra atacului de la Benghazi

Secretarul american de Stat este audit în aceste momente de o comisie specială a Senatului SUA în ceea ce priveşte atacul care a avut loc pe 11 septembrie 2012 la Benghazi.

Blestemul celui de-al doilea mandat. Barack Obama, acuzat din toate părţile

Administraţia lui Barack Obama este acuzată simultan că a muşamalizat adevărul despre atacul de la Bengazi, că a folosit Fiscul pentru a-şi persecuta adversarii politici şi că a monitorizat ilegal convorbirile telefonice ale unei mari agenţii de presă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite