Blestemul celui de-al doilea mandat. Barack Obama, acuzat din toate părţile
0Administraţia lui Barack Obama este acuzată simultan că a muşamalizat adevărul despre atacul de la Bengazi, că a folosit Fiscul pentru a-şi persecuta adversarii politici şi că a monitorizat ilegal convorbirile telefonice ale unei mari agenţii de presă.
Atunci când a făcut ultimele declaraţii cu privire la atacul de la Bengazi, luni, preşedintele Barack Obama a părut mai degrabă nervos şi iritat de acuzaţiile de muşamalizare.
Însă o fotografie surprinsă în timp ce acesta se absolvea de orice tentativă de a manipula adevărul arată cum „preşedintelui lumii libere” i se rostogoleşte o lacrimă pe obraz. Obama trece fără îndoială prin cel mai dificil moment de la câştigarea celui de-al doilea mandat la preşedinţie.
Casa Albă este acuzată simultan în trei scandaluri cu profil înalt, iar sincronizarea perfectă a controverselor a alimentat vocile care susţin că informaţiile dintr-un caz sunt date publicităţii cu bună ştiinţă pentru a distrage atenţia de la celălalt.
Mărul discordiei: discursul ambasadorului SUA la ONU despre atac
Episodul Bengazi, în care patru diplomaţi americani au murit, a fost readus în lumina reflectoarelor după ce o comisie din Camera Reprezentanţilor a dat publicităţii o serie de e-mailuri din care reiese cum Departamentul de Stat a intervenit pentru modificarea anunţului televizat despre atac care urma să fie făcut de către Susan Rice, ambasadorul Statelor Unite la ONU. Discursul acesteia a fost scris de CIA şi apoi trimis spre aprobare către Departamentul de Stat, FBI şi alte agenţii guvernamentale.
Doar după modificările tuturor acestor instituţii, discursul a fost aprobat. Atunci, Departamentul de Stat a susţinut că a cerut o singură modificare, nu mai mult de un cuvânt, două, pentru a clarifica faptul că este vorba despre o clădire folosită de o misiune diplomatică şi nu despre un consulat, aşa cum apărea iniţial.
Mesajele publicate acum arată însă că procesul de modificare a mers mult mai adânc. Departamentul de Stat a insistat ca orice referire la al-Qaeda şi la gruparea militantă Ansar al-Sharia bănuită că a realizat atacul.
Totodată, Departamentul a cerut înlăturarea oricărei menţiuni asupra altor avertismente CIA privind alte ameninţări teroriste. Din aceste motive, Obama este acuzat acum că a încercat să muşamalizeze faptul că atacul a fost unul terorist pentru a nu-şi strica şansele în cursa pentru prezidenţialele din noiembrie.
Fiscul american i-a ţintit pe rivalii lui Obama
În acelaşi timp cu reinflamarea cazului Bengazi, Administraţia a fost târâtă şi în mijlocul unui scandal iscat în jurul Fiscului american. În urma plângerilor formulate de mai mulţi politicieni conservatori, o anchetă dezvăluie faptul că Internal Revenue Service (IRS) a demarat anchete pe criterii politice.
Mai mult, din dosarul de anchetă reiese faptul că cel puţin un oficial înalt din cadrul Fiscului ştia de tranformarea instituţiei într-un instrument politic. IRS avea ca ţinte nu doar grupările conservatoare de sub umbrela „Tea Party”, ci mai multe grupări politice mici, care şi-au exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de nivelul cheltuielilor bugetare, datoria publică şi rata de impozitare.
Chiar şi organizaţiile politice care se promovau prin mesaje care promiteau „transformarea Americii într-un loc mai bun” au fost vizate. IRS ar fi administrat după criterii politice şi mai multe cereri pentru deduceri fiscale formulate de astfel de grupări conservatoare. Totodată, mai mulţi politicieni au susţinut chiar că IRS le-a cerut liste cu sponsorii şi alte informaţii delicate.
Cu toate că încă nu este clar cine a ordonat aceste anchete, faptul că ele s-au petrecut în timp ce Obama se afla la putere şi că ţintele acestor investigaţii au fost numai adversarii politici ai acestuia determină tot mai multe voci să denunţe un abuz al Administraţiei de la Casa Albă.
Întreaga discuţie despre discursul cu informaţii despre atacul de la Bengazi a fost, de fapt, o tentativă de distragere a atenţiei. Barack Obama, preşedintele SUA
Hillary Clinton, exonerată şi nu prea
Fostul Secretar de Stat al SUA a fost absolvită de o comisie specială din Congresul American de orice vină pentru atentatul de la Bengazi. În acelaşi timp, comitetul intern din Departamentul de Stat care a anchetat atacul de la Bengazi a decis că erorile de securitate au fost comise de diplomaţi aflaţi mult mai jos pe scara ierarhică decât Clinton sau cei doi adjuncţi ai săi.
Cu toate acestea, acuzele la adresa fostului Secretar de Stat continuă să se adune. În atacul de la Bengazi, ambasadorul SUA în Libia a murit. Declaraţiile date de adjunctul său în faţa comisiei din Congres şi făcute publice abia săptămâna trecută arată că diplomatul consideră că ancheta în urma căreia Clinton a fost exonerată „îi scapă pe vinovaţi de responsabilitate”.
„Intruziune masivă şi fără precedent” în presă
Ultimele zile au arătat că, în SUA, un scandal nu vine niciodată singur. Pe lângă controversele legate de atacul de la Bengazi şi abuzurile Fiscului, Administraţia Obama a fost acuzată şi de o „intruziune masivă şi fără precedent” de către agenţia de ştiri Associated Press (AP).
Jurnaliştii au trimis o scrisoare lui Eric Holder, Secretarul pentru Justiţie al Statelor Unite, în care denunţă Departamentul de Justiţie, care i-a monitorizat în secret şi pentru o perioadă îndelungată desfăşurătoarele convorbirilor telefonice ale mai multor reporteri. „Nu există nicio justificare posibilă pentru o asemenea colectare de informaţii şi comunicaţii telefonice”, au scris jurnaliştii.
CIA, implicată în monitorizare?
Datele vizate de Departamentul Justiţiei au legătură cu un articol publicat de agenţie în mai 2012 despre „o operaţiune a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) în Yemen, prin care s-a dejucat un complot al-Qaeda care urmărea detonarea unei bombe la bordul unui avion cu destinaţia SUA”. În total, spun jurnaliştii, autorităţile au monitorizat apelurile efectuate prin 20 de linii telefonice, fixe şi mobile, timp de două luni, la începutul lui 2012.
Dezvăluirile au venit la numai o zi după ce presa americană a fost zguduită de un alt scandal iscat de practicile unei alte mari agenţii de ştiri din SUA. Mai mulţi foşti angajaţi ai trustului de presă Bloomberg au povestit cum au fost instruiţi să folosească datele de contact ale clienţilor şi să le monitorizeze acestora activităţile de autentificare pentru a-şi câştiga un avantaj în faţa rivalilor. Mai bine de 315.000 de clienţi din întreaga lume folosesc site-urile Bloomberg pentru a obţine informaţii financiare, serviciu pentru care plătesc abonament.
Reporterii diviziei Bloomberg News, o divizie separată a agenţiei din cadrul secţiei „Business”, au fost instruiţi să folosească funcţiile site-ului pentru a monitoriza informaţiile clienţilor. Printre utilizatorii afectaţi de această practică se numără şi gigantul bancar Goldman Sachs.