Nici nu a început bine primul mandat că şi-l pregăteşte pe al doilea: Câţi bani a adunat Trump la prima strângere de fonduri pentru realegerea sa la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a participat miercuri seară la un dineu de strângere de fonduri pentru viitoarea sa campanie şi în favoarea Partidului Republican, chiar dacă următoarele alegeri prezidenţiale vor avea loc abia peste 1.200 de zile. Evenimentul a avut loc la Trump International Hotel, situat la doi paşi de Casa Albă, şi a dat naştere unor suspiciuni cu privire la existenţa unui conflict de interese.

Deşi nu s-au scurs decât cinci luni de la învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, Casa Albă nu face niciun secret din ambiţiile lui pentru un al doilea mandat, în 2020.

„Evident că va candida pentru realegere“, a declarat purtătoarea sa de cuvânt Sarah Huckabee Sanders, întrebată pe această temă.

„Deocamdată se concentrează pe programul său, pe alegerile (legislative) de la jumătatea mandatului şi pe strângerea de fonduri pentru partidul său, nimic anormal, după părerea mea, pentru un preşedinte“, a ţinut să adauge ea, potrivit agenţiei de presă AFP, preluată de „Huffington Post“.

De altfel, însuşi Donald Trump a evocat în repetate rânduri că proiectele sale sunt pentru următorii „opt ani“. Noul slogan al său, „Păstrează America măreaţă!“, a început să devină tot mai vizibil.

35.000 de euro pentru acces

Potrivit unei invitaţii obţinute de „Politico“, biletul de intrare la dineul de miercuri seară a costat 35.000 de dolari. Cei dornici de obţinerea statutului de donator privilegiat au putut deconta până la 100.000 de dolari. Organizatorii au mizat astfel pe strângerea a aproximativ 10 milioane de dolari.

Nu toţi banii strânşi vor fi direcţionaţi către campania din 2020 a lui Donald Trump. O parte dintre ei urmează să finanţeze şi proiecte ale Partidului Republican, care l-a propulsat pe excentricul multimiliardar la Casa Albă.

Critici

Chiar dacă este de obicei criticată, participarea unui preşedinte în exerciţiu la strângeri de fonduri face parte de decenii bune din peisajul politic american, atât la democraţi, cât şi la republicani. Însă este neobişnuit ca un preşedinte să înceapă strângerea de fonduri atât de devreme în timpul mandatului.

De această dată, amestecul între cariera politica a lui Trump şi imperiul său imobiliar ridică şi alte întrebări, în condiţiile în care donatorii bogaţi care participă la stranger de fonduri contribuie inclusiv la dezvoltarea afacerilor liderului de la Casa Albă.

Suspiciuni de ilegalităţi

Un fost avocat însărcinat cu chestiuni de etică la Casa Albă în mandatul lui Barack Obama, Norm Eisen, s-a declarat indignat de dineul de miercuri seară, apreciind că este „ilegal“.

„Această strângere de fonduri este ilegală şi (…) încalcă una dintre clauzele Constituţiei“, a scris el pe Twitter.

„Trump câştigă permanent bani datorită statutului său de preşedinte, dar această seară pune capac la toate. El strânge bani folosindu-şi statutul de preşedinte, hotelul şi Partidul Republican“, a explicat fostul oficial de la Casa Albă.

Plângeri pentru conflict de interese

Aproape 200 de membri democraţi ai Congresului au depus o plângere în justiţie, acuzându-l pe Donald Trump că profită de funcţia prezidenţială pentru a obţine câştiguri financiare din străinătate prin intermediul imperiului său imobiliar.

O plângere similară a fost înaintată de statul Maryland (est) şi de capitala Washington. Reclamanţii arată că Trump International Hotel face concurenţă neloială hotelurilor vecine, iar fondatorul acestui hotel, Donald Trump, este vinovat de conflict de interese, deoarece nu s-a distanţat suficient de grupul său de afaceri. Potrivit plângerii, delegaţii străine au preferat să se cazeze la Trump International Hotel din Washington, în timp ce guverne străine au decis să cumpere ori să închirieze imobile construite de grupul Trump.

Proteste

La apelul unor ONG-uri, între care „Public Citizen“, mai multe persoane s-au adunat miercuri seară în faţa Trump International Hotel din Washington pentru a protesta faţă de eveniment.

„ Donald Trump se foloseşte din nou fără ruşine de poziţia de preşedinte pentru a-şi umple buzunarele“, a denunţat „Public Citizen“ într-un apel la protest postat pe Facebook.

Protestatarii adunaţi în faţa hotelului i-au strigat preşedintelui american „Ruşine!“ şi i-au cerut cerut să ofere „Servicii de sănătate, nu tăieri de taxe“. Presa nu a avut acces la strângerea de fonduri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite