NBC: Statele Unite au criticat decizia Israelului de a lovi consulatul iranian din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii americani cred că liderii israelieni nu s-au gândit la momentul sau la consecințele atacului, a informat postul de televiziune.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oficialii americani au criticat în privat strategia Israelului și decizia acestuia de a lovi consulatul iranian din Siria, la 1 aprilie, a relatat televiziunea NBC cu referire la oficialii americani.

Oficialii „și-au exprimat dezamăgirea” față de decizia Israelului de a lovi clădirea consulatului iranian din Damasc, spunând că liderii israelieni nu s-au gândit la momentul sau la consecințele atacului.

Nu cred că ei [israelienii] au avut o strategie... Israelienii nu iau întotdeauna cele mai bune decizii strategice”, a spus un oficial înalt din administrația președintelui american Joe Biden.

Oficialii Pentagonului și-au exprimat și în privat dezamăgirea față de decizia de a lovi Damascul, care ar fi putut duce la o „escaladare catastrofală”.

Pe 4 aprilie, liderul și liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a scris pe pagina sa X (fostă Twitter) în ebraică că va forța Israelul să se căiască pentru decizia sa de a efectua un atac aerian asupra secției consulare a Ambasadei Republicii Islamice la Damasc, care a ucis 13 persoane, printre care doi generali ai Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice (IRGC, unităţile de elită ale Forţelor Armate iraniene).

La 1 aprilie, agenția siriană SANA a relatat că Forțele Aeriene Israeliene au lovit o clădire din Damasc. Presa iraniană, la rândul său, a relartat că secția consulară a Ambasadei Iranului a fost atacată. Departamentul de Relații Publice al IRGC a anunțat moartea a șapte consilieri militari - generalii Mohammad Reza Zahedi și Mohammad Hadi Haji Rahimi și a cinci ofițeri.

Israelul nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru incident. Totodată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari a remarcat într-un interviu acordat CNN că atacul nu a fost efectuat asupra consulatului, ci asupra unei facilități militare IRGC. Potrivit acestuia, această clădire era doar deghizată în clădire civilă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite