Navele din Coasta de Est a SUA ignoră limitele de viteză pentru protejării balenelor negre. Consecințele dezastruoase

0
Publicat:

Un studiu recent a dezvăluit că majoritatea navelor mari care traversează zona coastei de est a Statelor Unite ale Americii încalcă limitele de viteză stabilite pentru a proteja balenele negre din Atlanticul de Nord, o specie amenințată cu dispariția.

Balenele negre, amenințate de navele de mari dimensiuni FOTO Arhivă
Balenele negre, amenințate de navele de mari dimensiuni FOTO Arhivă

„Navele accelerează şi balenele mor, este cât se poate de simplu”, a rezumat Gib Brogan, director de campanie pentru Oceana, ONG-ul aflat la originea acestui studiu, care se bazează pe colectarea datelor de navigaţie ale marilor ambarcaţiuni din apropierea coastei de est a Statelor Unite.

Coliziunile cu navele reprezintă o amenințare majoră pentru balenele negre din Atlanticul de Nord, din care au mai rămas doar 340 de exemplare.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite ale Americii (NOAA) a introdus limite obligatorii de viteză pentru navele de 20 de metri sau mai mari în zonele unde există probabilitatea să se afle balene și a recomandat limite de viteză în zonele în care balenele au fost observate.

Cu toate acestea, datele colectate de ONG-ul Oceana arată că între noiembrie 2020 și iulie 2022, 84% dintre navele examinate au depășit limitele de viteză, atât cele sugerate, cât și cele impuse.

Gib Brogan, a explicat că navele comerciale se confruntă cu o alegere dificilă: „Oamenii din industria maritimă ne-au spus că încearcă să găsească un echilibru între riscul de a plăti o amendă mică guvernului (dacă circulă prea repede în zonele de viteză redusă) și cel de a plăti penalități pentru livrarea cu întârziere a încărcăturii.”

Doar 340 de exemplare rămase

Studiul a arătat că, în ciuda numărului mare de nave care au depășit limitele de viteză, numai 46 de amenzi au fost aplicate de NOAA în perioada menționată, cu o valoare medie de 15.600 de dolari.

Balenele negre au fost vânate intensiv în trecut pentru grăsimea lor, folosită în fabricarea uleiului, precum și pentru fanoanele lor solide și flexibile. Deși vânătoarea acestor mamifere a fost interzisă în anii '50, populația lor a scăzut drastic din cauza ciocnirilor cu navele și a altor amenințări.

Cu numai 340 de exemplare rămase, protejarea balenelor negre din Atlanticul de Nord este o prioritate, iar monitorizarea respectării limitelor de viteză în zona lor de viață devine o chestiune crucială pentru supraviețuirea lor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite