Misteriosul „sindrom Havana” nu ar fi imputabil unei puteri străine, conchide preliminar CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hartă cu ţările unde a fost raportat Sindromul Havana FOTO Daily Mail
Hartă cu ţările unde a fost raportat Sindromul Havana FOTO Daily Mail

Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) conchide că „sindromul Havana”, o boală misterioasă care afectează diplomaţi americani în întreaga lume şi care este comparată uneori cu „atacuri acustice” atribuite de către unii Rusiei, nu este imputabilă în mod aprioric unui atac al unei puteri străine, dezvăluie The New York Times (NYT) şi NBC News, relatează AFP.

NYT şi NBC News citează concluzii preliminare ale CIA cu privire la incidente care au implicat pentru prima oară diplomaţi, în 2016, în capitala Cubei, unde diplomaţi americani şi canadieni s-au plâns de dureri de cap grave şi de stări de rău.

”În anumite cazuri, Agenţia a găsit explicaţii plauzibile şi alternative” une operaţiuni străine, declară surse citate de NBC News.

Însă ancheta CIA continuă cu privire la aproximativ 20 de cazuri - care rămân neexplicate.

”Raportul interimar nu este o concluzie finală a administraţei Bden sau al întregii comunităţi a informaţiilor”, precizează NBC News, care citează oficiali americani.

Un grup de victime, citat de NYT, declară că aceste concluzii ale CIA ”nu pot şi nu trebuie să fie ultimul cuvânt în această problemă”.

”În pofida faptului că am ajuns la concluzii intermediare importante, nu am terminat”, a încercat să dea asigurări William J. Burns, directorul CIA, citat de NYT.

”Continuăm ancheta cu privire a aceste incidente”, anunţă el.

Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a angajat în noiembre 2021 ”să facă lumină deplină” cu privire la ”sindrimul de la Havana” şi a numit doi diplomaţi cu experienţă în acest dosar.

Aceste ”incidente de sănătate anormale” - cum sunt denumite în jargonul administrativ - se caracterizează prin migrene puternice, vertij sau stări de rău.

Au fost diagnosticate inclusiv leziuni cerebrale.

După ce au apărut la Havana, cazuri au fost semnalate succesiv în China, Germania, Australia, Rusia, Austria şi chiar la Washington.

Departamentul de Stat a refuzat să furnizeze o estimare a numărului persoanelor afectate, însă se evocă 200.

De la început, autorităţile americane au oscilat - unii oficiali au minimalizat aceste simptome, atribuite uneori stresului, iar alţii au evocat în privat posibilitatea unor atacuri cu unde radio, suspectând ţări ca Rusia.

Însă această teză a fost pusă în discuţie inclusiv de către unii cercetători, care consideră improbabilă o cauză comună a tuturor cazurilor semnalate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite