Manafort a încercat împreună cu un coleg cu legături cu spionajul rus să scrie un material de opinie pozitiv despre activitatea sa în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa procurorului special Robert Mueller care anchetează cu privire la un presupus amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 l-a acuzat pe Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump, că a colaborat cu un coleg rus la redactarea unui articol de opinie despre activitatea sa politică în Ucraina, relatează Reuters.

Manafort a lucrat la acest material pe 30 noiembrie, se arată într-un document depus în instanţă luni de un procuror din echipa lui Mueller.

Dacă ar fi fost publicat, materialul ar fi încălcat o ordonanţă a tribunalului de la 8 noiembrie care-i interzice să discute cazul în mod public.

Colegul rus care a lucrat cu Manafort - cu scopul de a influenţa opinia publică referitor la activitatea sa pentru Partidul Regiunilor al fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici - are legături cu agenţii ruse de informaţii, potrivit procurorului.

Până la urmă Manafort nu a publicat materialul de opinie, după ce procurorii i-au contactat pe avocaţii săi şi i-au avertizat, se arată în acest document judiciar.

Din cauza acţiunilor sale, procurorii apreciază că judecătorul ar trebui să-i respingă lui Manafort cererea de modificare a condiţiilor de eliberare sub cauţiune.

Manafort a propus un pachet în valoare de 11,65 de milioane de dolari drept cauţiune în schimbul ridicării măsurii arestării sale la domiciliu şi a monitorizării sale electronice.

În cadrul acesteui acord, el propune să piardă cele patru proprietăţi imobile în cazul în care încalcă condiţiile eliberării.

”Chiar dacă semnatarii sub presudonim ai materialului de opinie sunt întru totul acuraţi, cirecţi şi echilibraţi, dacă ar fi fost publicat, (materialul) ar fi reprezentat o încălcare a ordinului acestui tribunal de la 8 noiembrie”, scrie procurorul Andrew Weissmann.

Un purtător de cuvânt al lui Manafort nu a comentat imediat pentru Reuters.

Manafort şi partenerul său de afaceri Rick Gates au fost inculpaţi în octombrie de 12 capete de acuzare de către un mare juriu.

Ei sunt acuzaţi între altele de conspiraţie în vederea spălării de bani, conspiraţie împotriva Statelor Unite şi că nu s-au înregistrat ca agenţi străini ai fostului Guvern prorus al Ucrainei.

Avocaţii lui Manafort au anunţat iniţial că biroul procurorului special era dispus să accepte condiţiile propuse în vederea eliberării acestuia.

Însă procurorii afirmă că nu mai pot avea încredere în Manafort şi că nu pot să-i accepte propunerea.

”Întrucât Manafort a întreprins acum acţiuni care reflectă o intenţie de a încălca sau ocoli ordine ale curţii, într-un moment în care ne-am fi aşteptat la o respectare deosebit de scrupuloasă, Guvernul consideră că pachetul cauţiunii propuse este insuficient”, se arată în document.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite