Jurat în cazul Zimmerman: „Acuzatul avea dreptul să se apere. George s-a temut pentru viaţa lui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii au protestat faţă de decizia completului de judecători. FOTO: Reuters
Americanii au protestat faţă de decizia completului de judecători. FOTO: Reuters

Unul dintre juraţii implicaţi în cazul Zimmerman a declarat că moartea adolescentului de culoare Martin Trayvon a fost cauzată atât de faptele lui, cât şi de cele ale paznicului voluntar care l-a împuşcat. Acesta a subliniat că George Zimmerman nu a încălcat legea atunci când a apăsat pe trăgaci.

Femeia, cunoscută sub numele de juratul B37, a spus că paznicul George Zimmerman a luat unele decizii nefericite care au dus împuşcarea tânărului Trayvon, dar nici victima sa nu a fost complet nevinovată, relatează agenţia de ştiri Associated Press.

„Cred că amândoi sunt responsabili pentru situaţia pe care au creat-o”, a spus juratul în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune CNN. „Cred că ambii puteau să se îndepărteze şi să evite evenimentul”, a mai declarat femeia, care plănuieşte să scrie o carte despre celebrul caz.

Jurata a mai dezvăluit că a fost puternic impresionată de mărturia poliţiştului Chris Serino din Boston, având încredere în experienţa în cazurile de crimă. Potrivit femeii, Serino ar fi ştiut să identifice un  acuzat care minte şi a ales să-l susţină pe Zimmerman, depunând mărturie în favoarea lui.

Analiştii juridici au declarat ulterior că mărturia poliţistului a avut  o contribuţie importantă în evoluţia procesului, potrivit AP.

Pe de altă parte, femeia a spus că juriul nu a fost impresionat de declaraţiile lui Rachel Jeantel, prietenă a lui Trayvon care a vorbit la telefon cu adolescentul cu doar câteva momente înainte să fie ucis de Zimmerman, în februarie 2012. „Nu cred că a fost foarte credibilă, dar îmi pare foarte rău pentru ea”, a adăugat jurata.

Declaraţiile au fost făcute la două zile după ce juriul format din şase femei l-a achitat pe Zimmerman, paznicul voluntar din cartierul Sanford, statul Florida, acuzat de crimă de gradul al doilea (omor din culpă, potrivit dreptului penal american). Martin Trayvon era un tânăr de culoare în vârstă de 17 ani, iar George Zimmerman a declarat că este hispanic. Acuzatul nu a fost reţinut de poliţişti, iar americanii care au protestat faţă de decizia instanţei au spus că procesul a fost influenţat de percepte rasiste.

Procurorii l-au acuzat pe Zimmerman că l-a atacat intenţionat pe Trayvon, fiind afro-american, însă americanul a declarat întotdeauna că a acţionat în legitimă apărare. De asemenea, juratul B37  susţinut că Zimmerman avea dreptul să se apere, după ce a ajuns la concluzia că adolescentul l-a lovit primul.

„Nu am nicio îndoială că George s-a temut pentru viaţa lui în acel moment”, a spus jurata. Mai mult, femeia a mai declarat jurnaliştilor că s-ar simţi în siguranţă dacă Zimmerman ar fi paznic în propriul ei cartier. 


Alte ştiri asemănătoare:

Soarta lui Zimmerman, în mâinile procurorilor federali: Departamentul de Justiţie al SUA preia cazul care a tulburat întreaga ţară

Cazul lui George Zimmerman, bărbatul care a fost achitat de o instanţă din Florida pentru uciderea unui adolescent de culoare, va fi revizuit de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.

Violenţe în Statele Unite, după achitarea lui Zimmerman. Obama lansează un apel la calm

Preşedintele american Barack Obama a afirmat duminică, după achitarea lui George Zimmerman pentru uciderea tânărului de culoare Trayvon Martin, că Statele Unite sunt „un stat de drept“ şi a ţinut să amintească faptul că „un juriu s-a pronunţat“ în acest caz.

FOTO VIDEO Proteste violente în SUA după achitarea paznicului care a omorât tânăr de culoare

Vestea că George Zimmerman a fost achitat după ce a împuşcat mortal un tânăr de culoare în vârstă de 17 ani, neînarmat, a iscat proteste în Los Angeles, Florida, New York, Oakland, Sacramento şi San Francisco.

Cazul Zimmerman: cum a lansat o dezbatere naţională moartea unui adolescent

Controversele naţionale legate de rasism şi controlul posesiei armelor au fost aduse din nou în prim-plan in Statele Unite ale Americii, datorită activismului fervent al susţinătorilor drepturilor civile, al protestelor şi al influenţei reţelei de social media. Odată cu finalizarea cazului Zimmerman, SUA au fost divizate între apărătorii drepturilor omului şi cei ai legilor naţionale.

VIDEO Procesul care a tulburat Statele Unite, la final: George Zimmerman, achitat pentru uciderea unui tânăr de culoare

George Zimmerman a fost achitat, sâmbătă seară, în procesul în care a fost acuzat de  uciderea unui tânăr de culoare, Travyon Martin, în 2012, în Florida.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite