Joe Biden ar putea face o vizită în Israel, la invitația lui Netanyahu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul și SUA poartă discuții privind o posibilă vizită a președintelui american Joe Biden în Israel la sfârșitul acestei săptămâni, au confirmat duminică trei oficiali israelieni și americani, relatează Axios.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat pe Biden în Israel FOTO PROFIMEDIA
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat pe Biden în Israel FOTO PROFIMEDIA

Oficialii israelieni au declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat pe Joe Biden în Israel în timpul convorbirii telefonice pe care au avut-o sâmbătă.

Canalul israelian Channel 12 a raportat primul invitația.

Un oficial american a declarat că o posibilă vizită în regiune este luată în considerare, dar nu a fost luată nicio decizie.

Biroul premierului israelian a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a declarat pentru Axios: „Nu avem nicio nouă călătorie de anunțat".

 Biden a oferit un sprijin neclintit Israelului după atacul Hamas din 7 octombrie. Totodată, Biden și administrația sa și-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea cu privire la agravarea crizei umanitare din Gaza, pe fondul bombardamentelor intense ale Israelului și a "asediului complet" al enclavei.

Orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fâşia Gaza ar fi o „greşeală gravă", a afirmat preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu difuzat duminică. 

O potențială deplasare a lui Biden în Israel ar fi atât o dovadă de sprijin pentru Israel în războiul său cu Hamas, cât și un mesaj către Iran și Hezbollah de a nu se alătura conflictului.

Biden a discutat sâmbătă atât cu Netanyahu, cât și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. A fost a cincea convorbire telefonică a lui Biden cu Netanyahu de la atacul de la sfârșitul săptămânii trecute.

Statele Unite au anunțat sâmbătă că trimit un al doilea grup de atac pe portavion în estul Mediteranei pentru "a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război", potrivit secretarului Apărării, Lloyd Austin.

Un oficial egiptean a declarat pentru Axios că președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi organizează o conferință internațională despre războiul din Gaza la sfârșitul acestei săptămâni, iar Biden a fost invitat să participe.

Mai devreme duminică, Sisi i-a spus secretarului de stat Tony Blinken că răspunsul Israelului la atacul Hamas a trecut de la autoapărare la pedeapsă colectivă, a precizat președinția egipteană într-o declarație.

Sisi i-a mai spus lui Blinken că lipsa oricărui orizont politic pentru palestinieni a dus la "o explozie de furie". El a spus că actuala criză este foarte periculoasă și ar putea avea consecințe asupra întregii regiuni.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a aterizat luni la Ierusalim pentru întrevederi cu premierul Netantyahu și președintele israelieni și alți oficiali, după un turneu în mai multe țări arabe. 

Liga Arabă cere încetarea ''operaţiunilor militare'' în Fâşia Gaza şi crearea de ''coridoare'' umanitare

„Solicităm încetarea imediată a operaţiunilor militare şi deschiderea unor coridoare sigure pentru a oferi ajutor populaţiei, a transporta materiale de bază şi a-i salva pe răniţi", a declarat luni șeful Ligii Arabe Ahmed Aboul Gheit în cadrul unei întâlniri a miniştrilor justiţiei din ţările arabe la Bagdad, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu anunțase cu puţin timp înainte că nu există o "încetare a focului" în această etapă între Israel şi Hamas.

Peste un milion de oameni au fugit panicaţi din nordul Fâşiei Gaza, în timp ce Israelul a continuat luni să adune trupe la graniţa acestui teritoriu, în pregătirea unei posibile ofensive terestre împotriva Hamas.

"Armata de ocupaţie (armata israeliană - n.r.) a anunţat din start că nici hrana, nici apa, nici combustibilul nu pot intra în Gaza, privându-i astfel pe palestinieni de umanitatea lor şi deschizând calea unei epurări etnice", a subliniat şeful Ligii Arabe.

Duminică, Ahmed Aboul Gheit şi şeful Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki, au avertizat că ofensiva terestră pe care armata israeliană pare să o pregătească "ar putea duce la un genocid de proporţii fără precedent"

Conform Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), în Fâşia Gaza are loc "o catastrofă umanitară fără precedent".

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite