Îngrijorări în comunitatea americană de informaţii: Trump ar putea dezvălui secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

În calitate de preşedinte, Donald Trump a dezvăluit selectiv informaţii strict secrete din diferite motive. În calitate de fost preşedinte, există toate motivele de îngrijorare că va proceda la fel.

În calitate de preşedinte, Donald Trump a dezvăluit selectiv informaţii strict secrete din diferite motive, fie pentru a-şi ataca adversarii, fie pentru a obţine avantaje politice, fie pentru a impresiona sau a intimida guverne străine, în unele cazuri punând în pericol surse din serviciile americane de informaţii. În calitate de fost preşedinte, există toate motivele de îngrijorare că va proceda la fel, constituind astfel o problemă de securitate naţională pentru administraţia Joe Biden, relatează „The Washington Post”, citând foşti oficiali şi analişti în spionaj.

Toţi preşedinţii americani ies din Biroul Oval cu secrete valoroase în cap, de la proceduri de lansare a armelor nucleare, la capacităţi de colectare a informaţiilor până la dezvoltarea de sisteme de arme noi şi avansate.

Însă niciun nou preşedinte nu a fost nevoit să se teamă că predecesorul său ar putea expune secrete aparţinând naţiunii, aşa cum este cazul acum. Trump nu doar că are un istoric al dezvăluirilor de informaţii secrete, ci şi caracteristicile unui risc clasic de contraspionaj - este profund îndatorat şi supărat pe o parte a administraţiei SUA, mai exact pe ceva ce numeşte el „statul paralel”, pe care îl prezintă drept o contrapondere la preşedinţia sa. Este acea forţă nevăzută care, susţine el, i-a pus piedici în alegerile din 2016 şi s-a opus realegerii sale în 2020.

„Orice persoană nemulţumită, dezamăgită sau supărată riscă să dezvăluie informaţii clasificate, fie că este actual sau fost titular al funcţiei. Trump se potriveşte în mod evident acestui profil”, spune David Priess, fost ofiţer CIA.

Riscul în cazul lui Trump este enorm. Ori precedentele există. În 2017, de exemplu, s-a lăudat în faţa ministrului rus de Externe Serghei Lavrov cu informaţii clasificate primite de la un aliat. Conform unor informaţii obţinute de hackeri israelieni, jihadiştii din Statul Islamic pregăteau mai multe bombe care să treacă nedetectate la controalele de pe aeroporturi şi care semănau cu nişte baterii de laptop. Acesta ar fi fost motivul pentru care administraţia Trump a susţinut ideea implementării unei interdicţii a laptopurilor la bordul avioanelor care intră în teritoriul american. Dezvăluindu-i lui Lavrov informaţii pentru care partea israeliană ceruse grijă maximă, Trump ar fi expus astfel agenţi infiltraţi în reţeaua teroristă. A procedat la fel de neglijent în 2019, când, într-o încercare de a ameninţa regimul de la Teheran, a postat pe Twitter o imagine aeriană detaliată a unui lansator iranian. Astfel de fotografii sunt printre cele mai protejate informaţii, deoarece pot dezvălui detalii precise despre capacităţile tehnice ale spionajului american, notează „The Washington Post”.

Experţii sunt îngrijoraţi că Trump ar putea dezvălui secrete de stat la mitinguri sau la întâlniri cu vreun oficial străin aflat în tabăra adversă. În plus, ei nu exclud că miliardarul newyorkez ar putea face tranzacţii cu secrete, fie pentru a obţine favoruri, fie pentru a se răzbuna. De altfel, odată ce va pleca de la Casa Albă, el se va confrunta cu problema achitării datoriilor, fiind vorba de împrumuturi de sute de milioane de dolari pentru care a garantat personal.

„Persoanele cu datorii semnificative sunt întotdeauna foarte îngrijorătoare pentru profesioniştii din domeniul securităţii”, relevă Larry Pfeiffer, şef de cabinet al fostului director al CIA Michael V. Hayden. „Condiţia umană este fragilă, iar oamenii aflaţi în situaţii grave iau decizii cumplite. Multe dintre persoanele care au comis acte de spionaj împotriva ţării noastre au fost vulnerabile din punct de vedere financiar”, adaugă el.

O mică speranţă ar putea fi faptul că Trump nu prea a arătat interes faţă de informările provenite din serviciile de informaţii şi nici nu a arătat că ar înţelege tot ce i s-a prezentat în dosare. Şi totuşi, avertizează Peter B. Zwack, fost ataşat militar în Rusia (2012-2014), el „are bucăţi” care pot fi puse cap la cap de alţii.

Administraţia Biden nu prea poate să facă ceva pentru a-l împiedica pe Trump să dezvăluie secrete naţionale. De fapt, foştii preşedinţi nu semnează acorduri de nedivulgare atunci când părăsesc funcţia. În mod normal, se aşteaptă ca ei să protejeze informaţiile, aşa cum au făcut-o în perioada mandatului. Ultima linie de apărare rămâne urmărirea penală, în cazul în care există temei pentru aşa ceva, ceea ce ar fi fără precedent în cazul unui preşedinte al SUA, scrie „The Washington Post”.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite