FOTO VIDEO Uraganul Matthew atacă Statele Unite şi lasă prăpăd în urma sa. Bilanţul victimelor a ajuns la 846 de morţi

0
0

Uraganul Matthew, cel mai puternic din Caraibi în ultimii zece ani, se apropie cu rafale de vânt foarte puternice de coasta de sud-est a Statelor Unite, după ce a ucis sute de persoane în Haiti şi a provocat pagube importante în Bahamas.

UPDATE 20.12 Cel puţin 842 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza uraganului Matthew în Haiti, au anunţat autorităţile locale, relatează ITV, potrivit news.ro.

Alte patru persoane şi-au pierdut viaţa în Republica Dominicană.

Bilanţul anterior era de 572 de morţi.

UPDATE 19.15 Un uragan costisitor

Uraganul Matthew ar putea provoca pagube de 25-30 de miliarde de dolari, ceea ce l-ar face al doilea cel mai costisitor uragan care loveşte Statele Unite, potrivit primelor estimări ale asiguratorilor, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Cel mai costisitor uragan din istoria Statelor Unite a fost Katrina, care a lovit New Orleans în 2005.

Pieţele se aşteaptă ca estimarea asiguratorilor să crească. „Oamenii urmăresc acest lucru practic minut cu minut şi au lucrat toată noaptea“, a spus un broker.

Dacă pagubele pe care vor trebui să le plătească asiguratorii vor fi de 20 de miliarde de dolari, vor fi egale cu cele provocate de uraganul Sandy, care a afectat nord-estul Statelor Unite în 2012, dar nu a ajuns pe uscat.

Uraganul Matthew a provocat 572 de decese până acum în Caraibi, dintre care 568 în Haiti.

UPDATE 18.18 Prima victimă în Statele Unite

Uraganul Matthew a făcut prima victimă în Florida, unde o femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani a murit în cursul nopţii de joi spre vineri, din cauza unui infarct, pentru că serviciile de urgenţă nu mai funcţionau din cauza furtunii, relatează NBC News. Între timp, bilanţul total al uraganului a ajuns la 572 de morţi, potrivit agenţiei de presă Reuters, citate de news.ro.

Departamentul de Pompieri din comitatul St. Lucie îşi oprise activitatea, din cauza rafalelor puternice de vânt, cu puţin înainte ca femeia să ceară ajutor.

Autorităţile nu au făcut publice alte detalii despre victimă.

Pe de altă parte, guvernatorul de Florida a anunţat că 600.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, după ce vântul puternic a rupt cablurile.

Potrivit previziunilor meteorologilor, uraganul ar urma să se deplaseze paralel cu ţărmul în următoarele două zile, producând inundaţii ce ar putea fi devastatoare de-a lungul a 800 de kilometri de coastă, din Florida până în Carolina de Sud. În plus, furtuna va aduce ploi torenţiale, al căror volum ar putea atinge 381 de litri pe metru pătrat în unele zone.

Ştirea iniţială

Vineri dimineaţă, la ora 06.00 GMT (09.00, ora României), centrul uraganului era la aproximativ 125 de kilometri sud-est de Cap Canaveral, în Florida, unde se află celebra platformă de lansare în spaţiu a Statelor Unite. Uraganul urmează traiectoria nord-vest, cu o viteză de 20 de kilometri pe oră.

Conform calculelor Centrului naţional american al uraganelor (NHC), Matthew va atinge vineri seara coasta Floridei, în sud-estul Statelor Unite, după care se va îndrepta către Georgia şi Carolina de Sud.

Matthew a urcat până la categoria a 4-a din 5, dar între timp a fost retrogradat la categoria a 3-a. Cu toate acestea, Statele Unite aşteaptă unul dintre cele mai puternice uragane din ultimii zece ani, care va fi urmat la scurt timp de Nicole.

Există risc de inundaţii în Florida, Georgia şi Carolina de Sud, a avertizat NHC potrivit căruia uraganul Matthew ar putea avea „un impact dezastruos“.

În aceste condiţii, preşedintele american Barack Obama a declanşat, joi, stare de urgenţă în Florida şi ulterior şi în Carolina de Sud.

La rândul lor, autorităţile din Florida şi Carolina de Sud au emis ordine de evacuare pentru circa 3,1 milioane de locuitori.

„Furtuna aceasta este un monstru“, a declarat guvernatorul de Florida Rick Scott într-o conferinţă.

Rick Scott a anunţat că 3.500 de membri din Garda Naţională a Floridei au fost mobilizaţi pentru a ajuta la misiunile de salvare.

Totodată, adăposturile de urgenţă din statele Florida, Georgia şi Carolina de Sud au început deja să primească persoanele evacuate.

În Florida, şcolile şi aeroporturile sunt închise de joi, sute de zboruri fiind anulate.

De asemenea, numeroase benzinării au rămas fără carburant, iar la restul s-au format cozi lungi. Alţii se pregătesc să rămână în case până când trece furtuna. Oamenii şi-au făcut stocuri de apă, lapte şi conserve, golind rafturile magazinelor.

Proprietarii de case şi afaceri şi-au baricadat geamurile şi au ridicat diguri din saci cu nisip pentru a se apăra de inundaţii.

image

Port-au-Prince, după Matthew FOTO AFP

Conform ultimului bilanţ, 478 de persoane au fost ucise de Matthew în Haiti, iar alte câteva mii au fost relocate după ce furtuna le-a distrus casele, a scos copacii din rădăcini şi a inundat cartiere întregi. În Republica Dominicană, patru persoane au fost declarate decedate. În Bahamas, Matthew a trecut la aproximativ 40 de kilometri de capitala Nassau, provocând pagube importante.

image

Femeie salvată din apele Petit Goave, în Haiti FOTO AFP

Potrivit expertului în uragane Philip Klotzbach, de la Universitatea Colorado, Matthew este pe cale să depăşească recordul de longevitate ca uragan „major“ în Atlantic stabilit de uraganul Ivan - zece zile, în 2004.

Totodată, NHC a avertizat că uraganul Nicole îi calcă pe urme uraganului Matthew. Nicole a crescut în intensitate la categoria 2, cu rafale de vânt de 165 de kilometri pe oră. Acum este situat la 545 de kilometri de Bermude.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite