Panică în SUA, în aşteptarea uraganului Matthew. Locuitorii din Florida au format cozi la benzinării şi au golit rafturile magazinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Florida s-au format cozi enorme la benzinării Foto: GettyImages
În Florida s-au format cozi enorme la benzinării Foto: GettyImages

Uraganul Matthew, care a lovit joi dimineaţă mai multe zone din centrul arhipelagului Bahamas, după ce a făcut ravagii în Haiti şi în Republica Dominicană, lăsând în urmă cel puţin 100 de morţi, este aşteptat să lovească statele americane Florida, Carolina de Sud şi Georgia. În aceste condiţii, autorităţile americane au emis deja peste două milioane de ordine de evacuare, relatează AFP.

Matthew, cea mai puternică furtună care a lovit Marea Caraibilor în ultimii zece ani, a provocat închiderea aeroporturilor din Bahamas, iar vapoarele şi alte ambarcaţiuni care se îndreptau spre populara destinaţie turistică au fost redirecţionate, potrivit surselor guvernamentale. 

În această zonă, rafalele de vânt au ajuns până la 185 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional american pentru monitorizarea uraganelor (NHC).

În Florida, unde uraganul Matthew este aşteptat să ajungă în a doua parte a zilei de joi sau vineri dimineaţa, locuitorii au format cozi la benzinării şi au golit rafturile magazinelor, aprovizionându-se cu alimente.

Autorităţile au decis să închidă în weekend şcolile şi universităţile şi au distribuit populaţiei saci cu nisip pentru a-i pune la intrarea în case.

În Carolina de Sud, guvernatorul Nikki Haley a ordonat evacuarea a peste un milion de locuitori din zonele de coastă.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat încă de miercuri că uraganul Matthew este „o furtună serioasă“ şi le-a cerut americanilor să fie vigilenţi şi cooperanţi.

„Dacă va fi dat ordin de evacuare, acesta trebuie luat în serios“, a spus Barack Obama. „Puteţi reconstrui oricând. Puteţi repara oricând. Dar o viaţă pierdută este pentru totdeauna“, a punctat preşedintele american.

Însă în ciuda avertismentelor lansate de autorităţi, unii locuitori din zona de coastă au refuzat să-şi părăsească locuinţele, afirmând că şi-au luat singuri măsurile de protecţie necesare.

„Mi-e un pic frică. Nu va fi frumos, dar avem saci cu nisip, am cumpărat şi alimente“, a declarat pentru AFP Judy Ruscino, o pensionară în vârstă de 74 de ani din Florida, care intenţionează să se adăpostească alături de soţul ei în garajul casei lor.

Potrivit NHC, este mult prea devreme pentru a anticipa unde va provoca uraganul cele mai mari pagube.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite