Foștii membri ai administrației Trump sunt printre cei mai vocali oponenți ai reîntoarcerii acestuia la Casa Albă

0
Publicat:

Fostul secretar al Apărării Mark Esper l-a numit „o amenințare la adresa democrației”. Fostul consilier pentru securitate națională John Bolton l-a declarat „inapt pentru a fi președinte”. Și fostul vicepreședinte Mike Pence a refuzat să-l susțină, invocând „diferențe profunde”.

Donald Trump sustinand un discursa alaturi de Mark Esper si Mark Milley FOTO EPA-EFE

În timp ce Donald Trump vrea să se întprcă președinle la Casa Albă, un contingent de foști membri ai administrației sale se opun vocal, avertizând strident împotriva revenirii miliardarului la putere și oferă previziuni îngrozitoare pentru țară și statul de drept, dacă campania lui va reuși, scrie AP.

Este un cor frapant de detractori, unul fără precedent în epoca modernă, provenit din rândul celor care au asistat direct la conduita lui în funcție și la frământările care au urmat.

Sarah Matthews, un fost consilier al lui Trump, care a depus mărturie în fața comisiei din 6 ianuarie a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA și care se numără printre cei care avertizează cu privire la amenințarea pe care o reprezintă, a spus că este „uimită” câți membri ai personalului l-au denunțat.

„Aceștia sunt oameni care l-au văzut de aproape și personal și i-au văzut stilul de conducere”, a spus Matthews.

„Poporul american ar trebui să asculte ce spun acești oameni“

„Poporul american ar trebui să asculte ce spun acești oameni, deoarece ar trebui să fie alarmant faptul că oamenii pe care Trump i-a angajat să lucreze pentru el în primul mandat spun că nu este apt să servească pentru un al doilea mandat”.

Cu toate acestea, criticii rămân o minoritate distinctă. Parlamentarii republicani și oficialii din cadrul partidului au susținut oferta lui Trump - unii cu reținere, alții cu fervoare și entuziasm. Mulți consilieri și oficiali ai Cabinetului care au servit sub conducerea lui Trump sunt la bord pentru un alt mandat , lucru pe care campania lui Trump îl evidențiază rapid.

Majoritatea oamenilor care au slujit în cabinetul președintelui Trump și în administrația sa, la fel ca majoritatea americanilor, au susținut în mod covârșitor candidatura sa de a-l învinge pe Joe Biden și de a lua înapoi Casa Albă”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung.

Totuși, campania Biden a trâmbițat criticile foștilor oficiali ai lui Trump în declarații și postări pe rețelele de socializare, în speranța de a convinge cel puțin unii alegători republicani – inclusiv pe cei care i-au susținut pe alți candidați în timpul primarelor GOP – că nu îi pot susține candidatura.

Cei care au lucrat cu Donald Trump la cele mai înalte niveluri ale administrației sale cred că este prea periculos, prea egoist și prea extremist pentru a conduce din nou țara – ”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Biden, Ammar Moussa.

În multe privințe, schisma dintre foștii oficiali Trump este o prelungire a ceea ce a fost în timpul mandatului său la Casa Albă. Fricțiunea a fost constantă, deoarece cererile lui Trump au întâmpinat rezistență din partea unor oficiali și asistenți care au refuzat cerințele pe care le-au considerat greșite, nerealiste și, uneori, complet ilegale.

Pence a spus recent că „nu poate cu conștiință curată” să-l susțină pe Trump din cauza zilei de 6 ianuarie când a avut loc asaltul susținătrilor lui Trump asupa Congresului și a altor probleme, în ciuda faptului că este mândru de ceea ce au realizat împreună.

Și Pence nu este singur.

Esper, care a fost concediat de Trump la câteva zile după alegerile din 2020, s-a ciocnit cu președintele de atunci în mai multe chestiuni, printre care efortul lui Trump de a desfășura trupe militare pentru a răspunde tulburărilor civile după uciderea afroamericanului George Floyd de către poliție în 2020.

Într-un interviu recent acordat emisiunii „Real Time With Bill Maher” de la HBO, Esper a repetat un avertisment că Trump este „o amenințare la adresa democrației” și a adăugat: „Cred că sunt și alte lucruri care îngrijorează”.

Nu am cum să votez pentru Trump, dar în fiecare zi în care Trump face ceva nebunesc, ușa pentru a vota pentru Biden se deschide puțin mai mult și acolo mă aflu”, a spus Esper.

Printre cei mai vocali critici ai lui Trump se numără foști asistenți care au lucrat îndeaproape cu el la Casa Albă, în special un trio care a câștigat proeminență depunând mărturie despre atacul din 6 ianuarie și despre eforturile lui Trump de a răsturna alegerile.

Grupul îi include pe Mark Matthews, fostul director de comunicare al Casei Albe în timpul lui Trump, Alyssa Farah Griffin, și Cassidy Hutchinson, foști consilieri ai principalului șefului de cabinet al lui Trump, Mark Meadows. Ei au acordat o serie de interviuri în ultimele luni opunându-se fostului lor șef.

„În principiu, un al doilea mandat al lui Trump ar putea însemna sfârșitul democrației americane așa cum o știm, și nu spun asta cu ușurință”, a spus Griffin pentru postul TV ABC în decembrie.

John Kelly, fostul șef de cabinet al lui Trump, a avut propria ceartă cu Trump. Kelly, într-o lungă declarație din octombrie pentru CNN, l-a descris pe Trump drept „o persoană care îi admiră pe autocrați și dictatori ucigași” și „nu are decât dispreț pentru instituțiile noastre democratice, Constituția noastră și statul de drept”.

Olivia Troye, un fost consilier al fostului vicepreședinte Mike Pence care a părăsit Casa Albă în 2020, și fostul secretar de presă Stephanie Grisham, care a demisionat pe 6 ianuarie, sunt ambele critici deschiși care au spus că nu au votat pentru Trump în 2020.

Chiar și Bill Barr, fostul procuror general al lui Trump, care nu a exclus să voteze pentru el din nou, s-a referit la Trump drept „un narcisist desăvârșit” care „se angajează în mod constant într-un comportament nesăbuit care îi pune în pericol pe adepții săi politici și agenda conservatoare și republicană.”

Cu toate acestea, rândurile foștilor oficiali Trump care se opun ofertei sale sunt mult depășite numeric de cei care îl susțin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite