Fost cardinal american, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

0
0
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Fostul cardinal american Theodore McCarrick a fost inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent, devenind cel mai înalt cleric catolic urmărit penal în SUA pentru fapte legate de uriaşul scandal de violenţe sexuale în rândul bisericii, relatează joi Reuters şi AFP.

Fostul arhiepiscop romano-catolic al Washingtonului, acum în vârstă de 91 de ani, este vizat de trei capete de acuzare de agresiune sexuală asupra unui minor cu vârsta peste 14 ani, arată documente depuse miercuri la un tribunal din Massachusetts (nord-est).

McCarrick a fost caterisit în 2019, sancţiune cvasiinedită în istoria bisericii, Vaticanul recunoscându-l vinovat de agresarea sexuală a cel puţin unui adolescent în anii 1970 şi de "comportament sexual deplasat" cu seminarişti adulţi.

Anterior, McCarrick - care avea un rol major în strângerea de fonduri de la donatorii americani bogaţi - rămăsese fără titlul de cardinal, în 2018.

Potrivit documentelor depuse miercuri la instanţa din Dedham (Massachusetts), McCarrick ar fi atins în mod "nepotrivit" un adolescent de 16 ani, la colegiul Wellesley din statul american, unde se afla pentru nunta fratelui acestuia, în 1974. Victima a relatat că fostul cardinal l-a atras într-o încăpere unde i-a atins organele genitale în timp ce "recita rugăciuni", conform plângerii.

McCarrick a făcut deja obiectul mai multor proceduri judiciare civile, dar acum este vorba de prima procedură penală împotriva sa, scrie Agerpres.

Avocatul victimei, Mitchell Garabedian, a declarat că clientul său a fost "foarte curajos" să depună plângerea, subliniind că (Theodore McCarrick) "este primul cardinal urmărit penal în Statele Unite pentru o infracţiune cu caracter sexual asupra unui minor".

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite