Elon Musk stă la taifas cu liderii lumii. Ce spun biografii antreprenorului american despre controversele din jurul lui VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, o serie de lideri străini care au călătorit recent SUA, inclusiv pentru vizite oficiale la invitația Casei Albe, au adăugat în programul lor o întrevedere cu antreprenorul american Elon Musk, relatează BBC.

Musk a cedat recent controlul unei părți a sateliților săi armatei SUA FOTO Profimedia
Musk a cedat recent controlul unei părți a sateliților săi armatei SUA FOTO Profimedia

Musk s-a declarat „foarte impresionat” de președintele francez Emmanuel Macron. Premierul indian Narendra Modi îl poate socoti „un fan”. Premierul israelian Benjamin Netanyahu tocmai a trecut să îl vadă.

Anul acesta, cel mai bogat om din lume s-a întâlnit cu liderii Franței, Italiei, Indiei, Coreei de Sud, și, cel mai recent, ai Turciei și Israelului.

Totuși, în timp ce miliardarul american este mai căutat ca niciodată, există multă răceală între el și administrația Biden.

Pe măsură ce raza de acțiune politică ale acestui antreprenor nonconformist se extinde, inclusiv prin atingerea unor probleme geopolitice sensibile, crește disconfortul unor voci cu privire la puterea și accesul lui Musk.

Musk stă de vorbă cu liderii mondiali

Unii dintre liderii străini au fost interesați de stimularea economică și industrială pe care ar permite-o o fabrică Tesla în țara lor sau au dorit o investiție în infrastructură sub forma serviciilor de internet prin satelit Starlink.

Alții au vrut să discute despre X, fosta platforma Twitter, și despre viitorul inteligenței artificiale.

Președintele francez Macron l-a curtat de trei ori pe mogulul tehnologiei din decembrie într-o ofensivă de farmec menită să-l convingă să construiască o fabrică Tesla în Franța.

Îndemnuri similare au venit din partea premierului italian Giorgia Meloni în iunie și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan duminica trecută la New York.

Luni, premierul israelian Netanyahu a zburat în California pentru o conversație cu el pe tema AI.

Discuția dintre ei a avut loc pe fondul conflictului dintre Musk și Liga Anti-Defăimare (ADL), o organizație evreiască pentru drepturi civile.

ADL și alte grupuri au publicat analize ce sugerează că discursul incitator la ură a crescut dramatic pe X de când Musk a cumpărat rețeaua anul trecut și a modificat regulile de moderare.

Netanyahu - care și-a exprimat admirația pentru „geniul și impactul asupra umanității” al lui Musk - l-a încurajat, în conversația lor transmisă în direct luni, să „găsească echilibrul” între protejarea libertății de exprimare și pedepsirea discursului incitator la ură.

Discuția pe care a avut-o cu premierul indian Modi în iunie a venit în urma afirmației fostului CEO al Twitter, Jack Dorsey, potrivit căreia guvernul indian ar fi amenințat că va închide rețeaua în țara sa dacă nu se conformează ordinelor de a retrage un anumit conținut.

„Dacă nu ne supunem legilor guvernamentale locale, vom fi închiși, așa că tot ce putem face este să ne ținem cât mai aproape de legislația unei țări, dar ne este imposibil să facem mai mult decât atât, altfel vom fi blocați și oamenii noștri vor fi arestați", a declarat el reporterilor după întâlnirea cu Modi.

Influența politică în creștere a lui Musk

Deși multe dintre aceste întâlniri s-au concentrat în principal pe interesele comerciale semnificative ale lui Musk, ele au loc în condițiile în care acesta exercit influența asupra geopoliticii globale.

Totuși, unele declarații recente au fost interpretate în anumite părți ale lumii drept sfidătoare față de poziția SUA și chiar jignitoare.

Săptămâna trecută, el a provocat furia oficialilor taiwanezi prin comentarii aparent neglijente despre politica Beijingului „O singură Chină”, și anume sugerând că insula autonomă este „analogă cu Hawaii sau ceva de genul acesta, o parte integrantă a Chinei care, în mod arbitrar, nu face parte din China”.

Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, a replicat pe X: „Taiwanul nu face parte din RPC (Republica Populară Chineză -n.red) și cu siguranță nu este de vânzare!".

„Sper ca Elon Musk să poată cere, de asemenea, PCC să deschidă X pentru poporul său”, a scris Wu. „Poate că el crede că interzicerea acesteia este o politică bună, ca și oprirea Starlink pentru a zădărnici contraatacul Ucrainei împotriva Rusiei”.

Afirmația potrivit căreia antreprenorul „le-a spus în secret inginerilor săi să întrerupă acoperirea" sateliților pentru a preveni un atac ucrainean asupra flotei navale rusești din Crimeea a fost clarificată de biograful Walter Isaacson care a dezvăluit că de fapt aceasta nu a fost niciodată activată.

Schimbarea imaginii publice a lui Musk

Succesul fulminant al Tesla și SpaceX au contribuit la o schimbarea percepției publice a lui Musk din inovator genial într-o celebritate și model.

„În decurs de aproximativ 25 de ani, se poate spune că a realizat mai mult decât orice altă ființă umană”, a apreciat Ashlee Vance, o biografă a lui Musk, scrie despre el de mai bine de 10 ani.

„El se remarcă în istorie prin faptul că a făcut acest lucru în diferite industrii, la o scară fără precedent”, a subliniat ea.

Pe de altă parte, averea în creștere a Musk și evoluția convingerilor politice în ultimii ani au fost de natură să creeze o imagine publică mai polarizantă, determinată în parte de personajul său din online.

„Întotdeauna a fost acest tip foarte sigur de opiniile sale asupra lucrurilor și nu se temea să le exprime”, a subliniat Vance.

„Obișnuia să joace în ambele tabere pentru a aduce beneficii companiilor sale. Era destul de metodic, nu vorbea prea mult despre politică și, ori de câte ori o făcea era în jurul unei probleme precum schimbările climatice”.

"În persoană, el nu este de fapt deloc personajul de pe Twitter. De-a lungul timpului, a devenit mai sociabil, este extrem de rațional și interesant și este o persoană foarte diferită”, spune acest biograf al său.

Noam Cohen, fost editorialist la New York Times și scriitor, are o părere oarecum diferită.

El crede că ambiția și natura vizionară a lui Musk au făcut din el un om de afaceri cu performanțe excesive, precum și o forță „cvasi-guvernamentală”.

În opinia sa, Musk a combinat „fizicul”- fabrici mari, mulți angajați și produse valoroase - cu „digitalul” - controlul asupra modului în care se răspândesc informațiile.

Or, niciun alt titan din domeniul tehnologiei, fie că este vorba de Mark Zuckerberg sau Jeff Bezos, nu reușit acest lucru, potrivit lui Cohen.

„Dacă nu ar fi cumpărat Twitter, am mai fi vorbit despre el? Dacă ar fi fost doar o corporație multinațională, ar fi fost normal ca, dacă vrea fabrici în China, să se întâlnească cu China."

În opinia lui, este vorba despre o „combinație de lăcomie și o mentalitate care consideră că inteligența este cel mai important factor și că cei mai deștepți oameni ar trebui să conducă lumea”.

„Este acceptabil ca el să fie într-o poziție în care poate decide dacă sateliții merg sau nu?... Doar pentru că ești bun la programare sau la afaceri, de ce ar însemna asta că te pricepi și să faci reguli pentru modul în care ar trebui să funcționeze lumea?”, se întreabă el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite