Elon Musk, acuzat că a distrus un sat din Texas pentru ambițiile sale. „Un miliardar delirant”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din „orașul spațial” al lui Elon Musk din sud-estul Texasului au criticat modul în care directorul executiv al SpaceX i-a tratat în timp ce acesta a transformat complet liniștitul lor oraș de pe plajă.

Miliardarul Elon Musk, criticat dur FOTO EPA-EFE
Miliardarul Elon Musk, criticat dur FOTO EPA-EFE

Potrivit unui raport, locuitorii din Boca Chica, un mic sat de la malul oceanului din sud-estul Texasului, sunt nemulțumiți de modul în care CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a transformat orașul lor într-o bază de cercetare și dezvoltare. SpaceX a promis că va transforma orașul într-un terminal terestru pentru turiștii spațiali atunci când a început să construiască instalația de lansare în 2014. Pe măsură ce lucrările la proiect au progresat, SpaceX a cumpărat treptat majoritatea locuințelor din Boca Chica, deși câțiva proprietari s-au opus. 

Boca Chica era un mic sat de la malul mării, situat la gura de vărsare a râului Rio Grande, la granița cu Mexicul, notează Republic World. 

„Crearea orașului Starbase, Texas”, a scris Musk pe Twitter în martie 2021. „De acolo spre Marte. Și, de aici, la stele”. Starbase, a adăugat el, va cuprinde „o zonă mult mai mare decât Boca Chica”.

Unii locuitori susțin că Musk a preluat orașul fără să consulte pe nimeni și l-a redenumit Starbase pe Twitter. „Era un cartier mic, iar Elon Musk a venit și l-a preluat”, a declarat pentru The Sunday Times Mary Helen Flores, o profesoară din Brownsville, un oraș din apropiere. „L-a redenumit Starbase fără să întrebe pe nimeni. A anunțat pur și simplu pe Twitter”.

Maria Pointer, care locuia în „ultima casă din Texas” înainte de granița cu Mexic, a declarat pentru ziar că locuința ei este acum folosită de SpaceX pentru a depozita materiale medicale.

În 2012, Musk a primit oferte de la state și teritorii care doreau să găzduiască o nouă bază SpaceX, Florida și Puerto Rico fiind cei doi candidați principali. Dar Musk s-a decis pentru Boca Chica după ce s-a întâlnit cu oficiali din Texas, potrivit The Sunday Times.

„A ales Texasul pentru că este un stat corupt și murdar, unde nimănui nu-i pasă ce faci, mai ales că este un oraș sărac de graniță”, a declarat Flores pentru ziar. Flores a spus că „am știut că va fi un dezastru când i-am văzut punând platforma de lansare chiar lângă plajă”. 

„A distrus un paradis viran în numele salvării animalelor? Haideți!”, a spus ea, catalogându-l pe cel mai bogat om din lume ca fiind „doar un miliardar delirant”. „Distrug un ecosistem care a fost acolo de sute de ani”, a adăugat Flores. Ea a susținut că SpaceX distruge ecosistemul, provocând incendii și omorând sute de țestoase.

La începutul acestei luni, SpaceX a aprins 31 din cele 33 de motoare de propulsie grele ale celei mai mari rachete construite vreodată în lume, la Starbase.

  În martie 2021, Musk a afirmat că populația Starbase va „crește cu câteva mii de persoane în următorul an sau doi”, pe măsură ce compania - cu sediul în Hawthorne, California - își va extinde forța de muncă. 

Musk a apărat situl ca fiind necesar pentru supraviețuirea omenirii.

„Ceva ar putea merge prost pe Pământ”, a spus el la un eveniment organizat anul trecut pe platforma de lansare Starbase, potrivit The Sunday Times. „Noi suntem gardienii vieții”, a spus el. „Creaturile pe care le iubim, ele nu pot construi nave spațiale, dar noi le putem salva”.

Pentru a îndulci afacerea pentru viitorii rezidenți și oficialii locali, Musk s-a angajat să doneze 20 de milioane de dolari școlilor din Cameron County, unde se află Boca Chica, a relatat NY Post. De asemenea, el a spus că va dona 10 milioane de dolari pentru „revitalizarea centrului orașului” din Brownsville, unde aproximativ 29% din populație trăiește în sărăcie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite