Elitele din Silicon Valley vor să construiască de la zero un oraș de 22.000 de hectare. Cum va arăta FOTO

0
Publicat:

Elitele din Silicon Valley, care au cumpărat terenuri agricole din nordul Californiei de câțiva ani, au făcut publică viziunea lor pentru un oraș pe care speră să-l construiască de la zero pe mai bine de 22.000 de hectare, în comitatul Solano.

Planul pentru noul oraș californian FOTO Courtesy California Forever
Planul pentru noul oraș californian FOTO Courtesy California Forever

În această săptămână, grupul Flannery Associates a lansat un site web pentru această inițiativă, unde a publicat o serie schițe a unor case în stil mediteranean și cartiere prietenoase cu pietonii și bicicliștii, scrie The Guardian.

Înainte de săptămâna trecută, nimeni nu știa cine se afla exact în spatele achiziționării de terenuri agricole și terenuri goale, din sud-estul comitatului Solano, la aproximativ 100 de kilometri de San Francisco.

Terenul cumpărat de firmă se întinde, în principal între Fairfield, care găzduiește 120.000 de oameni, precum și fabrica de bere „Anheuser-Busch Co”, fabrica de jeleu „Jelly Belly” și micul oraș Rio Vista.

Cine se află în spatele proiectului

În total, grupul a cheltuit aproape 1 miliard de dolari și a devenit cel mai mare proprietar din comitat, cumpărând chiar și proprietăți în jurul celei mai aglomerate baze aeriene a națiunii. Se pare că misterul a atras atenția armatei americane și a FBI-ului.

Săptămâna trecută însă, New York Times a dezvăluit că Flannery Associates a fost susținută de un grup de investitori proeminenți din Silicon Valley, care își propune să construiască un oraș de la 0, care să creeze mii de locuri de muncă, să folosească energie sustenabilă și să fie dotat cu o rețea de transport public pentru rezidenți.

FOTO Courtesy California Forever
FOTO Courtesy California Forever

Cel care a condus proiectul este Jan Sramek, un fost comerciant, în vârstă de 36 de ani, pentru firma de investiții bancare Goldman. Grupul de susținători îi include pe Reid Hoffman, co-fondatorul LinkedIn; Michael Moritz, miliardar american; Laurene Powell Jobs, fondatorul grupului filantropic Emerson Collective și soția regretatului Steve Jobs; Marc Andreessen, investitor software; Patrick și John Collison, frații co-fondatori ai procesatorului de plăți Stripe, precum și antreprenorii Daniel Gross și Nat Friedman, a raportat Times.

Știrea a alimentat controverse și indignare. Grupul a început abia recent să interacționeze cu oficialii și localnicii, potrivit rapoartelor presei. De asemenea, ei se judecă cu proprietarii de terenuri care susțin că și-au vândut proprietățile pentru ceea ce a considerat o „conspirație ilegală de stabilire a prețurilor”.

Oamenii din districtul meu sunt, de înțeles, alarmați de un grup de investiții din umbră care cumpără suprafețe mari de teren agricol, pretinzând că vor construi un nou oraș. Dar nu știm cu adevărat ce se întâmplă, deoarece investitorii nu au împărtășit nimic localnicilor, a declarat Bill Dodd, senator de stat, într-un comunicat.

Oraș nou, noi oportunități

Joi, grupul și-a împărtășit viziunea pe un nou site web, numit California Forever.

California Forever este compania-mamă a Flannery Associates, fondată de Sramek care, notează site-ul, și-a achiziționat recent prima sa casă din zonă.

Până în prezent, compania noastră a fost tăcută cu privire la activitatea sa. Acest lucru a creat, de înțeles, interes, îngrijorare și speculații. Acum că nu mai suntem limitați de confidențialitate, suntem dornici să începem o conversație despre viitorul comitatului Solano”, transmite grupul.

Elitele din Silicon Valley promit o conversație de zeci de ani cu rezidenții și oficialii pentru „o șansă pentru o nouă comunitate, locuri de muncă locale bine plătite, ferme solare și spațiu deschis”.

FOTO Courtesy California Forever
FOTO Courtesy California Forever

Visul lor este să înființeze un oraș nou, cu case de diferite dimensiuni și costuri, cu cartiere pe care oamenii se vor putea plimba în apropiere de magazine și școli.

Ilustrațiile prezintă case în apropiere de parcuri, spații naturale pentru caiaci, pescari și bicicliști și echipaje care lucrează la panouri solare. Așezarea va trebui însă să fie proiectată alături de rezidenți, se arată pe site și cu aprobarea comunități. Grupul a trimis deja sondaje de opinie localnicilor.

De asemenea, potrivit unei declarații a California Forever, grupul l s-a întâlnit cu delegația legislativă a comitatului și a statului, săptămâna aceasta, urmând să se aibă întrevederi și cu oficialii și primarii din județ.

Suntem recunoscători oficialilor noștri aleși pentru că ne-au oferit șansa de a discuta despre viziunea noastră, de a oferi locuri de muncă bine plătite, locuințe la prețuri accesibile, energie curată, infrastructură durabilă, spațiu deschis și un mediu sănătos”, a spus Brian Brokaw, în numele California Forever.

FOTO Courtesy California Forever
FOTO Courtesy California Forever

Oficialii locali se opun proiectului

Pe de altă parte, mai mulți oficiali locali și-au exprimat deja îngrijorarea și scepticismul cu privire la proiect, inclusiv John Garamendi, un membru al congresului care a spus că grupul a fost „angajat în practici disprețuitoare, secrete, teribile”.

Catherine Moy, primarul din Fairfield, plănuia să se întâlnească cu Garamendi și cu membrii consiliului de supraveghere ai comitatului, pentru a crea „un plan de apărare”, a raportat Daily Beast.

Moy a aflat, pentru prima dată, că o entitate a achiziționat terenuri în județ în urmă cu patru ani. Ea a descoperit implicarea lui Sramek și l-a contactat, dar el nu i-ar fi răspuns niciodată la apeluri.

Singurul lucru pe care voi spune că l-a făcut Flannery este că ne-a adus împreună. Și prin asta mă refer la cetățeni, ecologisti, alți constructori, politicieni – toți împreună pentru a construi un zid de apărare împotriva lui (Flannery), a declarat Catherine Moy.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite