Edward Snowden: NSA i-a supravegheat pe jurnaliştii care au criticat guvernul în legătură cu atentatul din septembrie 2001

0
0

Informatorul Edward Snowden, aflat la originea scurgerilor de informaţii secrete despre programele americane de interceptare, a acuzat NSA că i-a supravegheat pe jurnaliştii care au publicat articole critice la adresa guvernului, în legătură cu atentatele din septembrie 2001. Programatorul a subliniat că obiceiul jurnaliştilor de a comunica informaţii esenţiale fără o metodă de codificare a fost „nepermis de nesăbuit”.

Într-un interviu acordat cotidianului american „The New York Times”, publicat marţi, Snowden a spus că a cunoscut-o şi a avut încredere în producătorul de filme documentare Laura Poitras, şi în jurnalistul Glenn Greenwald, deoarece a fost şi ea ţinta interceptărilor Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).

„Laura şi Glenn se numără printre puţinii care au scris fără frică despre subiecte controversate în acea perioadă...iar Laura a fost urmărită în mod special de programele dezvăluite recent”, a spus Snowden jurnaliştilor americani. Programatorul a sugerat că mailurile femeii au fost interceptate şi a avertizat alţi jurnalişti să fie mai precauţi.

„După septembrie 2001, multe dintre redacţiile din America au renunţat la rolul lor de control al puterii – responsabilitatea jurnalistică de a contesta excesele guvernamentale – de teamă să nu fie declarate nepatriotice şi să nu fie pedepsite într-o perioadă cu un naţionalism accentuat”, a mai spus informatorul.

Edward Snowden a primit la începutul acestei luni azilul temporar din partea Rusiei, în ciuda insistenţelor SUA de a-l extrăda. Guvernul american a cerut predarea fugarului pentru a fi judecat sub incidenţa legilor Statelor Unite, fiind acuzat de spionaj.

 

 

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri