Donald Trump îl insultă pe Rex Tillerson, fost şef al diplomaţiei de la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump, înfuriat de declaraţiile prea puţin elogioase ale fostului său secretar de Stat Rex Tillerson, nu s-a pierdut în nuanţe şi l-a insultat în mod deschis, vineri, pe cel pe care l-a numit la conducerea diplomaţiei americane, relatează AFP.

Preşedintele Statelor Unite este cunoscut prin declaraţiile sale zeflemitoare la adresa adversarilor şi apropiaţilor săi căzuţi în dizgraţie, însă acest atac violent la adresa unui om care a ocupat unul dintre posturile centrale ale administraţiei sale nu are vreun precedent în istoria politică americană modernă.

"Mike Pompeo face o treabă fantastică, eu sunt foarte mândru de el”, a scris şeful statului pe Twitter.

”Predecesorul său, Rex Tillerson, nu avea capacităţile mentale necesare. El era prost ca noaptea şi ar fi trebuit să mă despart de el mai devreme”, a adăugat Trump.

”Era leneş ca dracu'. Acum altfel stă treaba, (există o stare de) spirit grozavă la (Departamentul de) Stat”, a mai scris preşedintele american, referindu-se la cel care a fost CEO-ul grupului petrolier ExxonMobil.

Există o diferenţă uriaşă faţă de tweet-ul prin care anunţa nominalizarea celui pe care-l prezenta atunci drept ”unul dintre cei mai mari lideri de întreprindere din lume”.

Şeful diplomaţiei ocupă un post central în cadrul administraţiei americane - el are în subordine 70.000 de diplomaţi, funcţionari şi contractori şi conduce 250 de ambasade şi consulate în întreaga lume.

„SĂ SPUNĂ TOT?”

Ţinta furiei prezidenţiale este un interviu acordat CBS de către fostul secretar de Stat care a rămas, după destituirea sa brutală, în martie, extrem de discret.

”Mi-a fost greu, venind din întreprinderea ExxonMobil disciplinată şi foarte axată pe urmarea procedurilor, să lucrez pentru un om care este mai degrabă indisciplinat, căruia nu-i place să citească, care nu citeşte rapoartele, căruia nu-i place să se ducă la detalii şi care spune, mai degrabă, «Iată ce cred eu»”, a declarat el.

”Trebuia să-i spun «domnule preşedinte, înţeleg ceea ce vreţi să faceţi dumneavoastră, dar nu o puteţi face în acest fel - asta încalcă o lege, asta încalcă un tratat». Asta îl contraria mult”, a mai declarat texanul cu o voce spartă.

Încă de pe când lucrau ”împreună”, divergenţele în puncte de vedere între cei doi erau notorii, în mai multe dosare-cheie, de la lupta împotriva modificărilor climatice la Iran.

Iar miliardarul republican nu i-a uşurat niciodată sarcina secretarului său de Stat. De la bun început l-a privat de emblematicul dosar israeliano-palestinian, pe care i l-a încredinţat ginerelui său, Jared Kushner. Apoi şi-a multiplicat deciziile de a se dezangaja de pe scena multilaterală.

La sfârşitul lui 2017, impetuosul preşedinte l-a mustrat în mod public, un fapt rar, pe şeful diplomaţiei, pentru că a evocat existenţa unor canale de comunicare vizând să sondeze intenţiile Coreei de Nord. ”Îşi pierde timpul cu negociatul”, a scris el pe Twitter. ”Păstrează-ţi energia, Rex, vom face ceea ce a trebuie să facem”.

Totul a luat o turnură mai personală după ce postul de telviziune NBC News a dezvăluit că Tillerson l-a catalogat pe preşedinte, la finalul unei reuniuni la Pentagon, drept ”debil”.

Acest episod l-a constrâns pe secretarul de Stat să ia cuvântul şi să-şi afirme susţinerea, în mod public, şi ”angajamentul în favoarea succesului” locatarului Casei Albe.

Aaron David Miller, un fost diplomat şi negociator în mai multe administraţii, atât democrate, cât şi republicane, apreciază că problema este dacă Rex Tillerson, insultat pe Twitter de către locatarul Casei Albe, ”va începe acum să spună tot”.

”Eu nu l-am întâlnit niciodată, dar mă îndoiesc...”, a adăugat el pe Twitter.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite