Tillerson: Trump, tentat să încalce legea, „indisciplinat“ şi puţin înclinat să se informeze în detaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Preşedintele Donald Trump este tentat adesea să încalce legea, este ”indisciplinat” şi puţin înclinat să se informeze în detaliu, afirmă fostul său şef al diplomaţiei Rex Tillerson, relatează AFP.

Într-un rar interviu televizat, acordat postului CBS, din care au fost difuzate fragmente vineri, fostul secretar de Stat, care a fost demis din funcţie în martie, nu face niciun mister din relaţiile sale proaste cu Trump.

”Eu cred că s-a datorat în parte faptului evident că eram profund diferiţi. Noi nu aveam acelaşi sistem de valori”, a declarat el. ”Trebuia să-i spun «domnule preşedinte, înţeleg ceea ce vreţi să faceţi dumneavoastră, dar nu o puteţi face în acest fel - asta încalcă o lege, asta încalcă un tratat»”.

”Asta îl contraria mult”, a adăugat Tillerson. ”Cred că era sătul ca eu să fiu acest tip care-i spunea zilnic «nu puteţi face asta, să vedem ce putem face»”.

Rex Tillerson, un fost director al gigantului petrolier ExxonMobil, nu avea nicio experienţă politică şi nu îl întâlnise niciodată pe Donald Trump atunci când numele său a fost avansat de conducători ai Partidului Republican la conducerea diplomaţiei americane.

Tillerson a întâmpinat dificultăţi în a se integra în noua administraţie şi şi-a concentrat eforturile asupra reducerii efectivelor în cadrul Departamentului, în detrimentul unor mari obiective diplomatice ale preşedinţiei.

”Mi-a fost greu, venind din întreprinderea ExxonMobil disciplinată şi foarte axată pe urmarea procedurilor, să lucrez pentru un om care este mai degrabă indisciplinat, căruia nu-i place să citească, care nu citeşte rapoartele, căruia nu-i place să se ducă în detaliu în numeroase domenii”, a declarat el.

Donald Trump revendică faptul că nu este un intelectual şi afirmă că reuşeşte urmându-şi instinctul şi nu avizul experţilor.

Rezultatele cele mai vizibile ale politicii sale externe, până acum, au fost retragerea Statelor Unite din Acordul de la paris de luptă împotriva modificărilor climatice şi din Acordul de la Viena cu privire la dezarmarea nucleară a Iranului.

Preşedintele american l-a concediat pe Tillerson pe Twitter şi, o insultă supremă, Casa Albă a anunţat că şeful diplomaţiei se afla la toaletă atunci când a fost informat că a fost dat afară.

El a fost înlocuit de către fostul director al CIA Mike Pompeo, al cărui stil brusc pare să fie apreciat de către Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite