Donald Trump declară stare de urgenţă naţională în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump ia cea mai dură măsură de până acum, în lupta cu epidemia de coronavirus
Donald Trump ia cea mai dură măsură de până acum, în lupta cu epidemia de coronavirus

Preşedintele american Donald Trump a declarat, vineri, stare de urgenţă naţională în Statele Unite, cea mai semnificativă mişcare a guvernului SUA pentru a lupta cu epidemia de coronavirus, scrie NBC.

„Declar oficial stare de urgenţă naţională”, a spus preşedintele, în cadrul unei conferinţe de presă. „Nu se vor economisi resurse, nimic altceva”, a spus el.

O declaraţie de urgenţă sau de dezastru de la preşedinte eliberează bani suplimentari şi pune în mişcare Agenţia Federală de Management pentru Situaţii de Urgenţă.

Mai precis, această mişcare, care vizează atât liniştirea publicului, cât şi a pieţelor financiare, ar permite oficialilor federali să direcţioneze miliarde de dolari în bani federali în caz de dezastre către echipele de reacţie care luptă împotriva virusului.

Ordinul permite alocarea de până la 50 de miliarde de dolari pentru sistemul de urgenţă, astfel încât să ajute statele americane. 

Acest lucru va ajuta la construirea de spitale şi de descoperirea de noi tratamente, asigurările medicale nemaifiind o prioritate. 

Declaraţia lui Trump a venit în contextul în care multe instituţii publice şi private au luat măsuri, inclusiv anularea evenimentelor majore, interzicerea temporară a adunărilor mari, închiderea şcolilor şi anunţarea oamenilor să lucreze de acasă, în efortul de a încetini răspândirea virusului.

Vineri, Statele Unite au depăşit 1.700 de cazuri confirmate sau prezumtive de coronavirus, iar numărul morţilor a urcat la 41.

Anterior, pentru a limita răspândirea coronavirusului în Statele Unite, Donald Trump a anunţat că începând de vineri, 13 martie, ora 23:59, vor fi restricţionate călătoriile dintre Europa, Zona Schengen, şi Statele Unite, pentru o perioadă de 30 de zile. Preşedintele a ţinut să precizeze că interdicţia va viza persoanele, şi nu transportul de bunuri dintre ţări.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite