Donald Trump, amendat pentru sfidarea justiției. Fostul președinte riscă închisoarea, dacă ignoră ordinele instanței

0
Publicat:

Judecătorul care supervizează procesul penal al fostului președinte Donald Trump la New York l-a acuzat marți de sfidare a curții pentru că a încălcat un ordin de interdicție care limitează ceea ce poate spune despre cei implicați în acest caz și l-a avertizat că ar putea fi încarcerat dacă încalcă din nou acest ordin.

Donald Trump, fostul președinte al SUA FOTO: Arhivă
Donald Trump, fostul președinte al SUA FOTO: Arhivă

Judecătorul Juan Merchan a declarat că Trump a încălcat ordinul de nouă ori în ultimele săptămâni, în postări pe platforma Trump's Truth Social și pe site-ul de campanie, multe dintre acestea vizându-i pe Michael Cohen și Stormy Daniels, martori cheie în acest caz. Merchan l-a amendat pe Trump cu 9.000 de dolari, sau 1.000 de dolari pentru fiecare încălcare, și i-a ordonat să șteargă postările, scrie cbsnews.com.

Judecătorul a anunțat decizia de la bancă și a emis un ordin scris de însoțire. El a scris că Trump "a încălcat ordinul prin faptul că a făcut postări pe rețelele de socializare despre martori cunoscuți referitoare la participarea lor la această procedură penală și prin declarații publice despre jurații din această procedură penală".

Merchan a scris că legea din New York nu îi permite să impună o amendă mai mare de 1.000 de dolari pentru fiecare încălcare, ceea ce "din păcate nu va obține rezultatul dorit în acele cazuri în care acuzatul își poate permite cu ușurință o astfel de amendă". El a spus că o amendă mai mare ar putea fi adecvată în acele cazuri, dar, din moment ce nu are această libertate de apreciere, instanța "trebuie, prin urmare, să ia în considerare dacă, în unele cazuri, închisoarea poate fi o pedeapsă necesară".

El a încheiat cu un avertisment pentru Trump: "Pârâtul este avertizat prin prezenta că instanța nu va tolera încălcările continue și intenționate ale ordinelor sale legale și că, dacă este necesar și adecvat în circumstanțe, va impune o pedeapsă cu închisoarea".

Ordinul de interzicere a accesului lui Trump

Merchan a emis ordinul inițial de interdicție în martie, înainte de începerea procesului. Acesta i-a interzis lui Trump să comenteze cu privire la martorii probabili, jurații potențiali, personalul instanței, avocații acuzării și alte persoane legate de caz. Judecătorul a extins ulterior acest ordin pentru a-i acoperi pe membrii propriei familii, după ce Trump și-a atacat fiica pentru activitatea de consultanță a acesteia cu candidații democrați și cauzele progresiste.

Ordinul de interdicție nu îl împiedică pe Trump să îi critice pe Merchan sau pe Alvin Bragg, procurorul districtual din Manhattan.

Procurorii de la biroul lui Bragg au depus o moțiune prin care îl îndeamnă pe judecător să îl declare pe Trump vinovat de sfidare pentru 10 postări care îi vizau pe Cohen, Daniels și alții. Merchan a constatat că Trump a încălcat ordinul în toate postările, cu excepția uneia dintre ele.

Procurorii au prezentat alte patru cazuri în care au spus că Trump a încălcat ordinul atunci când instanța s-a reunit joia trecută. Aceste patru presupuse încălcări fac obiectul unei audieri care urmează să aibă loc săptămâna aceasta.

La o audiere privind postările de la începutul săptămânii trecute, Chris Conroy, un avocat din echipa lui Bragg, a declarat că acestea au încălcat "în mod voit și flagrant" ordinul.

"Nimeni nu este în afara limitelor pentru acuzat. El poate ataca și căuta să intimideze pe oricine dorește în slujba sa", a declarat procurorul Chris Conroy. El a cerut ca judecătorul să impună o amendă de 1.000 de dolari pentru fiecare postare și să-i ordone lui Trump să le retragă.

Todd Blanche, un avocat al lui Trump, a susținut că clientul său a răspuns la atacurile politice din postările sale și nu crede că a încălcat ordinul atunci când a repostat sau a citat alte persoane. Merchan i-a cerut în repetate rânduri să numească atacurile precise la care Trump răspundea, ceea ce Blanche nu a putut face.

"Domnule Blanche, vă pierdeți orice credibilitate. Trebuie să vă spun asta chiar acum. Vă pierdeți toată credibilitatea în fața instanței", a spus Merchan la un moment dat.

Trump este acuzat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea unor documente de afaceri legate de rambursarea unei plăți de 130.000 de dolari pentru "bani de tăcere" către Daniels, o vedetă de film pentru adulți care a declarat că a avut o relație sexuală cu Trump, lucru pe care Trump îl neagă. El a pledat nevinovat la toate acuzațiile din acest caz și a protestat în repetate rânduri împotriva ordinului de tăcere ca fiind "neconstituțional".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite