Donald Trump pierde teren în sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump pierde din susținere, în timp ce actualul președinte american Joe Biden câștigă mai multă, la mai puțin de șapte luni de alegerile din 2024, arată sondaje recente, relatează Newsweek.

Donald Trump la tribunalul din Manhattan FOTO EPA-EFE
Donald Trump la tribunalul din Manhattan FOTO EPA-EFE

Biden și-a mărit avansul față de Trump de la un punct procentual în martie (39% la 38%) la patru puncte procentuale în aprilie (41% la 37%), potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat recent în rândul a 833 de alegători înregistrați.

Scăderea sprijinului pentru Trump urmează o tendință observată pe parcursul anului. De pildă, un sondaj Reuters/Ipsos din luna ianuarie arăta că fostul președinte american era înaintea lui Biden cu cinci puncte procentuale (43% la 38%). De atunci, sprijinul lui Trump în cursa pentru Casa Albă a scăzut cu șase puncte procentuale, în timp ce sprijinul lui Biden a crescut cu trei puncte procentuale.

Sprijinul pentru Trump a scăzut și în alte sondaje, precum cele realizate de The New York Times/Siena.

Astfel, s-a constatat că Biden a recuperat aproape complet avansul lui Trump într-un sondaj din 13 aprilie, după ce în martie era în urma lui cu cinci puncte.

Sondajul NYT/Siena din aprilie arată că Trump și Biden sunt practic la egalitate, Trump fiind în frunte cu un avans de doar un procent - 46% față de 45% actualul președinte. Pe când în sondajul din martie, Trump avea un avans substanțial de cinci procente - de 48% versus 43% Biden.

Scăderea în sondaje a lui Trump a avut loc în perioada premergătoare procesului său istoric care a început luni la New York privind înregistrarea unei plăți către o actriță de filme pentru adulți drept cheltuieli legale.

Trump a devenit astfel primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale, el pledând nevinovat la 34 de capete de acuzare în acest proces despre care spune că este o „vânătoare de vrăjitoare” condusă de adversarii săi politici.

Acest proces, precum și alte probleme juridice ale lui Trump ar putea juca un rol important în ceea ce privește soarta alegerilor din 2024.

Sondajul Reuters/Ipsos din aprilie a arătat că 64% dintre alegători consideră că acuzațiile împotriva lui Trump sunt „grave într-o oarecare măsură", comparativ cu 34% care sunt de părere că acuzațiile nu sunt unele serioase.

Trump este acuzat că s-a înțeles cu fostul său avocat, Michael Cohen, să îi plătească actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels 130.000 de dolari pentru a păstra secretă o presupusă aventură pe care cei doi ar fi avut-o înainte de alegerile din 2016. Trump i-a rambursat banii lui Cohen și a trecut plata în registrele sale drept „taxe legale”, ceea ce procurorii suspectează că ar fi o încercare ilegală de a influența rezultatul cursei prezidențiale din 2016.

Trump, care a negat că ar fi avut o aventură cu Daniels, consideră dosarul motivat politic astfel încât să-i scadă șansele de a câștiga alegerile din 2024.

Unii alegători intervievați de New York Times au declarat publicației către cine înclină înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie. Una dintre persoanele intervievate, Beth Prevost, în vârstă de 59 de ani, din Connecticut, a declarat că îl consideră pe Biden „cel mai mic dintre cele două rele”.

Poți să te refaci după politici proaste, dar nu te poți recupera dacă ești rău la inimă. Iar Donald Trump e rău la inimă”, a spus aceasta.

Danny Ghoghas, un democrat în vârstă de 23 de ani care locuiește în California, a declarat că probabil l-ar vota Biden în detrimentul lui Trump, dar ia în considerare șii opțiunea de a sta acasă pentru a protesta față de modul în care președintele american a gestionat conflictul dintre Israel și Hamas.

„Chiar nu-mi place Donald Trump și nu aș vrea ca el să fie din nou președinte. De aceea aș vota din nou pentru Biden. Dar, în afară de asta, nu mă pot gândi la un motiv bun pentru care să votez pentru el", a spus el.

Biden are cel mai mare rating de aprobare din noiembrie

Președintele american Joe Biden a înregistrat luni cel mai mare nivel de aprobare din noiembrie încoace, adică 43%, relatează The Hill.

Un nou sondaj realizat de Financial Times și Ross School of Business de la Universitatea din Michigan, a constatat că noul nivel marchează o creștere de patru puncte procentuale față de același sondaj realizat în martie.

Biden s-a confruntat cu un nivel de aprobare constant scăzut în ultimele luni,  care rareori a depășit 40%. Potrivit unui sondaj ABC News/Ipsos din ianuarie, ratingul său de aprobare scăzuse la 33%, iar un sondaj Gallup din februarie a constatat o scădere la 38%.

Noul sondaj a fost efectuat în perioada 4-8 aprilie și a inclus 1.010 alegători înregistrați. Are o marjă de eroare de plus sau minus 3,1 puncte procentuale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite