Controversă. O activistă albă pentru drepturile afroamericanilor s-a dat drept negresă ani întregi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachel Dolezal, femeia care s-a dat drept negresa FOTO The Telegraph
Rachel Dolezal, femeia care s-a dat drept negresa FOTO The Telegraph

O femeie albă, lider al activiştilor pentru drepturile afroamericanilor din SUA, care susţinea că are descendenţe africane, a fost dată de gol chiar de către părinţii ei. Femeia a minţit ani întregi despre rasa sa. „Da, mă identific ca negresă“, a declarat ea într-un interviu televizat.

Rachel Dolezal, 37 de ani, a fost şeful filialei locale a Asociaţiei Naţionale pentru Progresul Oamenilor de Culoare (National Association for the Advancement of Coloured People – NAACP), în Spokane, Washington, încă din ianuarie 2015. Însă părinţii ei au declarat pentru presa americană că Dolezal este, de fapt, albă, şi că de câţiva ani minte publicul şi colegii ei din organizaţie despre rasa ei, notează „The Telegraph“.

Este fiica noastră naturală, iar noi avem descendenţe europene“, spune tatăl lui Racher, Larry Dolezal, pentru „Buzzfeed“. „Rachel şi-a dorit să fie ceea ce nu ea. A ales să nu fie ea însăşi, ci să se prezinte ca o femeie afroamericană. Acest lucru pur şi simplu nu e adevărat“, a declarat şi mama femeii, Ruthanne Dolezal.

Rachel Dolezal este o activistă pentru drepturile omului şi a ajuns de câteva ori în atenţia presei, încă din 2009, ca fiind o victimă a infracţiunilor rasiale, spunând că a primit ameninţări cu moartea sau că a fost confruntată de neonaziştii din statul american Idaho.

Femeia este şi la conducerea unei unităţi de supraveghere a poliţiei şi profesor de studii africane la Universitatea Eastern Washington.

Când s-a angajat în comisia de supraveghere din poliţie ea s-a descris ca fiind metisă, descendenţele ei fiind caucaziene, africane şi nativ-americane. Însă părinţii lui Rachel spun că ea are descendenţe germane, ceheşti şi suedeze, şi foarte puţin nativ-americane.

Părinţii lui Rachel spun că fiica lor are fraţi de culoare, care au fost adoptaţi, şi că ea a urmat cursurile unor şcoli din Mississippi, unde locuia familia ca parte dintr-o comunitate preponderent de culoare.

Familia lui Rachel Dolezal

Rachel Dolezal a început să susţină că este afroamericană după ce a divorţat de soţul ei afroamerican, în 2004, spun părinţii. Mama lui Rachel, Ruthanne, a declarat că a început „să se deghizeze“ în 2006 sau 2007.

Femeia a confirmat mai târziu că Larry Dolezal este, într-adevăr, tatăl ei, şi spune că „înţelege“ de ce oamenii ar crede despre ea că a minţit, însă a refuzat să detalieze. 

Da, mă consider negresă pentru că... ştiţi, aşa mă identific. De fapt, nu-mi place termenul de «afroamerican», prefer «negres㻓, a spus Rachel după ce s-a aflat că este albă. 

Este mai important pentru mine să clarific această situaţie în faţa comunităţii de culoare şi a şefilor mei, nu să mă explic în faţa unei comunităţi care, sincer, nu înţelege definiţiile rasei şi etniei“, a declarat Rachel într-un interviu televizat.

Descoperirile despre minciună au fost făcute în timpul unei investigaţii poliţieneşti privind email-uri de ameninţare pe motive rasiale trimise către Rachel Dolezal la filiala NAACP din Spokane, Washington.

Consiliul orăşenesc din Spokane a anunţat că o investigaţie este în desfăşurare pentru „a determina dacă politicile oraşului au fost încălcate“.

Captură Facebook - Rachel Dolezal susţine, pe 11 noiembrie 2013, că „în timp ce îmi încep al 36-lea an de viaţă, aleg stilul natural“

Captura postare Facebook Rachel Dolezal
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite