Preşedintele Braziliei sugerează Ucrainei să renunţe la Crimeea: „Zelenski nu-și poate dori totul”

0
Publicat:

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a sugerat joi ca Ucraina să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului, explicând că Volodimir Zelenski, „nu poate să-şi dorească totul", notează AFP, citată de Agerpres.

Președintele brazilian Lula da Silva face recomandări Ucrainei FOTO EPA-EFE
Președintele brazilian Lula da Silva face recomandări Ucrainei FOTO EPA-EFE

În cursul unei întâlniri cu jurnaliştii, Lula da Silva a spus că preşedintele rus, Vladimir Putin, „nu poate ocupa teritoriul Ucrainei. Poate vom discuta despre Crimeea. Dar trebuie să se gândească la ce a invadat în plus".

„Trebuie să găsim o soluţie"

Preşedintele Braziliei a adăugat că  lumea are nevoie de linişte.

"Nici Zelenski nu îşi poate dori totul. (...) Trebuie să găsim o soluţie", a mai spus liderul brazilian.

Ucraina refuză să negocieze cu Rusia fără o retragere prealabilă a trupelor ruse de pe întreg teritoriul său, inclusiv din Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Propunere de mediere

La sfârşitul lui ianuarie, Lula da Silva a formulat  o propunere vagă de mediere în conflictul din Ucraina de către un grup de ţări.

Liderul brazilian urmează să prezinte acest proiect omologului său chinez, Xi Jinping, la Beijing, săptămâna viitoare și s-a arătat  „încrezător" în şansele de succes ale acestui proiect.

Lula da Silva și-a exprimat speranţa că grupul de ţări „va fi creat" la întoarcerea sa din China.

De precizat că, la sfârşitul lui martie, consilierul principal al lui Lula da Silva pentru afaceri internaţionale, Celso Amorim, s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Lavrov este aşteptat în Brazilia pe 17 aprilie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite