Condamnat pe viață pentru omor, eliberat după ce noi probe au fost prezentate într-un podcast

0
Publicat:

Un judecător american a anulat condamnarea pe viață a unui bărbat, care se afla în închisoare de 22 de ani sub acuzația că și-a omorât iubita, după ce au fost admise probe noi prezentate într-un podcast, relatează BBC.

Adnan Syed este plasat în arest la domiciliu. Foto: Captură video Twitter
Adnan Syed este plasat în arest la domiciliu. Foto: Captură video Twitter

Adnan Syed avea 19 ani când a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea fostei sale iubite, Hae Min Lee, al cărei cadavru a fost găsit îngropat într-un parc în anul 1999. 

Procurorii au solicitat, în urmă cu o săptămână, instanței să anuleze condamnarea sa, afirmând că o revizuire cazului, care a durat un an, a scos la iveală doi suspecți. 

Syed, în vârstă de 41 de ani, este plasat în arest la domiciliu. 

Hotărârea a fost luată luni, 19 septembrie, în dosarul în care bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață pentru ucidere. 

Judecătoarea de la instanța din Baltimore, Melissa Phinn, a afirmat că anulează sentința împotriva bărbatului „în interesul echității și justiției”. Mai mult decât atât, judecătorul Phinn a dispus un nou proces. 

Un juriu l-a găsit vinovat în anul 2000 pe Syed de crimă premeditată, răpire, jaf și sechestrare. 

Procurorii au susținut că bărbatul a sugrumat-o pe Lee, colega sa de clasă la Woodlawn High School, și cu ajutorul unei prietene i-a ascuns trupul în parcul Leakin din Baltimore.  

Fiecare apel pe care Syed l-a depus în ultimele două decenii a fost respins. Cea mai recentă încercare a fost în anul 2019, însă și acel apel a fost respins.

În anul 2014, podcastul Serial a readus în atenție cazul, episoadele fiind descărcate de peste 340 de milioane de ori. Un documentar marca HBO a fost lansat în anul 2019 pe baza acestui caz. 

Biroul Procuraturii statului Baltimore, care a studiat cazul în ultimul an alături de cel mai recent avocat al apărării, a declarat că „merită un nou proces”. Procurorii au afirmat că au identificat doi potențial suspecți care erau cunoscuți de poliție încă de la crima din anul 1999. 

Suspecții nu au fost numiți, dar oficialii au spus că ambii aveau mai multe sesizări cu privire la violența împotriva femeilor, inclusiv condamnări care au avut loc după procesul lui Syed.  

Procurorii noștri au jurat nu numai să pledeze agresiv în numele victimelor infracțiunilor, ci și atunci când există dovezi pentru a-i exonera pe cei care au fost acuzați și condamnați nedrept", a afirmat procurorul Marilyn Mosby în fața instanței. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite