CNN: Regina criptomonedelor a dat un tun de 4 miliarde de dolari, s-a urcat într-un avion și a dispărut

0
Publicat:

Regina criptomonedelor Ruja Ignatova se află de peste cinci ani pe lista celor mai căutați 10 fugari de la FBI după ce a fraudat oamenii cu peste 4 miliarde de dolari apoi a dispărut. Cetățean german, născută în Bulgaria ea și-a păcălit clienții cu ascensiunea ei de la începuturi umile și dorința acerbă de a fi bogată, după cum a scris autorul Jamie Bartlett în cartea sa, „The Missing Crypto Queen”, conform CNN.

 Ruja Ignatova a știut de la început că OneCoin este o înșelătorie FOTO Instagram
Ruja Ignatova a știut de la început că OneCoin este o înșelătorie FOTO Instagram

Ruja Ignatova a pășit pe scenă într-o rochie de bal fluidă visiniu împodobită cu paiete negre. Raze de lumină au fulgerat, bile de foc au izbucnit și „Girl on Fire” al Aliciei Keys a răsunat prin difuzoare.

Arată ca o fată, dar este o flacără. Atât de strălucitoare, că îți poate arde ochii – mai bine te uiți în altă parte”, a cântat cântecul în timp ce Ignatova radiantă a mulțumit mulțimii de la Wembley Arena din Londra.

Asta a fost în iunie 2016, când criptomoneda era un cuvânt de interes în curs de dezvoltare, iar investitorii se străduiau să profite. Ignatova s-a numit „Cryptoqueen” și și-a prezentat compania, OneCoin, drept un rival profitabil al Bitcoin pe piața în creștere a criptomonedelor.

Peste doi ani, nimeni nu va mai vorbi despre Bitcoin”, a spus ea, în timp ce investitorii aplaudau și fluierau.

Șaisprezece luni mai târziu, Ignatova s-a urcat într-un avion în Sofia, Bulgaria, și a dispărut. Nu a mai fost văzută de atunci.

Autoritățile spun că OneCoin a fost o schemă piramidală care a fraudat oamenii cu peste 4 miliarde de dolari, în timp ce Ignatova a convins investitorii din SUA și din întreaga lume să arunce pumni de bani  în compania sa. Procurorii federali descriu OneCoin drept una dintre cele mai mari scheme de fraudă internaționale comise vreodată.

Ea este acum unul dintre cei mai căutați 10 fugari de la FBI, alături de lideri de bande și criminali acuzați, și este singura femeie aflată în prezent pe această listă. Dintre cei 529 de fugari de pe lista FBI de la lansarea acesteia în 1950, ea este una dintre cele 11 femei.

Ruja Ignatova, unul dintre cei mai căutați 10 fugari de la FBI Foto: FBI
Ruja Ignatova, unul dintre cei mai căutați 10 fugari de la FBI Foto: FBI

Ignatova și partenerii ei „au păcălit victime nebănuite de miliarde de dolari, susținând că OneCoin ar fi „ucigașul Bitcoin””, a declarat procurorul american Damian Williams, principalul procuror din New York, într-o declarație luna trecută.

De fapt, OneCoins au fost complet lipsită de valoare… Minciunile (lor) au fost concepute cu un singur scop, acela de a face oamenii obișnuiți din întreaga lume să se despartă de banii lor câștigați cu greu.”

Ea a știut că este o înșelătorie de la început, spun documentele instanței

De când Ignatova a dispărut în octombrie 2017, imagini cu fața ei au apărut pe site-ul FBI și în principalele instituții de știri din întreaga lume. Ea este, de asemenea, unul dintre cei mai căutați fugari din Europa.

În partea de jos a posterului ei de urmărit de FBI este o notă: „Se crede că Ignatova călătorește cu paznici înarmați și/sau asociați. Este posibil ca Ignatova să fi suferit o intervenție chirurgicală plastică sau să-și fi modificat în alt mod aspectul.

FBI-ul ordonează fugarii de pe listă în funcție de mărimea cazierelor lor penale și de cât de periculoși pot fi. De asemenea, îi favorizează pe fugari care nu sunt bine cunoscuți pentru a maximiza beneficiul publicității la nivel național a programului.

Biroul a refuzat să ofere detalii suplimentare CNN în afara documentelor judecătorești de la Departamentul de Justiție al SUA, care nu a enumerat un avocat pentru Ignatova. „Acest caz este o anchetă în curs. Nu putem face comentarii dincolo de ceea ce a fost deja lansat public”, a declarat Daniel Crifo, purtător de cuvânt al biroului FBI din New York.

Dar documentele instanței detaliază o narațiune uimitoare: cum Ignatova și co-fondatorul ei OneCoin, Karl Sebastian Greenwood, au fost conștienți de la început că aventura lor ambițioasă era o schemă Ponzi.

„Criptomoneda OneCoin a fost înființată doar cu scopul de a frauda investitorii”, a declarat agentul special IRS John R. Tafur într-un comunicat.

În timp ce Greenwood și Ignatova lucrau la conceptul pentru OneCoin, ei s-au referit la el în e-mailuri ca fiind o „monedă de gunoi”, au spus oficialii federali în documentele instanței. Documentele arată că Greenwood și-a descris investitorii drept „idioți” și „nebuni” într-un e-mail către fratele Ignatovei, Konstantin Ignatov, care a luat parte și el la escrocherie și și-a asumat conducerea OneCoin după ce sora sa a dispărut, potrivit procurorilor.

S-ar putea să nu fie (ceva) cu adevărat curat sau la care lucrez în mod normal sau chiar cu care să fiu mândru (cu excepția cu tine în privat când facem bani)”, i-a scris Ignatova lui Greenwood în 2014.

Ea a propus, de asemenea, o strategie de ieșire în cazul în care compania eșuează, spunând într-un e-mail din 2014 către Greenwood că ar trebui „să ia banii și să fugă și să dea vina pe altcineva pentru asta”.

Visul ei era să devină bogată

Ruja Ignatova, 42 de ani, este cetățean german, dar s-a născut în Bulgaria, unde tatăl ei era inginer, iar mama ei era profesoară.

În cartea sa, „The Missing Crypto Queen”, autorul Jamie Bartlett a detaliat ascensiunea ei de la începuturi modeste la celebritatea antreprenorială.

Când era mică, familia ei s-a mutat în Germania, unde Ignatova a excelat ca studentă și și-a petrecut timpul liber studiind și jucând șah, a scris Bartlett. Colegii de clasă au descris-o ca fiind inteligentă și distantă.

Ignatova a câștigat o bursă la o universitate din Konstanz, Germania, unde a cunoscut și s-a căsătorit cu un coleg student la drept. Ea a susținut că nu își dorește copii, a scris Bartlett, pentru că aceștia i-ar împiedica să dobândească avere.

Ea le-a mai spus oamenilor că vrea să devină milionară până la 30 de ani.

Ea a vrut cu disperare să fie bogată, chiar devorând cărți în primele ore despre cum să facă bani”, a scris Bartlett.

După ce a studiat dreptul european la Universitatea Oxford, Ignatova a obținut un loc de muncă la Sofia ca consultant pentru McKinsey & Company, firma internațională de consultanță în management.

Clienții au avut încredere în ea și au legat de ascensiunea ei de la începuturi umile și dorința acerbă de a fi bogată, a scris Bartlett. Fluența ei în limbi străine, inclusiv rusă, germană, engleză și bulgară, au ajutat-o.

 Aparențele au contat pentru Ignatova, care a participat adesea la evenimente în rochii de seară și ruj roșu aprins, cu diamante atârnând de urechile ei.

Totul a arătat succes și farmec”, a scris Bartlett. „Era obsedată de stil și imagine.”

Konstantin Ignatov a pledat vinovat de fraudă și acuzații conexe în legătură cu compania surorii sale. El urmează să fie condamnat în februarie.

În 2014, Ignatova și Greenwood, co-fondatorul ei, au început să ofere OneCoin investitorilor din Europa, New York și din întreaga lume. Ei au găzduit webinarii și conferințe online în care i-au îndemnat pe potențialii investitori să depună fonduri într-un cont care ar permite achiziționarea de pachete OneCoin, potrivit unui rechizitoriu federal.

OneCoin a funcționat ca o rețea de marketing pe mai multe niveluri în care investitorii primeau comisioane pentru recrutarea altora pentru a cumpăra pachete de criptomonede, au spus procurorii federali. Pachetele au oferit diverse niveluri de venit, de la „începător” la „comerciant magnat”.

Ignatova și partenerii ei le-au promis cumpărătorilor o rentabilitate de cinci ori chiar de zece ori a investiției lor, potrivit documentelor instanței.

A urmat o frenezie. Doar între al patrulea trimestru din 2014 și al patrulea trimestru din 2016, investitorii au oferit OneCoin în valoare de mai mult de 4 miliarde de dolari, au spus procurorii federali, invocând înregistrările obținute în cursul anchetei lor. Aproximativ 50 de milioane de dolari au venit de la investitori din SUA, potrivit documentelor judecătorești.

Și-a cronometrat schema perfect, valorificând speculațiile frenetice din primele zile ale criptomonedei”, a spus Williams, procurorul federal de top din Manhattan.

OneCoins nu au fost extrase ca alte criptomonede, au spus anchetatorii federali. În loc de armate de servere puternice, OneCoin a fost generat de un software, au spus documentele instanței.

Procurorii federali au spus că într-un e-mail către Greenwood în august 2014, Ignatova a scris: „De fapt, nu minăm, ci le spunem oamenilor rahaturi”.

Valoarea OneCoin nu s-a bazat pe cererea și oferta pieței, ca alte criptomonede, au spus procurorii, ci pur și simplu manipulată în mod privat de către OneCoin însuși.

Fațada a început să se spargă în 2016, când investitorilor le-a fost greu să-și vândă OneCoins pentru a-și recupera investițiile inițiale, spun documentele instanței.

A început să se răspândească pe net vestea că afacerea este o înșelătorie. Media au început să pună întrebări. S-au implicat anchetatori internaționali și federali americani.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu căsătoria lui Ignatova. Dar FBI-ul a spus că a aflat că OneCoin a fost investigat după ce ea a depistat un apartament aparținând iubitului ei american și a aflat că acesta cooperează cu o anchetă federală cu privire la practicile companiei sale.

FBI: A plecat cu o sumă uriașă de bani

În octombrie 2017, Departamentul de Justiție al SUA a acuzat-o pe Ignatova de fraudă electronică, conspirație pentru a comite fraudă electronică, fraudă cu valori mobiliare și conspirație pentru spălarea banilor, fiecare dintre acestea fiind pedepsită cu o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare. Ea a fost, de asemenea, acuzată de conspirație pentru a comite fraudă cu valori mobiliare, care implică o pedeapsă de maximum cinci ani. Un judecător federal din New York a emis un mandat pentru arestarea ei.

La mai puțin de două săptămâni, pe 25 octombrie 2017, ea s-a îmbarcat într-un zbor comercial din Sofia, Bulgaria, către Atena, Grecia, se arată în documente judecătorești.

Apoi ea a dispărut, lăsându-și partenerii de afaceri să-și piardă compania care eșua.

FBI-ul a spus că crede că ea ar fi putut călători cu un pașaport german din Atena, posibil în Emiratele Arabe Unite, Germania, Rusia, Europa de Est sau chiar înapoi în Bulgaria.

A plecat cu o sumă uriașă de bani”, a declarat reporterilor Michael Driscoll, directorul adjunct al FBI la New York. „Banii pot cumpăra o mulțime de prieteni și îmi imaginez că profită de asta.”

Partenerii ei nu au fost atât de norocoși. Greenwood a fost arestat în iulie 2018 la domiciliul său din Koh Samui, Thailanda, și extrădat în SUA. El a pledat vinovat în decembrie pentru fraudă electronică, conspirație pentru a comite fraudă electronică și conspirație pentru spălarea banilor. El se află în spatele gratiilor și riscă 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare, urmând să fie condamnat în aprilie.

Fratele lui Ignatova, Konstantin Ignatov, a fost arestat în martie 2019 pe Aeroportul Internațional din Los Angeles. Călătorise în SUA pentru afaceri și se pregătea să se îmbarce pe zborul său de întoarcere în Bulgaria, când a fost  încătușat și dus într-o cameră de interogatoriu, pentru a răspunde la întrebări despre sora lui dispărută, a scris Bartlett.

Ignatov a pledat vinovat pentru conspirație de fraudă electronică, spălare de bani și acuzații de fraudă și urmează să fie condamnat în februarie.

OneCoin s-a închis și site-ul său web nu mai este activ.

FBI oferă o recompensă de 100.000 de dolari celor care pot oferi informații care vor duce la arestarea lui Ignatova.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite