Clădirea din Florida care s-a prăbuşit parţial a fost demolată înainte de sosirea furtunii Elsa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Autorităţile din Florida au demolat ceea ce a mai rămas din clădirea de 12 etaje care s-a prăbuşit parţial pe 24 iunie. Operaţiunile au fost accelerate duminică, înaintea sosirii furtunii Elsa.

În rămăşiţele complexului Champlain Towers South din Surfside, muncitorii au forat în coloane, pentru a plasa mici încărcături explozive.  Nu a fost nevoie ca locuitorii din clădirile din apropiere să fie evacuaţi, dar au fost nevoiţi să rămână în interior din cauza prafului.

Eforturile de căutare şi salvare a celor 121 de persoane dispărute au fost suspendate sâmbătă, din cauza temerilor cu privire la partea din clădire rămasă şi instabilitatea ei, dar şi de frica furtunii.

Numărul deceselor confimate a ajuns la 24, iar de la producerea tragediei, în urmă cu 11 zile, nu a fost găsit niciun supravieţuitor, în ciuda speranţelor pe care şi le-au pus rudele care aşteaptă în apropiere, scrie Digi24.

Cauzele prăbuşirii clădirii

Anchetatorii nu au stabilit încă ce a cauzat prăbuşirea complexului pe 24 iunie, dar un raport din 2018 constata deficienţe structurale, care fac acum obiectul unor investigaţii. 

Primarul comitatului Miami-Dade a dat asigurări că oraşul nu era la curent cu acest studiu şi a anunţat că un audit al imobilului şi tuturor clădirilor construite în urmă cu peste 40 de ani urmează să fie realizat în următoarele 30 de zile.

În centrul atenţiei se află şi alt studiu - realizat în 2020 - care arată că Champlain Towers, construit în 1981, s-a afundat cu aproximativ doi milimetri pe an din 1993 în 1999.

Autorul acestui studiu precizează, într-un comunicat comun cu universitatea sa, că această afundare a solului nu poate cauza, doar ea, surparea unui imobil.

Lucrări în vederea unei conformări a imobilului la norme erau, de altfel, în curs, la nivelul acoperisului, au declarat mai mulţi oficiali, estimând că este puţin probabil ca acestea să fie cauza surpării.

O anchetă cu privire la stabilirea cazuelor tragediei de la Surfside probabil că va dura luni de zile, avertizează unii experţi.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite