Cinci străzi din New York vor fi redenumite „Black Lives Matter“, după modelul Washington-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa tellerreport com
Sursa tellerreport com

Bill de Blasio, primarul din New York, a declarat marţi că cinci străzi ale oraşului vor fi redenumite „Black Lives Matter“, a anunţat postul american de televiziune CBS, citat de Libertatea.

Mesajul va fi pictat mai întâi pe o stradă din apropierea Primăriei, în timp ce celelalte patru străzi vor fi alese de participanţii la proteste, activişti şi lideri ai oraşului.

Cert este faptul că, după cum s-a exprimat Bill de Blasio, toate locaţiile alese vor fi „cruciale“ - relatează Libertatea.  

„Ceea ce va fi clar este mesajul pe care acum oraşul nostru trebuie să-l simtă pe deplin, profund. Această naţiune trebuie să simtă şi ea că vieţile negrilor contează“, a adăugat Bill de Blasio.

Această decizie a edilului-şef din New York vine după ce primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a redenumit zona din apropierea Casei Albe „Black Lives Matter Plaza” şi a dispus ca aceste cuvinte să fie vopsite cu uriaşe litere galbene pe străzile din apropiere. 

America este zguduită de proteste violente, revolta fiind stârnită de incidentul din 25 mai din Minneapolis, când un negru a murit sufocat sub genunchiul unui poliţist alb. 

În acea zi, afro-americanul George Floyd (46 ani) a cumpărat ţigări de la un mic magazin oriental, cu o bancnotă falsă de 20 dolari. Doi băieţi, angajaţi ai magazinului, s-au dus să-i ceară socoteală bărbatului aflat în maşina sa, un SUV parcat peste drum. N-au reuşit să se înţeleagă cu el, aşa că au sunat la 911 anunţând cele întâmplate şi spunând că bărbatul este „beat“ şi „lipsit de control“. 

Echipajul de Poliţie care a venit la intervenţie a încercat să-l urce pe Floyd în maşina poliţiei pentru a-l duce la secţie, dar acesta s-a împotrivit spunând că este claustrofob. Bărbatul, un munte de om, a fost culcat cu faţa la pământ, iar ofiţerul Derek Chauvin a stat aproape 9 minute cu genunchiul apăsând puternic pe gâtul lui, ajutat fiind şi de colegi care s-au aşezat cu genunchii pe spatele lui Floyd. 

„Nu pot respira, nu pot respira“ („I can't breathe“), a gemut întruna George Floyd, cu sângele curgându-i din gură, până când şi-a pierdut cunoştinţa şi a suferit un atac de cord fatal.

Moartea sa a scos lumea în stradă, dar protestele paşnice s-au transformat curând în violenţe. Manifestanţii au spart magazinele şi bancomatele devalizându-le, au murdărit monumentele istorice şi au scris cu graffiti pe clădiri: „Moarte Americii!“, „Fuck 12!“ (o injurie la adresa Poliţiei), „BLM“ („Black Lives Matter“, însemnând „Viaţa negrilor contează“), „Capitalismul e moarte“ şa. 

Pe aceeaşi temă: 

Revolta din America, trăită pe viu de un român în Washington. „Cea mai gravă criză pe care am văzut-o vreodată aici“

Mărturii din infernul american, de la români stabiliţi în SUA: „Mai degrabă noi, ca imigranţi, am fost discriminaţi“

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite