CIA pregătește propriul soft ChatGPT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CIA pregătește propriul soft de tip ChatGPT destinat exclusiv agențiilor de informații în scopul de a le pune la dispoziție un instrument mai eficient de analiză a informațiilor din surse deschise, potrivit unor oficiali ai agenției, relatează Bloomberg.

CIA urmează să pună la dispoziția agenților propriul soft ChatGPT FOTO SHUTTERSTOCK
CIA urmează să pună la dispoziția agenților propriul soft ChatGPT FOTO SHUTTERSTOCK

„Trebuie să găsim acele în câmpul de ace”, a declarat Randy Nixon, directorul diviziei de analiză a informațiilor din surse deschise din cadrul CIA.

Inițiativa face parte dintr-o campanie guvernamentală mai amplă de a valorifica capacitățile inteligenței artificiale și de a concura cu China, care și-a propus să devină liderul mondial în acest domeniu până în 2030.

Botul conversațional al CIA va permite utilizatorilor să vadă sursa originală a informațiilor pe care le primesc, a declarat Nixon. El a spus că o funcție de chat este o componentă logică a distribuirii mai rapide a informațiilor.

„Apoi puteți trece la nivelul următor și începe să discutați și să puneți întrebări chatboților pentru ca aceștia să vă ofere răspunsuri”, a explicat Nixon, a cărui divizie supraveghează informațiile obținute din surse publice și comerciale.

CIA nu a precizat ce model va folosi pentru chatbotul său sau cum va proteja informațiile pentru a evita scurgerea pe internetul deschis, un lucru pe care marile întreprinderi încă se străduiesc să îl asigure prin introducerea unor protecții.

Programul este destinat exclusiv uzului comunității de informații americane, care numără 18 agenții, între care Agenția Națională de Securitate, FBI și agențiile conduse de ramuri ale armatei. Nu va fi disponibil pentru factorii de decizie politică sau pentru public.

Departamentul Apărării, care supraveghează agenții de spionaj precum NSA și Defense Intelligence Agency, a înființat în august un grup de lucru pentru a investiga potențialele utilizări și probleme asociate cu .aceste softuri. Gilbert Herrera, director de cercetare la NSA, a declarat într-un interviu din luna mai că comunitatea de informații din SUA trebuie „să găsească o modalitate de a beneficia de aceste modele lingvistice mari fără a încălca viața privată”.

Obiectivul mai larg al comunității de informații de a utiliza informații din surse deschise s-a lovit nu doar de problema analizei unei cantități masive de date, ci și de considerente legate de confidențialitate.

Biroul Directorului Direcției Naționale de Informații și-a exprimat îngrijorări cu privire la faptul că agențiile de informații apelează la piețe comerciale, în mare parte nereglementate, pentru a achiziționa o sumedenie de date personale, inclusiv informații de localizare colectate de pe telefoanele mobile. Comunitatea serviciilor de informații clasifică astfel de informații ca fiind din surse deschise, chiar dacă propriu-zis acestea pot fi achiziționate doar de guverne.

„Dimensiunea cantității de date pe care le colectăm și natura informațiilor pe care le colectăm a crescut astronomic în ultimii peste 80 de ani, atât de mult încât acest lucru ar putea fi copleșitor și, uneori, inutilizabil pentru consumatorii noștri", a declarat Nixon. El a adăugat că noul soft bazat pe inteligență artificială le va permite analiștilor să treacă la un proces „în care mașinile generează informațiile corecte, un proces în care aceasta poate să facă o sumarizare automată, să grupeze lucrurile”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite