Punctul orb al CIA în războiul din Ucraina. Care este rolul Poloniei în conflictul secret al americanilor

0
Publicat:

Unul dintre cele mai mari secrete ale războiului din Ucraina este cât de multe nu știe CIA. Agenția este la fel de nesigură cu privire la gândirea și intențiile lui Volodimir Zelenski, precum este despre cele ale lui Vladimir Putin, scrie Newsweek.

CIA a fost esențială pentru război chiar înainte de a începe FOTO Shutterstock
CIA a fost esențială pentru război chiar înainte de a începe FOTO Shutterstock

Și în timp ce liderul rus se confruntă cu cea mai mare provocare în urma unei revolte eșuate, Agenția se străduiește să înțeleagă ce vor face cele două părți – pentru că președintele Joe Biden a stabilit că Statele Unite (și Kievul) nu vor întreprinde nicio acțiune care ar putea amenința Rusia însăși sau supraviețuirea statului rus, ca nu cumva Putin să escaladeze conflictul și să cufunde toată Europa într-un nou război mondial. În schimb, se așteaptă ca Kremlinul să nu escaladeze războiul dincolo de Ucraina și să nu recurgă la utilizarea armelor nucleare.

„Există un război clandestin, cu reguli clandestine, care stau la baza a tot ceea ce se întâmplă în Ucraina”, spune un reprezentant al serviciilor secrete al administrației Biden, care a vorbit cu Newsweek . El și alții ca el spun că Washingtonul și Moscova au zeci de ani de experiență în elaborarea acestor reguli clandestine, iar CIA joacă un rol uriaș: ca spion principal, negociator, furnizor de informații, curea de transmisie etc. Agenția încearcă să se asigure că războiul nu scapă în continuare de sub control.

Toți experții credibili și oficialii cu care a vorbit Newsweek au fost de acord că CIA a avut succes în a-și juca discret rolul în relațiile cu Kievul și Moscova, în mutarea munților de informații și materiale și în a face față unui set divers de alte țări, dintre care unele ajută în liniște încercând, de asemenea, să stea departe de raza vizuală a Rusiei. Aceștia nu au contestat sarcina principală a CIA.

Și, deși Statele Unite ajută Ucraina împotriva Rusiei, nu este în mod oficial în război cu această țară. Astfel, o mare parte din ceea ce face Washington pentru a ajuta Ucraina este ținut secret – și o mare parte din ceea ce se află în mod normal în domeniul de activitate al armatei SUA este realizat de Agenție. Tot ceea ce se face, inclusiv munca în interiorul Ucrainei, trebuie să respecte limitele stabilite de Biden.

„Este un act de echilibru complicat – CIA fiind foarte activă în război, fără a încălca angajamentul central al administrației Biden, și anume că nu există soldați americani pe teren”, spune un al doilea oficial de rang al serviciilor de informații, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Pentru CIA, rolul său major în războiul din Ucraina a oferit un impuls moral după relația proastă cu fostul președinte Donald Trump. Al doilea oficial spune că, deși unii din agenție doresc să vorbească mai deschis despre semnificația sa reînnoită, acest lucru nu este probabil să se întâmple. „CIA se îngrijorează că prea multă bravură cu privire la rolul său l-ar putea provoca pe Putin”, spune oficialul de informații.

Înțelegerea dintre SUA și Rusia

CIA a fost esențială pentru război chiar înainte de a începe. La începutul administrației sale, Biden l-a numit pe William Burns ca agent de rezolvare a problemelor sale globale – un fost diplomat capabil să comunice cu lideri străini în afara canalelor normale.

În calitate de fost ambasador în Rusia, Burns a fost deosebit de influent în ceea ce privește Ucraina. CIA a monitorizat ce se întâmplă în Rusia și în noiembrie 2021, cu trei luni înainte de invazie, Biden l-a trimis pe Burns la Moscova pentru a avertiza Kremlinul de consecințele oricărui atac. Deși președintele rus nu l-a primit pe emisarul lui Biden, rămânând la reședința sa din Soci, de la Marea Neagră, el a fost de acord să vorbească cu Burns printr-un telefon securizat de la Kremlin.

„În unele moduri ironice însă, întâlnirea a avut un mare succes”, spune cel de-al doilea oficial al serviciilor de informații, care a fost informat despre această deplasare. Chiar dacă Rusia a invadat, cele două țări au fost capabile să accepte regulile de drum încercate și adevărate. Statele Unite nu vor lupta direct și nu vor căuta schimbarea regimului, a promis administrația Biden. Rusia își va limita asaltul la Ucraina și va acționa în conformitate cu liniile directoare nedeclarate, dar bine înțelese pentru operațiuni secrete.

„Există reguli clandestine de drum”, spune reprezentantul serviciilor de informații ale armatei, „chiar dacă nu sunt puse pe hârtie, mai ales atunci când cineva nu este implicat într-un război de anihilare”. Aceasta include menținerea în limitele de zi cu zi ale spionajului, ca să nu treacă anumite granițe și să nu atace reciproc conducerea sau diplomații. „În general, rușii au respectat aceste linii roșii globale, chiar dacă acele linii sunt invizibile”, spune acesta.

Odată ce forțele ruse au intrat în Ucraina, Statele Unite au fost nevoite să schimbe rapid vitezele. CIA, ca și restul comunității de informații americane, a interpretat greșit capacitatea militară a Rusiei și rezistența Ucrainei, deoarece Rusia nu a reușit să cucerească Kievul și s-a retras din nord.

Până în iulie anul trecut, ambele părți s-au acomodat pentru un război lung. Pe măsură ce războiul s-a schimbat, atenția Washingtonului s-a schimbat de la desfășurarea de trupe în Europa pentru a „descuraja” alte mișcări rusești, la furnizarea de arme pentru a susține capacitatea Ucrainei de a lupta. În fața lobby-ului public magistral al lui Zelenski, Statele Unite au acceptat încet și fără tragere de inimă să furnizeze arme mai bune și cu rază mai lungă de acțiune, arme care, în teorie, ar putea amenința teritoriul rus și, astfel, ar putea cocheta cu temuta escaladare.

„Zelenski i-a întrecut cu siguranță pe toți ceilalți pentru a obține ceea ce își dorește, dar Kievul a trebuit să accepte și el să se supună anumitor linii invizibile”, spune oficialul serviciilor de informații american. Kievul s-a angajat să nu folosească armele pentru a ataca Rusia acasă. Zelenski a spus deschis că Ucraina nu va ataca Rusia.

CIA a căutat ajutor la vecinii Ucrainei pentru a-i înțelege mai bine pe Putin și pe Zelenski

În culise, zeci de țări au trebuit și ele convinse să accepte limitele administrației Biden. Unele dintre aceste țări, inclusiv Marea Britanie și Polonia, sunt dispuse să-și asume mai multe riscuri decât Casa Albă este confortabilă. Alții, inclusiv unii dintre vecinii Ucrainei, nu împărtășesc în totalitate zelul american și ucrainean pentru conflict, nu se bucură de sprijinul public unanim în eforturile lor anti-ruse și nu doresc să-l antagonizeze pe Putin.

Era în sarcina CIA să gestioneze această lume interlopă, lucrând prin serviciile de informații străine omoloage, mai degrabă decât prin politicieni și diplomați. Agenția și-a stabilit propriile baze de operare și zone de desfășurare. CIA a căutat ajutor de la vecinii Ucrainei pentru a-l înțelege mai bine pe Putin, precum și pe Zelenski și administrația sa. Personalul agenției a intrat și ieșit din Ucraina în misiuni secrete, pentru a ajuta la operațiunile de aprovizionare cu noi arme și sisteme, dintre care unele nu au fost divulgate public. Dar operațiunile CIA au fost întotdeauna conduse cu scopul de a evita confruntarea directă cu trupele ruse.

„CIA a operat în interiorul Ucrainei, în conformitate cu reguli stricte și cu un plafon privind numărul de agenți care poate fi în țară la un moment dat”, spune un alt oficial al serviciilor de informații militare.

Pur și simplu, personalul CIA poate merge în mod obișnuit – și poate face – ceea ce militarii americani nu pot. Armata, pe de altă parte, are interzis să intre în Ucraina, cu excepția unor acțiuni stricte care trebuie aprobate de Casa Albă. Acest lucru limitează Pentagonul la un număr mic de personal al Ambasadei din Kiev. Newsweek nu a putut stabili numărul exact al personalului CIA din Ucraina, dar sursele sugerează că este mai mic de 100.

Acum, la mai bine de un an de la invazie, Statele Unite susțin două rețele masive, una publică și cealaltă clandestină. Navele livrează mărfuri în porturile din Belgia, Țările de Jos, Germania și Polonia, iar aceste provizii sunt transportate prin intermediul camioanelor, trenurilor și avioanelor în Ucraina. În mod clandestin însă, o flotă de avioane comerciale („flota gri”) se încrucișează în Europa Centrală și de Est, mișcând arme și sprijinind operațiunile CIA. Newsweek nu a cerut CIA să dezvăluie bazele specifice unde funcționează această rețea și nici numele contractorilor care operează avioanele. Un înalt oficial al administrației a spus că o mare parte din rețea a fost ținută sub secret și că este greșit să presupunem că serviciile de informații ruse cunosc detaliile eforturilor CIA. Washingtonul crede că, dacă ar fi cunoscută ruta de aprovizionare, Rusia ar ataca nodurile și rutele, a spus oficialul.

Infiltrarea rusă în țările est-europene, chiar și în cele care sunt membre NATO, este profundă

Nimic din toate acestea nu poate fi susținut fără un efort major de contrainformații pentru a contracara propriul spionaj al Rusiei, munca de bază a Agenției. Informațiile ruse sunt foarte active în Ucraina, spun experții în informații și se presupune că aproape orice împărtășește SUA cu Ucraina va ajunge și la informațiile ruse. Alte țări est-europene sunt la fel de pline de spioni și simpatizanți ruși, în special țările din prima linie.

„O bună parte a timpului nostru este dedicată vânării spionilor ruși din guvernele și serviciile de informații străine”, spune un oficial militar de contrainformații care are ca misiune războiul din Ucraina. „Am reușit să identificăm spioni ruși în interiorul guvernului și armatei ucrainene și în diferite alte puncte ale lanțului de aprovizionare. Dar infiltrarea rusă în țările est-europene, chiar și în cele care sunt membre NATO, este profundă, iar operațiunile de influență ruse sunt de interes direct”.

Pe măsură ce arme în valoare de miliarde de dolari au început să tranziteze prin Europa de Est, o altă problemă la care lucrează CIA este sarcina de a lupta împotriva corupției, care s-a dovedit a fi o problemă majoră. Acest lucru implică nu numai contabilizarea unde se îndreaptă armele, ci și anularea furtului și a retragerilor implicate în deplasarea atât de mult material către Ucraina.

Rolul Poloniei în războiul secret al CIA

La mai puțin de o lună după ce tancurile rusești au trecut granița în drum spre Kiev, directorul CIA Burns a aterizat la Varșovia, întâlnind directorii agențiilor de informații din Polonia și punând la punct acordurile finale care ar permite CIA să folosească vecinul Ucrainei ca centru clandestin.

De la sfârșitul Războiului Rece, Polonia și Statele Unite, prin CIA, au stabilit relații deosebit de calde. Polonia a găzduit un „centru negru” de tortură al CIA în satul Stare Kiejkuty în perioada 2002-2003. Și după invazia inițială rusă a Donbasului și Crimeei în 2014, activitatea CIA s-a extins pentru a face în Polonia a treia cea mai mare stație din Europa.

Polonia a devenit oficial centrul răspunsului NATO, mai întâi în gestionarea a sute de mii de refugiați care fugeau de luptă, iar apoi ca centru logistic pentru armele care au revenit în Ucraina. Țara a devenit și centrul răspunsului militar deschis. În Polonia a fost înființat un cartier general avansat pentru Corpul V al Armatei. Echipamente și muniții suplimentare pentru uz american sunt depozitate în Polonia. A fost activată o garnizoană permanentă a Armatei, prima care a fost situată vreodată pe flancul estic al NATO, iar astăzi există aproximativ 10.000 de soldați americani în Polonia.

Dar valoarea reală a Poloniei este rolul său în războiul secret al CIA. Burns s-a întors la Varșovia în aprilie anul trecut, întâlnindu-se din nou cu ministrul de Interne și coordonatorul „serviciilor speciale”, Mariusz Kaminski, omologul său polonez, pentru a discuta sfera cooperării dintre cele două țări, în special în colectarea informațiilor. Din Polonia, ofițerii de caz CIA pot intra în legătură cu numeroșii lor agenți, inclusiv spioni ucraineni și ruși. Personalul CIA la sol al Centrului de Activități Speciale se ocupă de securitate și interacționează cu partenerii lor ucraineni și cu forțele de operațiuni speciale din 20 de națiuni, aproape toate care operează și din baze poloneze. Operatorii cibernetici CIA lucrează îndeaproape cu partenerii lor polonezi.

Loviturile în interiorul Rusiei continuă și chiar au crescut, contrar condiției fundamentale puse Ucrainei de SUA. A existat o serie misterioasă de asasinate și acte de sabotaj în interiorul Rusiei, unele având loc în Moscova și în jurul acesteia. Unele dintre atacuri, a concluzionat CIA, au fost de origine internă, întreprinse de o opoziție rusă în curs de dezvoltare. Dar altele au fost opera Ucrainei – chiar dacă analiștii nu erau siguri de amploarea direcției sau implicării lui Zelenski.

La începutul războiului, Kievul a acceptat limitările administrației Biden în ceea ce privește atacarea Rusiei, chiar dacă asta o punea într-un dezavantaj militar, deoarece forțele ruse au lansat atacuri aeriene și cu rachete de pe propriul teritoriu. În schimb, SUA au promis arme și informații care au venit în cantități din ce în ce mai mari și putere de foc pe măsură ce Zelenski a insistat din ce în ce mai mult.

Dar a urmat atacul asupra gazoductelor Nord Stream din 26 septembrie. Deși nu în Rusia, acestea erau deținute în majoritate de firma de stat rusă Gazprom. Din nou, Ucraina a negat implicarea, în ciuda suspiciunilor CIA.

A urmat atacul cu un camion cu bombă asupra podului Crimeea din 8 octombrie. Ucraina amenințase că va ataca podul care leagă Rusia și Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Deși nu era clar cine a comis atacul, Putin a dat vina pe „servicii speciale” ucrainene. Întâlnindu-se cu Consiliul de Securitate, Putin a spus: „Dacă continuă să comită acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsurile Rusiei vor fi dure și în amploarea lor vor corespunde nivelului de amenințări create pentru Federația Rusă”. Și într-adevăr, Rusia a răspuns cu mai multe atacuri asupra țintelor din orașele ucrainene.

„Aceste atacuri nu fac decât să ne întărească și mai mult angajamentul de a fi alături de poporul Ucrainei atât timp cât este nevoie”, a spus Casa Albă despre atacul rus de răzbunare. Totuși, în culise, CIA se chinuia să determine originile.

„CIA a aflat odată cu atacul asupra podului Crimeea că Zelenski fie nu deținea control complet asupra propriei sale armate, fie nu voia să afle despre anumite acțiuni”, spune oficialul serviciilor de informații militare.

CIA nu știa în prealabil despre niciunul dintre aceste atacuri, potrivit unui înalt oficial american, dar au început să circule zvonuri că Agenția, prin intermediul unei terțe părți misterioase, îi îndruma pe alții să lovească Rusia. Agenția a respins speculațiile. „Afirmația că CIA susține cumva rețelele de sabotori din Rusia este categoric falsă”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIA, Tammy Thorp.

În ianuarie a acestui an, Burns s-a întors la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski și omologii săi ucraineni, discutând despre războiul clandestin și necesitatea de a păstra stabilitatea strategică. „Kievul începea să guste o victorie potențială și, prin urmare, era mai dispusă să-și asume riscuri”, spune al doilea oficial al serviciilor de informații. „Dar până la sfârșitul anului au apărut și grupuri de sabotaj rusești”. Discuțiile din ianuarie au avut un impact redus. În ceea ce privește atacurile de sabotaj în sine, un înalt oficial al guvernului SUA a declarat pentru Newsweek că CIA nu a avut cunoștințe prealabile despre nicio operațiune ucraineană.

Toate acestea au culminat cu atacul cu drone din 3 mai în interiorul zidurilor Kremlinului din Moscova. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a dat vina pe Statele Unite și Marea Britanie, spunând că „atacurile teroriste comise în Rusia sunt... concepute pentru a destabiliza situația socio-politică și pentru a submina fundamentele constituționale și suveranitatea Rusiei”. Oficialii ucraineni și-au recunoscut implicit vinovăția. „Karma este un lucru crud”, a răspuns consilierul lui Zelenski Mihailo Podoliak, turnând gaz pe foc.

Un înalt oficial guvernamental polonez a declarat pentru Newsweek că ar putea fi imposibil să convingi Kievul să respecte acordul încheiat pentru a limita războiul. „După umila mea părere, CIA nu reușește să înțeleagă natura statului ucrainean și facțiunile nesăbuite care există acolo”, spune oficialul polonez, care a cerut anonimatul pentru a vorbi sincer.

Ca răspuns, un înalt oficial al serviciilor secrete americane a subliniat echilibrul delicat pe care Agenția trebuie să-l mențină în numeroasele sale roluri, spunând: „Ezit să spun că CIA a eșuat”. Dar oficialul a spus că atacurile de sabotaj și luptele transfrontaliere au creat o complicație cu totul nouă, iar continuarea sabotajului ucrainean „ar putea avea consecințe dezastruoase”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite