Cel puţin 18 state americane folosesc interceptoare GSM pentru a asculta telefoanele mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentele de poliţie din cel puţin 18 state americane recunosc că folosesc în prezent sisteme prin care interceptează apelurile telefonice, în contextul luptei împotriva terorismului. Cu toate acestea, presa de peste Ocean relatează că aparatura de interceptare este folosită inclusiv pentru alte investigaţii.

Măsura este una care naşte foarte multe discuţii aprinse în legătură cu dreptul la intimitate pentru utilizatorii de telefonie mobilă. În lipsa unui mandat, orice interceptare a convorbirilor se poate transforma într-o acţiune ilegală, chiar dacă este realizată de oamenii legii, scrie International Business Times.

Mai mult decât atât, o scrisoare transmisă recent de FBI către departamentul de Poliţie din Tacoma, Washington, notează că sistemele de interceptare pot fi folosite de oamenii legii doar dacă se semnează un acord de non-divulgare.

Un alt aspect demn de menţionat este că singura companie americană care produce asemenea sisteme de supraveghere este Harris Corporation, aceasta primind pentru fiecare dispozitiv vândut circa 400.000 de dolari.

Departamentele de poliţie americane susţin că au nevoie de asemenea sisteme pentru a preveni atentatele teroriste. Mai exact, 43 de secţii de poliţie locale, din 18 state americane, utilizează interceptările telefonice pentru a ancheta infracţiuni precum violuri sau crime.

Modul în care sistemele de interceptare funcţionează se bazează pe reţeaua GSM a unui operator, care se aseamănă din punct de vedere tehnic cu o plasă. Fiecare „nod” al acestei reţele este mai exact un releu GSM la care se conectează telefonul mobil. În momentul în care un telefon mobil va repera mai multe relee disponibile în zonă, se va conecta la cel mai apropiat, care are de altfel şi cel mai puternic semnal.

Sistemele de interceptare funcţionează ca un releu fals, determinând astfel un aparat mobil să se conecteze la ele, şi doar apoi la un releu adevărat. Prin urmare, orice convorbire va putea fi înregistrată sau ascultată de o terţă parte.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite