Câţi bani are, de fapt, Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Atunci când eram mică, tata mi-a arătat un cerşetor şi mi-a spus: «Tipul ăla e cu opt miliarde de dolari mai bogat decât mine». Atât de mari erau datoriile pe care le avea”, povesteşte Ivanka, cea despre care Donald Trump a spus că, dacă nu i-ar fi fiică, s-ar da la ea. Deşi îşi strigă averea pe unde apucă, Donald Trump nu este atât de bogat pe cât încearcă să pară.

Donald Trump spune despre Donald Trump că valorează 10 miliarde de dolari. Dincolo de faptul că vorbeşte despre el însuşi la persoana a treia, altceva i-a deranjat pe mulţi: că averea reală a celui mai gălăgios candidat la preşedinţia Statelor Unite ale Americii este, în realitate, mult mai mică.

În vară, când şi-a depus actele la Comisia Electorală pentru a se înscrie în cursa internă din Partidul Republican pentru prezidenţialele din noiembrie, Trump a scris că are o avere „masivă”, după care a adăugat că aceasta are o valoare totală „ce depăşeşte ZECE MILIARDE DE DOLARI”. Aşa a scris el, cu litere mari. A refuzat însă să precizeze şi activele propriu-zise care însumează această avere „masivă”. De fapt, ar fi vrut să explice, doar că formularul stas pus la dispoziţie de Comisia Electorală „n-a fost gândit pentru cineva cu o avere masivă precum a domnului Trump”, a explicat purtătorul său de cuvânt. 

„Formularul are căsuţe pe care le bifezi. Spre exemplu, are una în dreptul căreia scrie «50 de milioane de dolari sau peste». Dacă o clădire construită de domnul Trump valorează 1,5 miliarde de dolari, căsuţa aceasta trebuie bifată, nu există alta cu valoare mai ridicată”, a continuat acesta. 

Într-adevăr, clădirile-emblemă - la propriu, majoritatea îi poartă numele, spre exemplu Trump Tower - reprezintă cea mai mare parte a averii candidatului la preşedinţia SUA. Doar că, în realitate, multe dintre clădirile pe care le-a construit şi care-i poartă numele nu-i mai aparţin. Trump n-a ridicat construcţiile cu banii lui, ci a căutat investitori. Altele pur şi simplu le-a vândut. A făcut, într-adevăr, bani din construirea lor. Doar că nu cât spune el. „Forbes” îi estimează averea la mai puţin de jumătate din cât declară el, mai exact la 4,5 miliarde de dolari. Editorii publicaţiei americane au fost atât de deranjaţi de nonşalanţa cu care Trump îşi lăuda averea ca într-o istorisire pescărească încât au dedicat un material amplu pentru a explica de ce miliardarul nu are, de fapt, câţi bani susţine că are. 

Deşi nimeni nu poate contesta faptul că Trump este miliardar în dolari, în acelaşi timp nimeni nu poate fi de acord cu estimarea mult prea generoasă pe care şi-o face. A trecut printr-o criză adâncă în anii `90, a fost nevoit să-şi bage o firmă în faliment şi a rămas cu datorii ridicate. Perioada a coincis şi cu divorţul de Ivana, prima sa soţie şi mama a trei dintre cei cinci copii ai miliardarului. Ivana a fost cea care a rostit pentru prima dată o frază devenită deja motto în procesele de divorţ: „Don`t get mad, get everything”.

De-a lungul timpului au existat patru episoade în care o firmă de-a lui Trump a intrat în faliment. Toate au fost legate de investiţiile pentru cazinoul din Atlantic City - Trump Plaza Hotel and Casino. Astăzi, clădirea continuă să-i poarte numele, dar Trump mai deţine doar 10% din acest proiect. 

„Îi urmărim averea în detaliu încă din 1982. Sunt mai bine de trei decenii. Pe parcursul acestora, am colaborat atât cu Trump, cât şi cu experţi externi care ne-au ajutat să obţinem o evaluare corectă a activelor sale. Anual, Trump ne furnizează informaţii în acest sens. Dar tot anual pune presiuni pentru ca noi să-l evaluăm cu o avere mai mare. Mai ales când vine vorba despre valoarea brandului său personal”, scriu editorii „Forbes”. 

Trump are o părere prea bună despre el

Astfel, cea mai mare  discrepanţă pe care au găsit-o experţii „Forbes” atunci când au verificat informaţiile completate de Trump în formularul Comisiei Electorale este legată de valoarea brandului personal. Numele Trump înseamnă, într-adevăr, notorietate. Iar asta nu doar în America. Apariţiile în show-uri de televiziune, scandalurile în care se implică, vedetele pe care le jignişte - fie că vorbim de actriţa Rosie O`Donell, pe care a făcut-o „urâtă ca un câine”, fie că vorbim de fotomodelul Heidi Klum, despre care i-a spus că nu mai arată „de nota 10” -, toate au făcut din numele candidatului la preşedinţia SUA un brand. 

Unul care valorează 3,3 miliarde de dolari, crede Trump. Editorii „Forbes” îl contrazic. Mai exact, îl contrazic de 26,4 de ori. Valoarea, după calculele lor, este de 125 de milioane de dolari. 

Apoi, Trump estimează că valoarea terenurilor de golf pe care le deţine în SUA ajunge la 800 de milioane de dolari. De fapt, analiştii imobiliari spun că o estimare mai aproape de realitate este una în jur de 200 de milioane de dolari. Trump are în prezent şi mai multe şantiere unde, spune el, se vor ridica clădiri în valoare de 300 de milioane de dolari. Până când acestea nu vor fi finalizate însă, evaluatorii nu le vor cataloga cu această valoare. 

Trump are, într-adevăr, 302,3 milioane de dolari în conturi - a dovedit-o cu extrase de cont. Are, totodată, şi datorii în valoare de 312,63 milioane de dolari. Valorea proprietăţilor sale imobiliare se ridică la 2,24 miliarde de dolari. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite