Casa Albă, despre pilotul rus care a doborât drona americană: „Un idiot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al securității, John Kirby, de la Casa Albă l-a criticat aspru pe pilotul rus care a intrat cu un avion de vânătoare într-o dronă militară americană și a zis că este, în cel mai bun caz, „un idiot".

Drona Reaper MQ-9 / FOTO: Arhivă
Drona Reaper MQ-9 / FOTO: Arhivă

Ministerul rus al Apărării a acordat săptămâna trecută premii celor doi piloți care au interceptat și lovit o dronă militară americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre. Unul dintre piloții avionului de vânătoare Su-27 a tăiat drona, rupându-i elicea.

„Nu cunosc nicio altă armată din lume - nicio altă forță aeriană din lume - care ar premia un pilot pentru că s-a izbit de o dronă", a spus John Kirby, întrebat la o conferință de presă despre acel eveniment. „Dacă asta înseamnă curaj, atunci cred că ei au o definiție diferită a acestuia. Este ridicol, este jignitor”.

„Acum, nu știm dacă acel pilot a încercat sau nu să lovească intenționat acea dronă, dar a făcut-o - dovezile video au fost destul de concludente", a continuat el, potrivit Insider.

„În marina cu care sunt obișnuit, nu vrei să lovești nimic. A lovi orice e rău pentru tine. Habar n-am de ce ar acorda un premiu pentru curaj unui pilot care, în cel mai rău caz, intenționat se expunere pe el și proprietățile americane unui mare risc și, în cel mai bun caz, e doar un idiot”, a mai continuat Kirby.

Este probabil ca Moscova să fi încercat să trimită un mesaj către SUA prin distrugerea dronei, pe baza evaluărilor experților cu privire la un comportament similar al Rusiei în trecut. Dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat săptămâna trecută, că incidentul a fost un indiciu al „lipsei de competență".

Ceea ce s-a întâmplat, presupunând că nu a fost o coliziune intenționată, ar putea fi, de asemenea, un indiciu că Rusia „are o problemă cu piloții săi de vânătoare", au declarat recent pentru Insider doi foști aviatori din marina americană.

Guy "Bus" Snodgrass, un fost instructor TOPGUN: „am știut că sunt neprofesioniști, dar incidentul chiar demonstrează cât de slab pregătiți sunt piloții lor”.

Deși armata americană a declarat că va continua să desfășoare operațiuni de supraveghere cu drone deasupra Mării Negre, oficialii americani au declarat pentru CNN că dronele vor zbura deocamdată mai departe de Rusia și de Crimeea ocupată, pentru „a evita să fie prea provocatoare".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite