Casa Albă, despre cuvintele preşedintelui mexican privind demolarea Statuii Libertăţii: Va fi binevenit aici săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel López Obrador, a spus nu cu mult timp în urmă că, dacă un tribunal american l-ar condamna pe Julian Assange, statuia donată de francezi New York-ului nu ar mai fi un simbol al libertăţii.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, nu a comentat vineri cuvintele preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care a propus să se demonteze Statuia Libertăţii din New York, dacă un tribunal american îl condamnă pe jurnalistul Julian Assange.

„Preşedintele SUA Joe Biden şi Prima Doamnă aşteaptă cu nerăbdare să-l găzduiască pe Preşedintele Mexicului şi pe Prima Doamnă la Washington săptămâna viitoare”, a spus Jean-Pierre când a fost rugată să comenteze declaraţiile liderului mexican despre cazul Assange. „Vor avea o agendă largă şi importantă de discuţii, inclusiv despre eforturile comune privind migraţia, securitatea alimentară şi oportunităţile economice”, a adăugat ea.

Jurnalista care a pus întrebarea i-a atras atenţia lui Jean-Pierre că nu i-a răspuns efectiv. "Îl luăm în considerare pe Andres Manuel López Obrador, preşedintele Mexicului, ca partener; el va fi binevenit aici săptămâna viitoare. Va fi o întâlnire bilaterală, se va discuta mult. Mă voi limita la asta", a răspuns secretarul de presă al Casei Albe.

Anterior, liderul mexican a spus că, dacă Assange ar fi condamnat de instanţa americană, statuia donată de francezi New York-ului nu ar mai fi un simbol al libertăţii. În acest sens, potrivit acestuia, ar trebui demontată. Lopez Obrador a mai spus că va aborda subiectul despre situaţia din jurul lui Assange cu Biden, la discuţiile de la Washington săptămâna viitoare.

La începutul lunii ianuarie, liderul mexican a subliniat că a făcut apel la fostul preşedinte american Donald Trump cu o cerere de renunţare a acuzaţiilor împotriva fondatorului organizaţiei WikiLeaks. El şi-a exprimat încă o dată disponibilitatea de a-i acorda azil.

După cum a devenit cunoscut pe 17 iunie, ministrul britanic de interne Priti Patel a decis să-l extrădeze pe Assange în Statele Unite, unde este acuzat de infracţiuni legate de cel mai mare caz de divulgare de informaţii clasificate din istoria Americii. Pe baza acuzaţiilor ce îi sunt aduse, jurnalistul în vârstă de 51 de ani riscă până la 175 de ani de închisoare. Apărarea lui Assange a făcut recurs împotriva deciziei autorităţilor britanice. În ultimii trei ani, jurnalistul a fost deţinut în închisoarea de maximă securitate Belmarsh din Londra. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite