Reuters: Arabia Saudită nu va putea menţine un nivel ridicat al producţiei de petrol pentru o lungă perioadă de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Agenţia citează o evaluare a experţilor, potrivit căreia Arabia Saudită ar putea avea o capacitate liberă redusă de a creşte producţia.

Capacităţile Saudi Aramco sunt suficiente pentru a creşte producţia zilnică de petrol cu ​​1 milion de barili, dar compania saudită nu va putea menţine acest ritm mult timp, arată Reuters, citând surse.

„În timp ce lumea se confruntă cu una dintre cele mai mari crize de aprovizionare, persoane din interiorul industriei petroliere, surse OPEC şi alţi experţi se întreabă dacă Arabia Saudită, cu producţia de petrol la nivelul actual de cel puţin 10,5 milioane de barili pe zi, are încă o capacitate disponibilă de 1,5 milioane de barili pe zi, care pot fi produse rapid şi [menţine producţia] la un nivel stabil”, a scris agenţia. „Dacă situaţia devine critică, atunci Aramco are [capacitatea] să aducă 1 milion de barili de petrol pe zi pe piaţă relativ repede, dar acest nivel de producţie nu poate fi menţinut mult timp”, a spus sursa agenţiei, care s-a întâlnit recent cu conducerea companiilor saudite. Se observă că, la momentul întâlnirii, Saudi Aramco producea 10,5 milioane de barili de petrol pe zi.

Saudi Aramco nu poate produce mai mult de 11 milioane de barili pe zi fără a dezvolta rezerve în Arabia Saudită şi în alte ţări, potrivit unei alte surse ale agenţiei. „Este de remarcat faptul că în al doilea trimestru al anului 2020 am stabilit o producţie zilnică record [de petrol] la 12,1 milioane de barili”, a spus Saudi Aramco într-un comunicat. Compania „continuă să implementeze planuri de maximizare a producţiei de ţiţei de la 12 la 13 milioane de barili pe zi până în 2027”.

Potrivit experţilor citaţi de agenţie, Arabia Saudită ar putea avea o capacitate liberă redusă de a creşte producţia. Dacă informaţia se confirmă, atunci regatul are o capacitatea limitată de a răspunde oricăror solicitări în timpul vizitei viitoare a preşedintelui american Joe Biden.

Preşedintele SUA va vizita Israelul, Cisiordania şi Arabia Saudită în perioada 13-16 iulie. Vorbind la o conferinţă de presă din 30 iunie la Madrid, după încheierea summitului NATO, Biden a răspuns negativ la întrebarea dacă intenţionează să ceară conducerii saudite să crească producţia de combustibil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite