Camera Reprezentanților nu reușește să aleagă un nou conducător nici la a treia rundă de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul republican Kevin McCarthy, în urma rezultatelor celui de-al treilea tur al alegerilor pentru președintele Camerei Reprezentanților SUA, nu a reușit să obțină sprijinul majorității. Întrunirea este transmisă de C-SPAN.

Camera Reprezentanților a SUA nu are încă un președinte. Foto: Shutterstock
Camera Reprezentanților a SUA nu are încă un președinte. Foto: Shutterstock

Principalul rival al lui McCarthy, candidatul democrat Hakim Jeffries, a obținut 212 de voturi, în timp ce liderul republican însuși, în ciuda controlului partidului său asupra camerei inferioare a legislativului american, a avut doar 202 voturi. Pentru a câștiga, a fost necesară obținerea a 218 voturi.

Totodată, conform rezultatelor turului al treilea, numărul republicanilor care nu și-au susținut liderul a crescut la 20 față de 19 în turul doi și primul. Toți au susținut un alt membru de partid - Jim Jordan.

Pentru prima dată într-un secol, alegerea președintelui Camerei Reprezentanților nu s-a limitat la un singur tur. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost în 1923. Atunci a fost nevoie de nouă runde de vot pentru a alege un președinte/speaker. Și de această dată, alegerile vor continua până când unul dintre candidați va primi un număr suficient de voturi. Camera Reprezentanților va relua sesiunea miercuri la prânz, ora locală (21:00, ora Bucureștiului).

Anterior, presa americană a raportat că McCarthy a trebuit să facă o serie de concesii pentru a încerca să-i convingă pe congresmeni să-i aprobe candidatura. El, în special, a fost de acord cu anumite restricții cu privire la termenii și condițiile mandatului său ca speaker. Unii republicani au spus însă că, ei consideră acești pași insuficienți.

Pe 8 noiembrie anul trecut, au avut loc alegerile intermediare din SUA. Conform rezultatelor lor, Partidul Republican a câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților, iar democrații au rămas la controlul Senatului. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite