Statele Unite votează în favoarea extinderii definiției antisemitismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a votat miercuri în favoarea extinderii definiţiei antisemitismului folosită de Ministerul Educaţiei, măsură propusă ca răspuns la manifestaţiile pro-palestiniene care perturbă campusurile din întreaga ţară, scrie AFP, potrivit AGERPRES.

Congres Statele Unite FOTO: Shutterstock
Congres Statele Unite FOTO: Shutterstock

O parte din clasa politică americană îi acuză pe manifestanţii din universităţi de „antisemitism”, făcând referire, printre altele, sloganuri ostile Israelului, important aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Proiectul de lege, adoptat în cursul după-amiezii de aleşi ai ambelor partide, preia definiția antisemitismului propusă de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Potrivit organizației, „antisemitismul este o anumită percepţie a evreilor care se poate manifesta prin ură faţă de ei. Manifestările retorice şi fizice ale antisemitismului vizează indivizi evrei sau nu şi/sau bunuri ale acestora, instituţii comunitare şi lăcaşuri de cult”.

Detractorii proiectului de lege consideră, însă, că definiţia propusă împiedică anumite critici la adresa statului Israel, ceea ce IHRA neagă. Ei îi acuză pe parlamentari că depun eforturi pentru adoptarea acesteia cu scopul a reduce libertatea de exprimare în campusuri.

„Afirmaţiile critice la adresa Israelului nu constituie în sine o discriminare ilegală”, a avertizat alesul democrat Jerry Nadler, opunându-se propunerii legislative.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie adoptată de Senat, unde viitorul ei este deocamdată incert, apoi promulgată de preşedintele Joe Biden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite