Biden şi Putin au avut o conversaţie telefonică. Despre ce au discutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţiativa pentru noua conversaţie a venit de la preşedintele rus Putin. FOTO Arhivă
Iniţiativa pentru noua conversaţie a venit de la preşedintele rus Putin. FOTO Arhivă

Convorbirea telefonică dintre preşedintele american Joe Biden şi liderul rus Vladimir Putin a început la 15.35 ora Washingtonului (23:35, ora Moscovei) şi s-a încheiat la ora 16:25, ora Washingtonului (00:25, ora Moscovei), a anunţat joi serviciul de presă al Casei Albe.

„Conversaţia dintre preşedintele Biden şi preşedintele Putin s-a încheiat la ora 16:25, ora Coastei de Est a SUA,” se arată în declaraţie. Anterior, Casa Albă a spus că discuţia telefonică a început la 15:35, ora Washingtonului (23:35, ora Moscovei). Astfel, conversaţia a durat 50 de minute.

Biden se află în prezent acasă la el din Wilmington, Delaware, unde îşi petrece weekendul.

Anterior, secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov a declarat pentru TASS că discuţia dintre cei doi lideri a început la momentul stabilit. 

Aceasta este a doua conversaţie dintre cei doi preşedinţi din ultima lună. Pe 7 decembrie, Putin şi Biden au purtat discuţii în formatul unei teleconferinţe, acestea durând două ore. Subiectul predominant a fost situaţia din jurul Ucrainei, iar liderii au discutat şi despre relaţiile bilaterale, securitatea cibernetică şi acordul nuclear iranian.

Presa nu a avut acces la eveniment.

Iniţiativa pentru noua conversaţie a venit de la preşedintele rus Putin. După cum le-a spus anterior Peskov reporterilor, scopul comunicării este de a continua discuţia asupra problemelor care au fost pe ordinea de zi a conversaţiei anterioare dintre lideri, precum şi a viitoarelor discuţii din ianuarie 2022.

Reprezentantul Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Emily Horn, a spus, la rândul său, că Biden se aşteaptă să discute cu Putin o serie de subiecte, inclusiv viitoarele contacte diplomatice cu Federaţia Rusă.

Pe 10 ianuarie, la Geneva sunt planificate negocieri între Federaţia Rusă şi Statele Unite privind garanţiile de securitate. În plus, pe 12 ianuarie va avea loc o reuniune a Consiliului Rusia-NATO, iar pe 13 ianuarie vor avea loc discuţii între reprezentanţii Federaţiei Ruse şi OSCE. Pe 17 decembrie, Ministerul rus al Afacerilor Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite privind garanţiile de securitate şi un acord privind măsurile de securitate pentru Federaţia Rusă şi statele membre NATO. Acestea au fost predate secretarului de stat adjunct al SUA Karen Donfried pe 15 decembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite