Biden a anunțat că Mexicul l-a extrădat pe unul dintre liderii cartelului de droguri de la Sinaloa, în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul american a menționat că Statele Unite îl acuză pe Nestor Isidro Perez Salas de contrabandă cu fentanil, precum și de crimă, tortură și răpire.

Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg

Autoritățile mexicane l-au extrădat în Statele Unite pe Nestor Isidro Perez Salas, unul dintre liderii  cartelului de droguri din Sinaloa, se precizează într-o declarație scrisă a liderului american Joe Biden, publicată sâmbătă de serviciul de presă de la Casa Albă.

Astăzi [sâmbătă] guvernul mexican l-a extrădat pe Nestor Isidro Perez Salas, alias El Nini, în Statele Unite pentru a fi judecat”, a spus Biden, menționând că criminalul a jucat „un rol important în notoriul cartel de la Sinaloa. El este acuzat de contrabandă [opioidul sintetic] fentanil, precum și de crime, torturi și răpiri ale numeroșilor concurenți, martori și alții. Aceasta este o zi bună pentru justiție”, a subliniat președintele american.

La rândul său, procurorul general Merrick Garland a remarcat că, potrivit Statelor Unite, Perez Salas „a fost unul dintre principalii asasini ai cartelului de la Sinaloa. Bănuim, de asemenea, că El Nini a fost implicat în producția de fentanil și în introducerea acestuia în Statele Unite prin contrabandă, a subliniat el.

Perez Salas a fost reținut de autoritățile mexicane pe 22 noiembrie 2023. SUA au cerut extrădarea lui imediată. Biden a remarcat într-o declarație scrisă că Perez Salas se numără printre cei mai căutați fugari din Statele Unite și Mexic.

În aprilie 2023, Departamentul de Stat a oferit o recompensă de până la 3 milioane USD pentru informațiile care au condus la arestarea lui Nini.

Néstor Isidro Pérez Salas, „Nini” , este identificat drept presupusul șef al securității pentru Los Chapitos, o facțiune a cartelului de la Sinaloa.

Arestarea sa a fost a doua mare lovitură pe care Los Chapitos a suferit-o în 2023, de când pe 5 ianuarie, Ovidio Guzmán, unul dintre fiii lui Chapo Guzmán, a fost arestat.

Deși în ultimii doi ani Los Chapitos și-au extins controlul în Sinaloa, Chihuahua, Sonora și Baja California, menționează InSight Crime, arestările lui Ovidio Guzmán și Nini au afectat puterea grupului pe fondul disputei interne din cartelul de la Sinaloa împotriva unei alte facțiuni a grupului. organizație criminală, cea a „vechii gărzi” ,  reprezentată de Ismael „Mayo” Zambada García.

În 2023, Centrele federale pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat că rata mortalității prin supradoză din SUA din cauza fentanilului importat din Mexic aproape s-a mărit de patru ori între 2016 și 2021. După cum a menționat CDC, Statele Unite se confruntă cu o epidemie de opioide pe scară largă, care provoacă anual aproximativ 100 de mii de victime americane. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite