Barack Obama, despre relaţia cu Moscova: Nu este un nou Război Rece, este o problemă legată de atitudinea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. FOTO: Reuters
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. FOTO: Reuters

Preşedintele Statelor Unte, Barack Obama, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, noi sancţiuni economice americane împotriva Rusiei, acuzată că destabilizează estul Ucrainei, şi a subliniat că administraţia sa nu s-a angajat într-un nou Război Rece cu Moscova, relatează AFP.

„Astăzi, Statele Unite impun noi sancţiuni vizând sectoarele-cheie ale economiei ruse: sectorul energetic, armamentul, finanţele”, a afirmat Obama în conferinţa de presă în care a salutat măsurile similare luate de Uniunea Europeană.

„Blocăm exporturile de anumite bunuri şi tehnologii cu destinaţia către sectorul energetic rus. Extindem sancţiunile noastre împotriva unor bănci şi grupuri din domeniul apărării. Suspendăm în mod oficial creditele şi finanţările pentru proiecte de dezvoltare în Rusia", a precizat liderul de la Casa Albă.

Întrebat cu privire la un posibil nou Război Rece pe cale de a izbucni, preşedintele america a respins această posibilitate. „Nu, acesta nu este un nou Război Rece. Aceasta este o problemă foarte specific legată de atitudinea Rusiei, care refuză să recunoască că Ucraina poate urma o cale proprie”, a adăugat Obama care consideră că prin Rusia nu face decât să se izoleze prin acţiunile liderilor de la Moscova.

Sancţiunile vizează blocarea accesului la pieţele financiare europene, interzicerea vânzărilor de armament, comerţul cu tehnologii sensibile şi cu bunuri de uz militar şi civil. În plus, Bruxellesul a decis blocarea activelor a patru oameni de afaceri ruşi apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, acuzaţi că beneficiază de anexarea Crimeei.

Trezoreria americană este cea care a anunţat că Statele Unite au adoptat marţi noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei pentru rolul ei în criza din Ucraina, plasând pe lista neagră americană trei bănci ruseşti. Sancţiunile americane vizează şi un grup de şantiere navale care se ocupă de construcţia de submarine şi tancuri petroliere.

Uniunea Europeană a adoptat marţi, de asemenea, o serie de sancţiuni economice contra Rusiei, pentru a-l constrânge pe preşedintele Vladimir Putin să nu mai susţină acţiunile din Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite