Asasinul adevăratului lunetist american a fost condamnat la închisoare pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Bradley Cooper (stânga) l-a portretizat pe Chris Kyle în filmul „Lunetistul American“, rol pentru care a fost nominalizat la Oscar 2015
Actorul Bradley Cooper (stânga) l-a portretizat pe Chris Kyle în filmul „Lunetistul American“, rol pentru care a fost nominalizat la Oscar 2015

Eddie Ray Routh, bărbatul care l-a omorât pe cel mai „letal“ lunetist din istoria Statelor Unite ale Americii, Chris Kyle, a cărui poveste a fost transpusă pe marile ecrane în filmul nominalizat la Oscar „American Sniper/ Lunetistul american“, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, relatează Associated Press.

După un proces de două săptămâni, timp în care juraţii au auzit mărturii cu privire la „comportamentul ciudat“ al lui Eddie Ray Routh, inclusiv declaraţii despre anarhie, apocalipsă şi sfârşitul lumii, juriul din Texas l-a condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate, pentru uciderea lui Chris Kyle şi a lui Ciad Littlefield, în 2013, la un poligon de tragere din Texas.

Procurorii au decis că bărbatul, în vârstă de 27 de ani, este dependent de droguri, dar poate face distincţia dintre bine şi rău, indiferent de orice boală mintală. Avocaţii apărării, în schimb, au invocat nebunia, afirmând că Routh suferă de schizofrenie şi a avut un episod psihotic în momentul în care i-a omorât pe cei doi, notează Associated Press (AP). Routh a fost tehnician în Irak şi a fost chiar detaşat în Haiti, după cutremur, înainte de a părăsi Marina americană în 2010.

„Ai luat viaţa a doi eroi, oameni care au încercat să-ţi fie prieteni. Ai devenit o ruşine pentru America“, i-a spus fratele vitreg al lui Chad Littlefield, Jerry Richardson, lui Routh, după aflarea verdictului „Suntem extrem de încântaţi de acest verdict. Am aşteptat doi ani pentru ca Dumnezeu să facă dreptate. El (Chad Littlefield - n.red.) a fost credincios“, a declarat la rândul ei mama lui Littlefield, Judy. 

Pe de altă parte, văduva lui Chris Kyle, Taya, a părăsit sala de judecată, nefiind prezentă în momentul citirii verdictului. Totuşi, fratele lui Kyle şi părinţii acestuia s-au îmbrăţişat plângând la auzul deciziei instanţei, însă nu au dorit să facă niciun comentariu.

Procesul lui Routh a atras interesul mai ales datorită blockbusterului „American Sniper/ Lunetistul american“, film bazat pe memoriile lui Chris Kyle, considerat cel mai eficient lunetist din istoria militară a SUA. Acesta a fost pe front, în Irak, şi a ucis 255 de inamici. Filmul, nominalizat la Oscar 2015, prezintă atât lupta lui Kyle cu traumele cauzate de război, precum şi încercarea de a fi un soţ şi un tată model. 


Despre „Lunetistul american“ mai puteţi citi şi:

Oscar 2015. „Lunetistul american“, atacat de foşti colegi: „Un mincinos, nu un erou“

Oscar 2015. Povestea lunetistului „letal“ din SUA, rol pentru care Bradley Cooper a primit o nominalizare: a omorât 255 de inamici, dar a fost ucis de un camarad

Nominalizări Oscar 2015. „Lunetistul american“, blamat şi apreciat: un film de propagandă sau o odă adusă veteranilor de război?

INTERVIU EXCLUSIV Clint Eastwood, despre „Lunetistul american“: „Publicul vrea să ştie cum e să omori 160 de oameni şi să trăieşti apoi cu treaba asta“

Oscar 2015. Cinci factori care au garantat succesul „Lunetistului american“

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite