Oscar 2015. Povestea lunetistului „letal“ din SUA, rol pentru care Bradley Cooper a primit o nominalizare: a omorât 255 de inamici, dar a fost ucis de un camarad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Bradley Cooper, în rolul lunetistului Chris Kyle din filmul de război „American Sniper“ FOTO Warner Bros.
Actorul Bradley Cooper, în rolul lunetistului Chris Kyle din filmul de război „American Sniper“ FOTO Warner Bros.

Chris Kyle, pentru a cărui interpretare din filmul „American Sniper“ actorul Bradley Cooper a fost nominalizat la premiile Oscar 2015, a fost membru al trupelor SEAL şi cel mai eficient lunetist din istoria Statelor Unite ale Americii, omorând 255 de inamici pe frontul de luptă din Irak. În mod ironic, acesta nu a murit în război, ci ucis de un camard, acasă, în Texas.

„E vorba despre câte vieţi a salvat, nu despre câte a luat“, a declarat, pentru Fox News, Wayne (65 de ani), tatăl fostului soldat ucis pe 2 februarie 2013.

Viaţa lui Chris Kyle va fi prezentată în drama de război „American Sniper/Lunetist american“, ce va avea premiera în cinematografele din România pe 30 ianuarie. Lungmetrajul, regizat de veteranul cineast Clint Eastwood, a fost aplaudat de criticii de film şi a primit şase nominalizări la Oscar 2015, inclusiv la unele dintre cele mai importante categorii – Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal (Bradley Cooper) şi Cel mai bun scenariu adaptat

Oscar 2015. Lista completă a nominalizărilor

Reticent în ceea ce priveşte viitorul film, tatăl celui supranumit „cel mai letal lunetist din istoria Statelor Unite ale Americii“, l-a avertizat pe regizorul Clint Eastwood (84 de ani) că „va dezlănţui Iadul“ asupra lui „dacă îi va afecta reputaţia fiului cu un film hollywoodian despre viaţa sa“, dar Eastwood l-a asigurat că nu va provoca spiritele, după ce a cumpărat drepturile de autor asupra bestsellerului omonim. 

„Ştiu ce poate face Hollywoodul, cum poate schimba lucrurile. M-au privit în ochi şi mi-au spus că vor onora memoria fiului meu. A fost o promisiune suficientă pentru mine. Atât domnul Eastwood, cât şi domnul Cooper au fost oameni de toată încrederea. Au fost deschişi şi nu au ascuns niciun detaliu“, a declarat Wayne, citat de „Daily Mail“. 

image

Adevăratul lunetist Chris Kyle, supranumit de camarazii săi „Legenda“ FOTO AP/ Daily Mail

„American Sniper“ spune povestea lui Chris care a avut patru misiuni în Irak, între 2003 şi 2008, timp în care a omorât 255 de insurgenţi. Pe 2 februarie 2013, puşcaşul SEAL în vârstă de 38 de ani a fost ucis. Chris şi prietenul lui, Chad Littlefield, l-au dus pe fostul puşcaş marin Eddie Ray Routh, în vârstă de 25 de ani, la un poligon de tragere din Texas, însă acesta din urmă i-a împuşcat mortal pe amândoi. Routh şi-a mărturisit crima, familia lui susţinând că are probleme mentale şi că suferă de sindrom de stres post traumatic, iar acum este judecat pentru crimă capitală. Routh a spus că „şi-a vândut sufletul pentru un camion“, după ce i-a furat maşina lui Chris. „Tot ce pot să spun e că sindromnul de stres post traumatic nu e o scuză pentru crimă. Mă voi prezenta la proces alături de soţia mea, Deby“, a declarat tatăl lui Chris Kyle. 

Oscar 2015. „Diavolul din Ramadi“ pentru insurgenţi, „Legenda“ pentru colegi

Pentru actele sale, Chris a fost vânat de insurgenţii irakieni, care l-au numit „Diavolul din Ramadi“ şi au stabilit o recompensă de 80.000 de dolari pentru cel care îl va ucide. Colegii din trupele speciale l-au poreclit „Legenda“ pentru abilitatea de a detecta ţintele, iar în 2009, după ce a fost împuşcat de trei ori şi a supravieţuit de şase ori după atacuri cu bombă, Kyle a fost trecut în rezervă şi a petrecut mai mult timp cu familia. La funeraliile sale, desfăşurate pe stadionul echipei Dallas Cowboys, au fost prezente 7.000 de persoane. 

Înainte de a începe filmările, Eastwood a călătorit, alături de Bradley Cooper, în Texas pentru a se întâlni cu tatăl soldatului. Actorul, ca parte a documentării asupra vieţii lui Chris Kyle, s-a întâlnit cu foşti colegi şi a vorbit o singură dată cu puşcaşul marin, care s-a dovedit a fi extrem de receptiv. „I-am plăcut pe amândoi. Au venit până în Texas ca să se întâlnească cu mine, ceea ce mi-a arătat că erau serioşi cu privire la ceea ce aveau de gând să facă. Mi-a plăcut de Bradley Cooper, foarte respectuos şi cinstit“, a mai spus Wayne. 

În autobiografia sa din 2012, pe care se bazează filmul, Kyle a scris despre prima dată când a împuşcat un om. Aşa cum este prezentat în intensul trailer, Cooper poate fi văzut pe un acoperiş în timp ce se pregăteşte să tragă într-o femeie şi un copil, care se îndreaptă către un grup de puşcaşi marini şi ţin în mâini o grenadă. Kyle a scris că ţinta „era deja moartă“, iar el s-a asigurat că nu vor mai fi pierdute şi alte vieţi. 

    

„Îmi amintesc cum Chris spunea că nu a ştiut niciodată sentimentul până la acel prim foc...că nu există nicio cale să ştii până nu ai arma îndreptată către ţintă“, a dezvăluit soţia lui, Taya, în vârstă de 40 de ani, pentru revista „People“. Întrebat dacă regretă vreuna din împuşcăturile fatale, lunetistul a mărturisit, pentru „D Magazine“: „Regret că nu am putut ucide oamenii înainte de a ajunge la băieţii mei.“ Totuşi, acesta nu s-a considerat un erou: „Sunt doar un bărbat obişnuit. Doar mi-am făcut treaba. Am fost în situaţii tensionate, dar nu doar eu. Colegii mei au făcut totul posibil.“ „Există un stereotip inexact despre aceşti băieţi, cum că toţi iubesc războiul“, este de părere Taya. „Vă asigur că ei nu iubesc războiul, dar iubesc să lupte pentru ceea ce cred că este drept pentru fiecare.“

Tatăl lui Kyle încă nu a văzut filmul, dar mărturiseşte că imaginile îi vor provoca emoţii şi amintiri. „Odată, Chris m-a sunat, iar eu auzeam gloanţele cum şuierau. Cu calm, mi-a zis că trebuie să închidă. M-a sunat după câteva zile şi mi-a explicat că era într-o misiune, iar unul dintre insurgenţi a aruncat o grenadă spre el şi a fost nevoit să fugă. Lumea îl numeşte erou, dar el îşi făcea meseria. Cumva, am ştiu că fiul meu se va duce în armată. De petrecerile aniversare ne deghizam în haine camuflate şi mergeam la vânătoare. Chris respecta armele şi ştia să le mânuiască aşa cum trebuie“, a mai declarat tatăl soldatului. 

image

Originar din Odessa, Texas, obişnuia să meargă la vânătoare împreună cu tatăl său, iar în 1999 s-a înrolat în Marină. Tată unei fetiţe şi al unui băieţel, Chris avea „o inimă mare şi sensibilitate, precum şi putere. A fost un tată extraordinar“, îşi aminteşte Taya. Dar cele patru misiuni au fost provocări uriaşe pentru familia lui: „A fost greu. De regulă, ei nu fac asta uşor, dar pentru el era altfel: «Pentru asta m-am antrenat. Vreau să mă întorc».“

Oscar 2015. Clint Eastwood, „ţinta“ lunetistului american

În primele stadii ale dezvoltării filmului, lunetistul a vorbit cu Bradley Copper despre proiect. „El spunea că dacă ar putea decide cine să regizeze filmul, l-ar alege pe Clint Eastwood“, a declarat actorul recent. „Şi i-am îndeplinit dorinţa“, a adăugat acesta. De asemenea, Taya le-a oferit lui Cooper şi Siennei Miller, care o interpretează în film, schimburile de e-mailuri pe care le-a avut cu soţul ei în timpul cât a fost plecat. „A fost incredibil de personal şi de intim“, a spus Miller. „Dar asta ne-a oferit o relaţie solidă şi sinceră pe care să ne construim interpretările“, a mia declarat actriţa, citată de „People“.

Chris Kyle era dedicat angajamentului de a-şi ajuta colegii. După ce s-a întors la viaţa civilă, el a găsit modalităţi de a-i ajuta pe ceilalţi. „Chris obişnuia să vobească deseori despre cum ar putea să fie de serviciu la domiciliu“, a spus Cooper, a cărei interpretare Taya o priveşte „straniu“ de asemănătoare cu comportamentul regretatului ei soţ. „El spunea întotdeauna: «Să le tundem gazonul, să le facem cumpărăturile (familiilor camarazilor săi - n.red.), orice». Orice lucru mărunt avea un impact masiv, aşa că dacă acest film îl poate ajuta pe Chris să-şi răspândească mesajul, atunci toţi ne-am făcut treaba.“

Taya a înfiinţat Fundaţia Chris Kyle Frog pentu a onora memoria soţului ei şi pentru a ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor din familiile militarilor. „Orice putem face, cred că merită pentru aceşti oameni care au pus totul la bătaie.“

În acea zi fatidică de 2 februarie 2013, înainte să plece la poligon, i-a spus soţiei că o iubeşte. I-o mai spusese de atâtea ori. „L-am întrebat dacă este totul în regulă. «Da, trebuie doar să mă duc şi să mă întorc».“ Întrebată despre moartea ironică, după ce a supravieţuit în războaie brutale, Taya, care încă se luptă cu „imensul gol din suflet“, a răspuns: „Ce este interesant este faptul că mereu mă gândeam prea mult, îmi făceam griji tot timpul pentru el. Chiar şi când mânca prea mult bacon. Acum, sunt fericită că mânca mult bacon.“

„Chris a fost atât de complicat în atât de multe feluri, dar atât de simplu în alte moduri“, a mărturisit văduva lui, Taya Kyle, pentru revista „People“.

 Chris şi Taya Kyle FOTO Daily Mail/ MCT/ Getty Images

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite