Arestări în campusurile universitate din SUA pe fondul extinderii protestelor pro-palestinene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din campusurile universitare din SUA față de războiul din Fâșia Gaza, între Israel și Hamas, au continuat luni, poliția făcând sute de arestări în ultimele zile.

Studenții americani spun că după atacul Hamas din 7 octombrie s-a înregistrat o creștere a incidentelor antisemite și islamofobe.

Anunțând anularea cursurilor fizice, președinta Universității Columbia, Nemat Shafik, a menționat „comportamente de intimidare și hărțuire”, subliniind că tensiunile au fost „exploatate și amplificate de persoane” neafiliate la instituție, care au „venit în campus pentru a-și urmări propriile agende”.

Manifestanții cer între altele ca universitatea, care are programe de schimburi academice cu Tel Avivul, să boicoteze orice activitate legată de Israel.

„A existat o mare dezbatere pentru a decide dacă trebuie sau nu mobilizată poliţia”, a transmis Nemat Shafik într-un comunicat.

„Nico formă de violenţă nu va fi tolerată. Distrugerile materiale, oricare ar fi acestea. Orice formă de criminalitate. Şi aceasta include hărţuirea, ameninţările, (...) sau orice altceva de acest gen”, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă, Mike Gerber, responsabil pentru probleme juridice al poliţiei new-yorkeze.

Clipuri recente din mediul online arătau că unii protestatari adunați în preajma Universității Columbia își exprimă sprijinul pentru atacul Hamas asupra Israelului.

Congresmenul democrat Kathy Manning, care a vizitat instituția luni, a declarat că a văzut acolo protestatari care cereau distrugerea Israelului. Un rabin afiliat la universitate a trimis un mesaj către 300 de studenți evrei, avertizându-i să evite campusul până când situația „se va îmbunătăți dramatic”.

Membrii grupurilor de protest care au dat declarații publice au respins acuzații de antisemitism, susținând că ei vizează doar statul israelian și pe susținătorii acestuia De pildă, Columbia Students for Justice in Palestine a afirmat că „respinge cu fermitate orice formă de ură sau intoleranță”. De asemenea, Lady Shafik a spus că la universitatea a fost creat un grup de lucru pentru a „încerca să rezolve această criză”.

Protestatarii de la Universitatea din New York cer universității să dezvăluie și să își cedeze „finanțele și dotările de la producătorii de arme și de la companiile care au interese în ocupația israeliană”.

Autoritățile de la Universitatea din New York au declarat că au primit rapoarte privind „scandări intimidante și mai multe incidente antisemite”.

„Este o reprimare cu adevărat scandaloasă din partea universității de a permite poliției să aresteze studenți în propriul nostru campus", a declarat Byul Yoon, student la Drept la Universitatea din New York, citat de AP.

„Antisemitismul nu este niciodată în regulă. Nu este absolut deloc ceea ce susținem noi și de aceea sunt atât de mulți colegi evrei care sunt astăzi aici cu noi", a spus Yoon.

Tensiunile au rămas ridicate luni la Columbia, unde porțile campusului au fost închise pentru oricine nu avea o legitimație și unde au izbucnit proteste atât în campus, cât și în afara acestuia.

Kathy Manning, o democrată din Carolina de Nord care a vizitat Columbia împreună cu alți trei membri evrei ai Congresului, a declarat reporterilor, după ce s-a întâlnit cu studenții de la Asociația studenților evrei la Drept, că văzut o „o tabără enormă de oameni" care ocupau aproximativ o treime din spațiul verde.

„Am văzut pancarte care sugerau că Israelul ar trebui distrus", a spus ea după ce a părăsit campusul.

Președintele Joe Biden a declarat luni că condamnă atât „protestele antisemite”, cât și pe „cei care nu înțeleg ce se întâmplă cu palestinienii”.

Demonstrațiile față de războiul din Gaza s-au extins în universitățile din SUA, după ce poliția din New York a fost chemată săptămâna trecută în campusul Universității Columbia și a arestat peste 100 de protestatari.

Cel puţin 47 de persoane au fost arestate la universitatea Yale, în nordul oraşului New York.

Un grup de legislatori federali, în frunte cu congresmena republicană Elise Stefanik (New York), a semnat luni o scrisoare prin care îi cere președintei să demisioneze pentru ceea ce consideră că a fost „un eșec în a pune capăt mulțimii de studenți și agitatori care cer acte de terorism împotriva studenților evrei”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite